Το πλήθος των αρνητικών αναφορών στο «πόθεν έσχες» του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη επικεντρώθηκε περιέργως στην αγορά οκτώ διαμερισμάτων και όχι στο ύψος των εισοδημάτων που του επέτρεψαν να προβεί σε αυτές τις αγορές. Η επίκριση βασίστηκε στο θεωρητικά ασύμβατο ενός πατεντάτου αριστερού με τον πλούτο, μολονότι από καταβολής μαρξιστικού σοσιαλισμού ο εκ των θεμελιωτών του μαζί με τον Μαρξ υπήρξε ο μεγαλοβιομήχανος Φρίντριχ Ενγκελς. Αλλωστε και ο υλοποιήσας τις μαρξιστικές θεωρίες Βλαδίμηρος Λένιν, γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, ουδέποτε εργάστηκε προς βιοπορισμόν, ζώντας πλουσιοπάροχα χάρη στις συνεισφορές βαθύπλουτων δωρητών ή σε παράνομα έσοδα. Ετσι εξηγείται και ο σε αμηχανία αυτοχαρακτηρισμός του σε επαγγελματία επαναστάτη όταν κάποτε ερωτήθηκε ποίο το επάγγελμά του.
Περιέργως δεν είδα να ενεργοποιείται το ενδιαφέρον των σχολιαστών του «πόθεν έσχες» των ευρωβουλευτών για το ποια εισοδήματα αποκομίζουν από την επίζηλη ιδιότητα του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πολύ συνοπτικά ο κάθε ευρωβουλευτής δικαιούται μηνιαίου μισθού 8.757 ευρώ, ο οποίος μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών περιορίζεται σε 6.825 ευρώ, για να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, αφού υπόκειται και σε φόρο εισοδήματος στη χώρα προέλευσής του. Ομως αυτό το εισόδημα δύσκολα δαπανάται από έναν νοικοκύρη ευρωβουλευτή καθώς, πέρα από δύο άνετα γραφεία με πλήρη εξοπλισμό (κομπιούτερ κ.λπ.) που του παρέχονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο χωρίς κανένα κόστος γι’ αυτόν, εισπράττει επιπλέον 4.613 ευρώ μηνιαίως για γενικά έξοδα του γραφείου που διατηρεί στη χώρα του, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να δώσει λογαριασμό για το πού δαπανά αυτό το ποσό.
Στους ευρωβουλευτές παρέχεται επίσης κατ’ αποκοπήν αποζημίωση ύψους 320 ευρώ για κάθε μέρα που οι βουλευτές είναι παρόντες στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται μόνο στους παρόντες βουλευτές, οι οποίοι και υπογράφουν σχετική κατάσταση. Για τις αεροπορικές μετακινήσεις των ευρωβουλευτών στις έδρες του Κοινοβουλίου αποζημιώνονται για εισιτήρια business class.
Επιπλέον για την πρόσληψη και αποδοχές προσωπικών βοηθών στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα ο κάθε ευρωβουλευτής εισπράττει κάθε μήνα 24.043 ευρώ. Συνολικά υπολογίζεται ότι αθροιζόμενα τα όσα εισπράττει κάθε μήνα ο κάθε ευρωβουλευτής ανέρχονται σε πάνω από 40.000 ευρώ και σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ κατά την πενταετία της θητείας του και καθαρά περίπου 1,5 εκατομμύριο. Ετσι ένας ευρωβουλευτής όπως ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος θητεύει για τρίτη φορά στο λειτούργημα αυτό, είναι φυσικό να έχει αποκομίσει πλούτο κάποιων εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο εύλογα τοποθετεί σε τράπεζες, ομόλογα, μετοχές ή και ακίνητα, τα οποία κατά κανόνα του αποδίδουν επιπλέον εισοδήματα. Υπογραμμίζω ότι γενικώς το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης με τα όσα θετικά σημαίνει για τους λαούς της συνεπάγεται υψηλό κόστος, καθώς τα πάντα και οι πάντες αμείβονται πλουσιοπάροχα, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιαίτερα προνομιούχων στρατιών υπαλλήλων που υπηρετούν τους θεσμούς. Παρά ταύτα, χάρη στην Ενωμένη Ευρώπη, οι μετέχοντες σ’ αυτή λαοί ευημερούν και η ευοίωνη προοπτική για τη χορήγηση 32 δισ. ευρώ αποδεικνύει πόσο τυχερή ήταν η Ελλάδα που έστω και με το ζόρι την ενέταξε σ’ αυτήν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.