Ένα μήνα μετά το τέλος του αυστηρού lockdown οκτώ εβδομάδων στη Γαλλία, δεν έχει παρατηρηθεί η παραμικρή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, με τους πολίτες να επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.
Ο αριθμός νέων λοιμώξεων κορωνοϊού συνεχίζει να μειώνεται, ακόμη και αφού η Γαλλία επέτρεψε στις επιχειρήσεις να ανοίξουν και πάλι – με όρο πως διατηρούν κανόνες φυσικής αποστασιοποίησης και άλλα μέτρα προστασίας – με τον ημερήσιο αριθμό των νεκρών να είναι ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας αναφέρουν ότι μόνο 993 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Συγκριτικά, κατά την κορύφωση της πανδημίας τον Απρίλιο, ο σχετικός αριθμός άγγιζε τους 7,148, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες έχουν εισαχθεί στις μονάδες έκτακτων περιστατικών μόλις 20 άτομα. Μάλιστα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αυτός ο αριθμός κινείται σταθερά κάτω του 50.
Υπολογίζεται ότι συνολικά 29,319 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία της Γαλλίας. Χθες, ο αριθμός των επιπλέον νεκρών έφτασε μόλις στους 23. Από αυτό το σύνολο, περισσότεροι από το ένα τρίτο των θανάτων συνέβη σε οίκους ευγηρίας, όμως η κυβέρνηση έχει σταματήσει να επικαιροποιεί τα σχετικά στοιχεία, εξαιτίας της δυσκολίας ακριβούς προσδιορισμού των αιτιών θανάτου.
Σχεδόν 72,000 άτομα που έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό έχουν αναρρώσει και έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία της χώρας.
Ανακοινώνοντας τη δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών στο τέλος του περασμένου μήνα, τρεις εβδομάδες μετά το τέλος του lockdown, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ανέφερε ότι τα νέα στοιχεία είναι καλύτερα από ό,τι ήλπιζε.
Η εφημερίδα Liberation, η οποία έχει αναλύσει τα στοιχεία από τις 11 Μαΐου, συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση. «Από τις 11 Μαΐου διαφορετικά εργαλεία που μας επιτρέπουν να υπολογίζουμε την έκταση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Γαλλία, εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν την τάση που ξεκίνησε από το τέλος του lockdown. Την αργή, σταδιακή, αλλά σταθερή επιστροφή στην κανονικότητα».
Επιπλέον, προσθέτει: «Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σκοτώνει, είναι γεγονός, όμως αυτό συμβαίνει όλο και λιγότερο». Ωστόσο, συνεχίζει λέγοντας: «Μια επιστροφή στους μηδέν θανάτους, ωστόσο, είναι πρόωρη σε αυτό το στάδιο. Η καμπύλη φαίνεται ότι έχει μείνει στάσιμη στους περίπου 40 θανάτους την ημέρα, και φαίνεται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο προς το παρόν. Αντίστοιχα, μοιάζει απίθανο να δούμε εκ νέου αύξηση των θανάτων τις ερχόμενες εβδομάδες».
Επόμενος «ασθενής» η οικονομία
Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες την Κυριακή το βράδυ, όταν ο πρόεδρος αναμένεται να ξεκινήσει το κλείσιμο της κρίσης του κορωνοϊού και να αναφερθεί στην αναμενόμενη οικονομική έκτακτη ανάγκη ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα που θα βοηθήσει τη χώρα να συνέλθει από το οικονομικό πλήγμα. Θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος Απριλίου, όταν ανακοίνωσε ότι θα αρθεί το lockdown που θα προχωρήσει σε διάγγελμα.
Μετά την έλλειψη σε μάσκες προστασίας που είχε σημειωθεί σε ολόκληρη τη χώρα στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης, πλέον η Γαλλία έχει πλεόνασμα. Οι κατασκευαστές ωθούν το κοινό να απαρνηθούν τις χάρτινες χειρουργικές μάσκες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, για χάρη των επαναχρησιμοποιούμενων πλενόμενων μασκών γαλλικής κατασκευής. Οι κατασκευαστές, οι οποίοι αναφέρουν ότι έχουν τεράστιο απόθεμα υφασμάτινων μασκών και βρίσκονται χρεωμένοι εξαιτίας της αδυναμίας τους να τις πουλήσουν, υποστηρίζουν ότι από οικολογικής και περιβαλλοντικής άποψης είναι η μόνη κίνηση που βγάζει νόημα και απαιτούν από την κυβέρνηση να αποστείλει ξεκάθαρο μήνυμα.
Τι αναφέρει το υπουργείο οικονομικών
Το υπουργείο οικονομικών της Γαλλίας τονίζει ότι τον περασμένο μήνα προειδοποίησε τους παραγωγούς πως «η ζήτηση δεν θα είναι πάντα τόσο υψηλή και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους», όμως όπως αναφέρει η υφυπουργός οικονομικών Άγκνες Πανιέ-Ρουνασέρ, έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις επιχειρήσεις και σκοπεύουν να αναλάβουν δράση για να τις βοηθήσουν.
«Οι Γάλλοι προτιμούν τις μάσκες μιας χρήσης, οι περισσότερες εκ των οποίων εισάγονται από την Κίνα», σημειώνει εκπρόσωπος του υπουργείο. «Στο μυαλό τους είναι ασφαλέστερες από τις υφασμάτινες… όμως αυτό που μας αναστατώνει είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν επιλέξει να παραχωρήσουν μάσκες μιας χρήσης στους υπαλλήλους τους, πράγμα που δεν είναι καθόλου οικολογικό, ενώ βλάπτει και την οικονομία μας».
Πηγή: www.theguardian.com