Πολλά λέγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες για την παρονοϊκή, όπως αποδεικνύεται – αποτέλεσμα ψευδών εντυπώσεων και παρεπόμενων αντιζηλιών κατά τα φαινόμενα -, επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα εναντίον μιας νέας και όμορφης γυναίκας από μια επίσης όμορφη κοντοχωριανή της. Εκείνο που είναι άγνωστο και μη καταγεγραμμένο είναι το γεγονός ότι στις έρευνες για την αποκάλυψη της δράστιδος συμμετείχε προσωπικά, με ένταση και καθημερινό άγχος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οπως μας μεταφέρουν έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, ο υπουργός δεν έδειξε απλά το ενδιαφέρον του για την εξυχνίαση του ερχόμενου από το βαθύ παρελθόν εγκλήματος, αλλά σχεδόν προΐστατο των ερευνών. Υπεδείκνυε πρακτικές και μεθόδους ιχνηλάτησης των διαδρομών της δράστιδος από το Παγκράτι μέχρι το σημείο της επίθεσης, όπως και τεχνικές αποκάλυψης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών της αλλά και συμμετοχής και συνάντησής της με το θύμα στα social media. Οταν μετά την αποκάλυψη ρωτήθηκε προς τι η τόσο έντονη ενασχόλησή του, απάντησε απλά ότι παρακινήθηκε από το εντυπωσιακά έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και την ανατριχίλα που προκάλεσε ιδιαιτέρως στις γυναίκες.

**********

Τα εισαγόμενα κρούσματα της Ξάνθης

Από τη Μύκονο και τα μπιτσόμπαρα της Παραλιακής τα περιμέναμε τα καλοκαιρινά κρούσματα του κορωνοϊού και από τον μακρινό και άσημο Εχίνο της Ξάνθης μας προέκυψαν, όπου και επιβλήθηκαν ήδη έκτακτα μέτρα προς αποτροπή διάδοσης του ιού. Η νέα εστία, που ανάγκασε την εσπευμένη επίσκεψη των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά στη σχεδόν παραμεθόριο ζώνη δεν είναι τόσο νέα. Και το κυριότερο, έχει την εξήγησή της, η οποία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Οπως μας αποκάλυψε το επιτελείο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που πρόσφατα επισκέφτηκε την ευρύτερη περιοχή, οι νεότεροι κάτοικοι των χωριών του Δήμου Μύκης και του Εχίνου συγκεκριμένα απασχολούνται εποχικά στη Βόρεια Ευρώπη και ιδιαιτέρως σε φυτείες λουλουδιών της Ολλανδίας και στα ναυπηγεία της Γερμανίας στη Βόρεια Θάλασσα. Εργάζονται σκληρά εκεί, πάνω από 12 ώρες τη μέρα, μένουν σε εργατικούς οικισμούς και απολαμβάνουν καθαρές αμοιβές περίπου 2.500 ευρώ μηνιαίως. Γεγονός που έχει επιτρέψει την οικονομική αναβάθμιση των Πομακοχωριών τα τελευταία χρόνια, αλλά και εξηγεί τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα εισαγόμενου κορωνοϊού στην περιοχή. Ως γνωστόν, η πανδημία ήταν και είναι δυναμικά παρούσα τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ολλανδία. Περιττό να σημειώσουμε ότι η επάνοδος των εποχικά εργαζομένων στη Βόρεια Ευρώπη συνέπεσε χρονικά με το Ραμαζάνι και τις οικογενειακές συναθροίσεις που τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής γιορτής απαιτούν. Από αυτή την άποψη, οι πάντα ανήσυχοι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς θεωρούν την κατάσταση αντιμετωπίσιμη και τα κρούσματα ιχνηλάσιμα. Ωστόσο, ανεξαρτήτως πώς, το πρώτο τοπικό lockdown είναι γεγονός. Μένει τώρα να δούμε τι θα γίνει με το άνοιγμα των αεροδρομίων.

********

Οι εκλογές απομακρύνονται …

Κάτι τέτοια γεγονότα βεβαίως αναστατώνουν την κυβέρνηση, αναιρώντας τις όποιες σκέψεις για εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δηλώσει κατηγορηματικά από το Φόρουμ των Δελφών αυτή τη φορά ότι δεν συντρέχει λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Είχε προηγηθεί βεβαίως, ως άλλος υποβολέας, ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος χαρακτήρισε την απλή αναλογική νάρκη της πολιτικής σταθερότητας, προτρέποντας τον Πρωθυπουργό να κάνει τώρα εκλογές, που η οικονομία παραμένει ημιθανής, ώστε να απελευθερωθεί μετά και να κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης απαλλαγμένος από πολιτικούς κινδύνους. Με τη διαφορά ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι επικίνδυνες και η έκβασή τους αβέβαιη, παρά τη σημερινή δημοσκοπική υπεροχή. Οπότε μάλλον ας τις ξεχάσουν και οι όποιοι υποβολείς.

******

ο ανασχηματισμός πλησιάζει

Αλλά αν οι εκλογές «θάβονται» στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον ανασχηματισμό. Οι πληροφοριοδότες μου επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει, έχει αποτιμήσει τα πρόσωπα και βεβαίως έχει λάβει τις αποφάσεις του. Δηλαδή σε ποιες περιοχές θα επέμβει και πόσο δυναμικές θα είναι οι αλλαγές που θα επιφέρει. Χρονικά τον τοποθετεί είτε στα μέσα Ιουλίου, είτε στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Εκτός κι αν τον προκαλέσουν με τις πράξεις τους συγκεκριμένοι υπουργοί και αναγκαστεί να επισπεύσει τις αλλαγές. Του Γεραπετρίτη πάντως του «ξέφυγε» στο Φόρουμ των Δελφών ότι «ο ανασχηματισμός θα είναι διορθωτικός». Ωστόσο άλλες πηγές επιμένουν ότι θα είναι κάτι παραπάνω από διορθωτικός και θα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Εκείνο πάντως που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα αναδομηθεί πλήρως το υπουργείο Τουρισμού, καθώς θεωρείται ότι οι εκεί υπεύθυνοι μόνο περίφημα δεν τα πήγαν..

*******

Και μια και αναφέρθηκα στον τουρισμό, οφείλω να σας ενημερώσω ότι οι ξενοδόχοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Αναμένουν και προσβλέπουν στο άνοιγμα των αεροδρομίων, αλλά ταυτόχρονα τρομάζουν για τις όποιες συνέπειες και περιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει. Πάντως η εμβληματική «Μεγάλη Βρεταννία» θα ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όπως βεβαιώνουν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου. Και θα ανοίξει για λόγους καθαρά συμβολικούς. Οι οικονομικές προϋποθέσεις, όπως επιμένουν, δεν πληρούνται. Γενική είναι η πεποίθηση για τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας πως αν πετύχουν πληρότητες της τάξης του 10% τον Ιούλιο, οι υπεύθυνοι θα είναι ευτυχείς. Ιδωμεν..

*******

Η Βad Bank του Γ. Στουρνάρα

Στις τράπεζες, μπορώ να σας βεβαιώσω, ότι προετοιμάζονται γεγονότα και εξελίξεις. Μετά τη συμφωνία για μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που κατάφερε, εν μέσω πανδημίας, ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, που περιορίζουν σημαντικά το βάρος των ‘κόκκινων δανείων, τη σκυτάλη παίρνουν οι κ.κ. Ψάλτης και Μυλωνάς, οι οποίοι αναμένεται να κινηθούν αναλόγως. Παρά ταύτα, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του για τη δημιουργία Βad Bank. Αντιθέτως επισπεύδει και ήδη ενεργοποίησε τις σχετικές διαδικασίες για τη δημιουργία της. Ηδη απέστειλε σε διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αναμένει σχετικές προσφορές, τις οποίες κατά τα φαινόμενα και θα λάβει σύντομα. Ο ίδιος, όταν ερωτάται γιατί επιμένει, απαντά ότι οι αβεβαιότητες της περιόδου είναι τέτοιες που επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να είναι κατατεθειμένα στο τραπέζι περισσότερα από ένα εργαλεία. Και πως ο ίδιος δεν θέλει να αφήσει τίποτε στην τύχη. Η αλήθεια είναι πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ανάλογες κινήσεις για δημιουργία μιας πανευρωπαικής «κακής τράπεζας» προετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να απορροφήσει τα νέα κόκκινα δάνεια της εποχής του κορωνοϊού. Είναι η εποχή όντως γεμάτη εκπλήξεις και αναθεωρήσεις. Περιττό να σημειώσουμε ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες στη Φρανκφούρτη δεν ήθελαν καν να ακούσουν για τέτοιες επιλογές.

Δύσκολο το «rebranding»

Μετά την καμπάνια του τουρισμού για το ελληνικό καλοκαίρι που είναι «state of mind», περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία το άλλο μεγαλεπήβολο σχέδιο επαναλανσαρίσματος της χώρας, το περίφημο «rebranding» της Ελλάδας. Βέβαια μαθαίνω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το εν λόγω project και αναρωτιέμαι γιατί. Κατά μία εκδοχή υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών υπευθύνων και των ιδιωτών χορηγών. Οι τελευταίοι φαίνεται πως έχουν ισχυρές απόψεις για την όλη επιχείρηση και είναι αρκούντως διεκδικητικοί. Ελπίζω να μην οδηγηθούμε σε ναυάγιο αυτής της ιδιότυπης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Εγραφα την προηγούμενη εβδομάδα για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα (αρ. 35 και 36 12/3/2020) που υπέγραψε ο απελθών Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Θυμίζω ότι με αυτά καθιερώθηκε η 17η Μαρτίου ως ημέρα κήρυξης της Επανάστασης, και άρα τοπική αργία για την Ανατολική και τη Δυτική Μάνη. Αυτό το ιστορικό κατόρθωμα, ο κ. Παυλόπουλος δεν το πέτυχε μόνος του. Την παραμονή της ολοκλήρωσης της θητείας του, μέσα σε 24 ώρες, σημειώθηκε μια ανεπανάληπτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου, η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων διαβίβασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχέδια των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων. Τα διαβιβαστικά έγγραφα πρωτοκολλήθηκαν αυθημερόν στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο αμέσως γνωμοδότησε θετικά για τα προταθέντα Διατάγματα αποφαινόμενο ότι βρίσκουν έρεισμα στην κείμενη νομοθεσία. Στη συνέχεια, υπέγραψαν τα Διατάγματα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Την ίδια ημέρα (12 Μαρτίου) τα Διατάγματα προωθήθηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ. Να ευχηθώ αυτή η αστραπιαία, «επιτελική», κινητοποίηση διοικητικών και δικαστικών οργάνων της χώρας να μην εξαντληθεί στα Διατάγματα του κ. Παυλόπουλου