Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το απόγευμα της Δευτέρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η συνταγή της κυβερνητικής αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική και κατηγόρησε τη ΝΔ για αυταρέσκεια και ερασιτεχνισμό που δεν διαθέτει όραμα και σχέδιο για ουσιαστικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές και για το σύνδεσμο των βιομηχάνων σχετικά με τις θέσεις που έχει πάρει στο πεδίο της εργασίας.
«Δυστυχώς υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε όχι μόνο να μην είναι εξαίρεση, αλλά να είναι και από τις χώρες που πρωτοστατούν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία» είπε ο Αλ. Τσίπρας για την κυβέρνηση και επέκρινε το ΣΕΒ, με την επισήμανση, ότι κάποιοι θεωρούν ακόμα, ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο περιορισμός της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων, η συγκράτηση του Κατώτατου Μισθού και η διευκόλυνση των απολύσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης.
Για την κυβέρνηση της ΝΔ σημείωσε ότι ψήφισε τροπολογίες για εργασιακά και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα, ενώ υπογράμμισε πως ανέτρεψε την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας ήδη πριν από την έναρξη της πανδημίας. «Ήδη ως την έναρξη της πανδημίας, η απασχόληση μειωνόταν για τέσσερις μήνες και η χώρα είχε εισέλθει στη φάση της ύφεσης, από τον Οκτώβρη του 2019» είπε και συνέχισε με επιθετική διάθεση για την κυβέρνηση.
«Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει ύφεση τόσο για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 όσο και για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Έχει καταγράψει πτώση σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας για σειρά μηνών μετά το καλοκαίρι του 2019, όπως η βιομηχανική παραγωγή. Με λίγα λόγια, ο κορωνοϊός μάς συνάντησε ενώ η Ελλάδα κινούταν σε αρνητικό έδαφος» τόνισε και συμπλήρωσε: «Και η αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει ουσιαστικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, πολύ φοβάμαι ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζημιά».
Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, εάν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και μετά το τέλος του 2020.
Για τον ίδιο, η Ελλάδα σήμερα δεν έχει κανένα τέτοιο πλάνο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε έτοιμη μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία προέκυψε μέσα από διαβούλευση με τους φορείς όλων των κλάδων της οικονομίας και από κάθε γωνιά της χώρας.
«Εικονική πραγματικότητα»
«Την αξιοποίησε; Ή την πέταξε στα σκουπίδια. Η κυβέρνηση δεν παίρνει μαθήματα από το διεθνές περιβάλλον και τον τρόπο που άλλες χώρες ενεργούν για να περιορίσουν τη ζημιά. Στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο, είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει τα πάντα στην επικοινωνία. Είναι σαν να έχετε ορίσει διευθυντή σε ένα εργοστάσιο σας, έναν άνθρωπο ο οποίος με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει, και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά» είπε.
Όμως ο Αλ. Τσίπρας ήταν και ειρωνικός για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας, ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων, να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η κυβέρνησή του πέτυχε ρεκόρ στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, μια κατά τον ίδιο θετική πορεία που δυστυχώς διακόπηκε από τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης της ΝΔ.
Βολές κατά τραπεζών
Παράλληλα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις και στην προβληματική στάση των τραπεζών. «Είναι αδιανόητο να θεωρεί η κυβέρνηση πετυχημένα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων όταν: Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί μόλις 2 χιλιάδες επιχειρήσεις και στην επιστρεπτέα προκαταβολή (που αποτελεί κρατικό δάνειο) μόνο 53 χιλιάδες επιχειρήσεις από το σύνολο των 750 χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας» τόνισε και συνέχισε επικριτικά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα: «Οι τράπεζες ενεργούν με βάση κριτήρια που αφορούν τους καιρούς της «ομαλότητας» για να αποκλείσουν την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας».