Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες στη Δραπετσώνα για το αφόρητο πρόβλημα δυσοσμίας και τη ρύπανση που προκαλεί στην περιοχή η δραστηριότητα της εταιρείας Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο 2ο δημοτικό σχολείο της περιοχής, το οποίο επισκέφθηκαν το πρωί τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ενημερώθηκαν για ό,τι συμβαίνει.
Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Δραπετσώνας μπορεί να έφυγαν για καλοκαίρι αλλά το πρόβλημα με την περιβαλλοντική βόμβα παραμένει λόγω της ανυπόφορης δυσοσμίας που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της Oil One.
Ο διευθυντής βρίσκεται πλέον σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Παιδείας και αναμένει παρεμβάσεις για να μπορούν οι μικροί μαθητές να μορφώνονται μέσα σε υγιές περιβάλλον.
Παρά το πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις αναθυμιάσεις από τις δεξαμενές της Oil One αλλά και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην υγεία των μαθητών, οι υπεύθυνοι κωφεύουν.
Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες ότι έχουν καταγραφεί και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας.
Την Τετάρτη το σχολείο ουσιαστικά έβαλε λουκέτο αφού οι μαθητές δεν μπορούσαν να βγουν στην αυλή λόγω της ανυπόφορης βρομιάς.
Εκείνη την ημέρα, αλλά και όλες τις ημέρες που καταγράφονται επεισόδια έντονης δυσοσμίας, οι άνεμοι που πνέουν είναι δυτικοί – νοτιοδυτικοί και «δείχνουν» ότι… ένοχος είναι οι εγκαταστάσεις της Oil One.
Το πρωί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν το σχολείο και ενημερώθηκαν από το διευθυντή για το πρόβλημα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά, Τρύφων Αλεξιάδης, ξεκαθαρίζει πως οι κάτοικοι δεν θα επιτρέψουν να υποβαθμιστεί η περιοχή τους εξαιτίας ρυπογόνων επιχειρήσεων, όπως η Oil One.
Οι κάτοικοι που έχτισαν τη ζωή τους στη Δραπετσώνα θέλουν την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One. Θέλουν και πάλι να αναπνέουν χωρίς να φταίει ο αέρας για την καθημερινή υποβάθμιση της περιοχής τους αλλά και της ζωής τους.
Καταγγελία της αντιπεριφερειάρχου
Η κυρία Στ. Αντωνάκου, αντιπεριφερειάρχης Αττικής, υποστήριξε πως έπειτα από τις καταγγελίες του διευθυντή και των δασκάλων, επισκέφθηκε το σχολείο και επιβεβαίωσε το φαινόμενο, το οποίο συνεχώς επαναλαμβάνεται, ενώ τόνισε πως θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει ενημερωθεί ουκ ολίγες φορές.
«Με βάση το ιστορικό της περιφέρειας, το 2016 ξεκίνησαν έλεγχοι από κλιμάκια του υπουργείου και της περιφέρειας, οι οποίοι όμως έγιναν χωρίς όργανα, με μόνα εργαλεία ένα χαρτί, ένα στυλό και τη μύτη σου. Έτσι δεν μπορείς να εντοπίσεις το πρόβλημα», δήλωσε η κυρία Αντωνάκου και συνέχισε λέγοντας πως «την περίοδο 2016-2018 έγιναν πάνω από 10 έλεγχοι χωρίς όργανα και τότε ήταν που πάρθηκε η απόφαση να διενεργηθεί έρευνα από τον ‘ΕΚΕΦΕ Δημόκριτο’, τα αποτελέσματα του οποίου είναι άκρως ανησυχητικά».
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Αραβώση, πριν από 20 μέρες, παρατέθηκαν όλα τα προβλήματα και επισημάνθηκε ότι από τις 12 Φεβρουαρίου τους έχει παραχωρηθεί ο πλήρης φάκελος της περιοχής και πως δεν υπάρχει κανένα νόημα να επαναληφθούν τέτοιο είδους έλεγχοι, χωρίς εξοπλισμό. «Πρέπει να δοθεί λύση από το αρμόδιο υπουργείο», τόνισε.
Στην τοποθέτηση αυτή, ο κ. Κωστόπουλος πρόσθεσε πως από το 2017 υπάρχει επίσημη επιστολή προς το υπουργείο περιβάλλοντος ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα οργάνωνα μέτρησης.
Η κυρία Αντωνάκου καταγγέλλει πως «ενώ ο χρόνος παραμονής των υφιστάμενων επιχειρήσεων στην περιοχή ήταν για 12 έτη, έγινε ξαφνικά 20», σε μια περιοχή επιβαρυμένη από το παρελθόν.
Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είχε εξαγγείλει πως θα δημιουργηθεί στην περιοχή περιβαλλοντικό πάρκο και πάρκο καινοτομίας.
Με βάση όλα αυτά δήλωσε πως «όπως με ένα νόμο όλα άλλαξαν, με ένα νόμο παρατάθηκαν, όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία στα χέρια μας, με έναν νόμο θα πρέπει να γίνει άμεση μετέγκατασταση όλων των βιομηχανικών δραστηριοτήτων που είναι μέσα στον οικιστικό ιστό».