Κάλεσμα στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και να ενταχθούν σ’ αυτό απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.
Πρώτη προτεραιότητα η προστασία των θέσεων εργασίας
«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα να παραμείνει ενεργός» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που βλέπουν την απειλή του κλεισίματος, μπορούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους αλλά όχι τον αριθμό των θέσεων εργασίας.
«Γι’ αυτό σχεδιάσαμε το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως στόχος είναι ακόμα και αν χαθούν κάποιες ώρες δουλειάς, να μην χαθούν οι δουλειές.
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αυτό το σχέδιο εξασφαλίζει σχεδόν την ίδια αμοιβή για τον εργαζόμενο, ενώ παράλληλα βοηθάει τον επιχειρηματία να ορθοποδήσει και ταυτόχρονα βοηθάει την κοινωνία η οποία ξορκίζει τον κίνδυνο της ανεργίας και των απολύσεων.
«Όσοι ξορκίζουν αυτό το σχέδιο (σ.σ. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) θυμίζω ότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «έκτακτες αλλαγές ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ευελιξία να αξιοποιήσουν το προσωπικό τους».
«Σας καλώ να αξιοποιήσετε αυτό το σχήμα» είπε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας ταυτόχρονα «ισχυρή παρότρυνση» στα ξενοδοχεία και να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και να ξαναλειτουργήσουν.
Πενιχρή η συμμετοχή της βιομηχανίας με 9,5% στο ΑΕΠ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το ρόλο της βιομηχανίας στην περίοδο της πανδημίας τονίζοντας ότι επέδειξε ευελιξία και προσαρμοστικότητα.
Ωστόσο τόνισε ότι παραμένει για την Ελλάδα του 2020 το πρόταγμα της εκβιομηχάνισης καθώς δεν μπορεί να αρκείται η χώρα στο πενιχρό 9,5% του ΑΕΠ από τη βιομηχανική παραγωγή.
Στόχος είπε ο πρωθυπουργός είναι ο δείκτης αυτός να ανέβει στο 12% σε βάθος τετραετίας και να φτάσει το 15% (που είναι και ο ευρωπαϊκός δείκτης σήμερα) ως το 2030.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές αλλά και οι άμεσες ξένες επενδύσεις που παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση από μία κλειστή σε μια εξωστρεφή οικονομία.
Θεσμική αναδιάρθρωση
Ο πρωθυπουργός προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε ορισμένα θερμικά μέτρα αλλά και κάποιες φοροελαφρύνσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ενώ κάλεσε τα μέλη του ΣΕΒ να συνεργαστούν μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναπτυξιακή αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός:
«Για την κυβέρνηση, η αναγέννηση της βιομηχανίας μας αρχίζει από την θεσμική της αναδιάρθρωση: H Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας, λοιπόν, αναλαμβάνει, τώρα, τον συντονισμό με τη συμμετοχή 5 συναρμόδιων υπουργών.
Αλλά και των προέδρων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, της Ένωσης Περιφερειών και της Ένωσης Επιμελητηρίων.
Είναι το όργανο που θα συντάξει προσχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στις κατευθύνσεις που προσδιορίζει και η νέα Βιομηχανική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο εθνικό ή διεθνές χρηματοδοτικό εργαλείο: Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που ήδη αυξάνεται σε 8 δις».
Συμπλήρωσε επίσης: «Αλλά και κεφάλαια του ΕΣΠΑ για τα οποία ήδη λειτουργεί υπηρεσία, ειδικά για πόρους προς την Βιομηχανία και την Ενέργεια.
Για την περίοδο 2021-27, άλλωστε, το ΕΣΠΑ προικοδοτείται με 50% περισσότερους πόρους για την ανταγωνιστική οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση. Και αυτό αποφασίστηκε ύστερα από διαβούλευση με τον ΣΕΒ και με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Στην ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και επέκτασης της ελληνικής βιομηχανίας ρόλο θα έχουν, επίσης, κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Invest EU και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Στην ίδια κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν κέρδη από τα κρατικά ομόλογα, τα ANFAs και τα SMPs. Όπως και κεφάλαια από μεγάλα χρηματοδοτικά σχήματα υπό διαμόρφωση, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης».
Φορολογικές ελαφρύνσεις
Ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι «σύντομα, όμως, την εθνική βιομηχανία θα τονώσουν και φορολογικές ελαφρύνσεις που θα έλθουν στη Βουλή.
Ανάμεσά τους, η αύξηση στο 100% του συντελεστή υπερ-έκπτωσης φόρου για δαπάνες έρευνας. Και η έκπτωση 50% για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις από «επενδυτικούς αγγέλους» (business angels).
Παράλληλα, θα αυξηθεί κατά 30% ο συντελεστής δόμησης σε επιχειρηματικά πάρκα και κατά 5% για μονάδες υψηλής τεχνολογίας.
Θα γίνει ακόμα απλούστερη για τις ΑΠΕ η χωροθέτηση των υποδομών τους και θα συνταχθεί νέο πλαίσιο για τους Ορυκτούς Πόρους. Ενώ θα επικαιροποιηθούν και τα Χωροταξικά Σχέδια της Βιομηχανίας, ώστε οι χρήσεις γης από τέσσερις να ενοποιηθούν σε μία».