Μέχρι την Δευτέρα 22 Ιουνίου θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που υπέστησαν «κούρεμα» 40% στα ενοίκια, για να αποκτήσουν δικαίωμα συμψηφισμού με φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ κλπ το 30% του ενοικίου που δεν εισέπραξαν.
Επιπλέον θα απαλλαγούν και από τον φόρο εισοδήματος (15%-45%) για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν, χωρίς τις γνωστές διαδικασίες και την ταλαιπωρία που ισχύει για τα ανείσπρακτα ενοίκια.
Στη συνέχεια πάντως θα πρέπει να μπουν και να επικυρώσουν την δήλωση των ιδιοκτητών, και οι ενοικιαστές τους. Αν δεν το κάνουν, δεν χάνει τα ευεργετήματα ο ιδιοκτήτης. Τα χάνουν αν μπουν και απορρίψουν τα στοιχεία που υπέβαλε ο εκμισθωτής. Δεν τα χάνουν επίσης εάν, εκπρόθεσμα ύστερα από καιρό, κάνει αρνητική δήλωση ο ενοικιαστής τους -αλλά τότε ίσως επιλεγούν για έλεγχο ως προς τα πραγματικά περιστατικά.
Απλή είναι η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Κώστας Κουνάδης, φορολογικός αναλυτής Grant Thornton.
Εξήγησε πώς θα γίνει ο συμψηφισμός με τους φόρους,και τόνισε πως η διαδικασία του συμψηφισμού θα ξεκινήσει μετά τις 31 Ιουλίου.
Τα βήματα
Αλλαγές στις περιπτώσεις υποχρέωσης δήλωσης των μισθωτηρίων ηλεκτρονικά στο myTAXISnet, ώστε να υπάρχει άμεση ψηφιακή αποτύπωση των σχετικών μεταβολών, φέρνει απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Διαφορετικά, το μισθωτήριο θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.
Επιπλέον, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση:
– Σε περίπτωση που μισθωτήριο – το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020 – έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του, και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις, και περιλαμβάνει στοιχεία, που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.
– Αν το μισθωτήριο έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου. Διαφορετικά η μίσθωση θεωρείται ότι ισχύει.
Περαιτέρω, η απόφαση περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για τις μισθώσεις των οποίων οι ενοικιαστές επλήγησαν από τον κοροναϊό.
Πιο συγκεκριμένα:
Μέχρι τις 22 Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων το ενοίκιο μειώθηκε κατά 40% λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση Covid για τη μεταβολή του μισθώματος για τους μήνες που ίσχυσε η μείωση, ώστε να επωφεληθούν από τις σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Για τις μειώσεις μισθωμάτων μετά τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων για την πανδημία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα, που αφορά η μείωση.
Σε περίπτωση, που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», αυτή πρέπει να προηγηθεί της «Δήλωσης Covid».
Οι ενοικιαστές πρέπει μέχρι τις 26 Ιουνίου να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη «Δήλωση Covid». Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη.
Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Δηλώσεις μη αποδοχής που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει διασταύρωση και να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.