Οι άδειοι δρόμοι της Αθήνας την περίοδο της καραντίνας σε συνδυασμό με την «ανακάλυψη» του δημόσιου χώρου από τους πολίτες επιτάχυναν τις διαδικασίες ανάπλασης του κέντρου της πόλης και παράδοσης επιπλέον χώρου στους πεζούς και στις ήπιες μορφές βιώσιμης κινητικότητας.
Ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας ξεκίνησε το Σάββατο με την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασ. Όλγας. Η Αθήνα «θυμίζει πλέον κομμάτι μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης που σέβεται όχι μόνο τους οδηγούς ΙΧ αλλά και τους πεζούς και τους χρήστες ποδηλάτων που γίνονται όλο και περισσότεροι και στη χώρα μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων.
Το επόμενο βήμα του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας έγινε χθες, Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, με την πιλοτική εφαρμογή του στην οδό Πανεπιστημίου και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλή ποδηλατόδρομου και ενός πεζόδρομου, που καλύπτει δύο από τις υφιστάμενες λωρίδες κυκλοφορίας, μήκους 900 μέτρων, ενώ δημιουργήθηκε και μία λωρίδα αποκλειστικής χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε μία από τις υφιστάμενες λωρίδες. Στόχος της οποίας είναι να μειώσει σημαντικά το χρόνο της διαδρομής των Μέσων, να αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων τους και να μειώσει τον αριθμό των επιβατών ανά δρομολόγιο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΠ, η αύξηση της μέσης ταχύτητας των ΜΜΜ, ξεπερνά το 25%.
Πλέον κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κυκλοφορίας, καθώς ο περιορισμός των λωρίδων που χρησιμοποιούν τα ΙΧ, πλέον είναι μόνον δύο, και η αυξημένη κίνηση τους στη μετά καραντίνα εποχή δημιούργησαν το πρωί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν τις ώρες αιχμής στην άνοδο της Συγγρού από τον Άγιο Σώστη, στη Βασιλίσσης Αμαλίας και την Πανεπιστημίου, τη Βασιλίσσης Σοφίας, την Καλλιρρόης και την Αλεξάνδρας.
Τι σχολιάζουν από το Δήμο Αθηναίων
«Σαν δήμος, αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι να κάνουμε τα πάντα σωστά, γρήγορα, οργανωμένα και να ενημερώνουμε εγκαίρως τους πολίτες για όλες τις παρεμβάσεις τι οποίες θα κάνουμε. Αυτό και πράξαμε από την Παρασκευή, οπότε ενημερώσαμε το σύνολο του κοινού ότι την Κυριακή το βράδυ θα ξεκινήσουν οι αλλαγές στην Πανεπιστημίου. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και όλους τους συναρμόδιους φορείς, όπως είναι ο ΟΑΣΑ και ο ΟΣΥ, έγιναν και αλλαγές στα δρομολόγια για να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία στον κόσμο από σήμερα» δηλώνει στο «Βήμα» ο αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως κ. Βασίλειος-Φοίβος Αξιώτης.
Σχολιάζοντας τις πρωινές εικόνες με το μποτιλιάρισμα στο κέντρο της πόλης ο κ. Αξιώτης σχολίασε: «Υπάρχει μια ταλαιπωρία την οποία κατανοούμε, ωστόσο μέρα με τη μέρα αυτό θα αναπροσαρμόζεται. Για παράδειγμα, μπορεί σήμερα η Πανεπιστημίου να είχε έναν αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, η Σόλωνος ήταν ανοιχτή, άρα ο κόσμος θα αρχίσει να αναπροσαρμόζει την κυκλοφοριακή του συνήθεια. Ζητούμε την κατανόηση του κόσμου γιατί αυτή τη στιγμή πάμε να εφαρμόσουμε την μεγαλύτερη ίσως αστική ανάπλαση που έχει γίνει στο δήμο της Αθήνας. Με τον μεγάλο περίπατο καταφέρνουμε να αποδώσουμε 7 χιλιόμετρα περιπατητικών διαδρομών, 3 χιλιόμετρα ποδηλατικών διαδρομών και σε σύνολο 50 χιλιάδες στρέμματα στο κέντρο της Αθήνας ελεύθερου δημόσιου χώρου στους φυσικούς χρήστες».
Κάθε αρχή και δύσκολη…
Κάθε αρχή και δύσκολη. Με τη φράση αυτή στελέχη της Τροχαίας σχολίασαν την εικόνα που παρουσίαζε σήμερα το πρωί το κέντρο της Αθήνας. Στελέχη της Τροχαίας εκτιμούσαν πως αύριο η κατάσταση θα είναι καλύτερη καθώς οι οδηγοί – ειδικά όσοι δεν γνώριζαν για τις αλλαγές – έχουν πλέον ενημερωθεί και δεν θα παρατηρηθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα που καταγράφηκαν σήμερα. «Είναι ένα στοίχημα για όλους. Είναι πιλοτική η εφαρμογή του σχεδίου. Παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση, καταγράφουμε τα όποια προβλήματα και αναζητούμε λύσεις» είπαν χαρακτηριστικά στο Βήμα.
Τα επόμενα βήματα του Μεγάλου Περιπάτου
Σταδιακά θα εφαρμοστούν και οι υπόλοιπες αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου. Σειρά θα πάρει, την ερχόμενη εβδομάδα, η διαμόρφωση της περιοχής γύρω από την πλατεία Συντάγματος.
Σε όλα τα σημεία που γίνονται παρεμβάσεις για τον Μεγάλο Περίπατο θα υπάρχει Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία για να ενημερώνει και να διευκολύνει οδηγούς και πεζούς με οδηγίες και συστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι όλες οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά ο Δήμος Αθηναίων για τον Μεγάλο Περίπατο έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και γίνονται με σταδιακό τρόπο. Κι αυτό προκειμένου να τεθούν σε μια πραγματική, ζωντανή δημόσια διαβούλευση ώστε το επόμενο διάστημα, όπου χρειαστεί, να υπάρξουν βελτιώσεις και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την καθημερινότητα στην πόλη μας.