Μία από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν η αισθητή μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται παράτυπα στην ΕΕ. Η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει. Το Μάιο καταγράφτηκαν στις βασικές διαδρομές μετανάστευσης στη Μεσόγειο και τα δυτικά Βαλκάνια 4.300 παράνομες διελεύσεις συνόρων, δηλαδή τρεις φορές περισσότερες απ’ ότι τον Απρίλιο. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με δημοσίευμα στις εφημερίδες του ομίλου Funke, από πρόσφατη στατιστική του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex.
«Η πιο ενεργή μεταναστευτική διαδρομή προς την Ευρώπη» είναι βάση των στοιχείων αυτή της ανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Το Μάιο η Frontex διαπίστωσε 1.250 παράτυπες διελεύσεις των συνόρων, δηλαδή οχτώ φορές περισσότερες απ’ ότι τον Απρίλιο. Όμως, παρά την αύξηση το Μάιο, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έχουν έρθει τους πρώτους πέντε μήνες από την Τουρκία στην Ελλάδα ήταν με 12.700 άτομα κατά 28% χαμηλότερος απ’ ότι το ίδιο διάστημα τον περασμένο χρόνο. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι Αφγανοί.
Οι άλλες μεταναστευτικές διαδρομές
Στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, από τη Λιβύη και την Τυνησία προς τη Μάλτα και την Ιταλία, η Frontex κατέγραψε το Μάιο γύρω στις 1.000 περιπτώσεις παράνομης διέλευσης των συνόρων (αύξηση κατά 40% σε σχέση με τον Απρίλιο) και για το πρώτο πεντάμηνο φέτος περίπου 5.500 περιπτώσεις (αύξηση κατά 300% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι). Στη διαδρομή της δυτικής Μεσογείου, από το Μαρόκο προς την Ισπανία, σημειώθηκαν το Μάιο πάνω από 650 παράνομες διαβάσεις (σχεδόν τέσσερεις φορές περισσότερες) και για τους πρώτους πέντε μήνες περισσότερες από 3.700 περιπτώσεις (λιγότεροι από 50%). Στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων υπήρξαν το Μάιο περισσότερες από 900 παράτυπες διελεύσεις συνόρων (δέκα φορές περισσότερες) και τους πρώτους μήνες πάνω από 6.900 περιπτώσεις (50% αύξηση).
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο