Πτώση-ρεκόρ, της τάξεως του 20,4%, σημείωσε σε ένα μόνο μήνα η βρετανική οικονομία. Πρόκειται για τον Απρίλιο, όταν το lockdown είχε αναστείλει πλήθος δραστηριοτήτων στη χώρα. Η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας δημοσίευσε επίσης στοιχεία για τη συρρίκνωση της οικονομίας το τρίμηνο της μεγάλης έξαρσης της υγειονομικής κρίσης: τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 10,4%.

Οι ειδικοί, πάντως, θεωρούν ότι το μήνα Μάιο ο ρυθμός επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας θα χαλαρώσει καθώς η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και των άλλων οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη ώρα. 

Πιέσεις για μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση του ΑΕΠ κατά το ένα πέμπτο μέσα σε ένα μόνο μήνα είναι κάτι το πρωτοφανές για τη Βρετανία. «Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κάνουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 να μοιάζει με υγιεινό περίπατο για τη βρετανική οικονομία», γράφει χαρακτηριστικά ο οικονομικός αναλυτής του BBC Φαϊζάλ Ισλάμ. 

Ο αναλυτής σημειώνει επίσης ότι οι «απίστευτοι αριθμοί» αυξάνουν την πίεση προς το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση του Λονδίνου γενικότερα για να προχωρήσει σε μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και του επιπέδου ζωής των Βρετανών πολιτών ανάλογα με εκείνα που έλαβαν οι κυβερνήσεις χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης.

«Στη Γερμανία, για παράδειγμα, μειώθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ και εκταμιεύθηκαν δισεκατομμύρια για την αρωγή οικογενειών με παιδιά και για την αγορά πράσινων αυτοκινήτων. Στη Γαλλία χορηγήθηκαν εξίσου τεράστια πακέτα διάσωσης των κατασκευαστών αυτοκινήτων και της αεροδιαστημικής βιομηχανίας», αναφέρει ο Ισλάμ.