Τη λύπη του γιατί το θέμα της Αγίας Σοφίας εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, διατύπωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι και οι δύο πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία, τα οποία και πρέπει να τα προστατεύουμε.
Επιπλέον, οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, να συνεργαστούν και να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αθήνα, ενώ μίλησαν και για τη διπλωματία των πόλεων, που πολλές φορές έχει τη δύναμη να γεφυρώνει χάσματα και διαφορές.
Ο συντονιστής της συζήτησης και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς ήταν εκείνος που ρώτησε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης αν συμφωνεί να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί και ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε πως λυπάται γιατί ένα ζήτημα όπως αυτό (για την Αγία Σοφία) εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τη θρησκεία, είπε ο κ. Ιμάμογλου, για να προσθέσει ότι και η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις. Ανέφερε δε, με νόημα, πως κάποιες φορές, σε κρίσιμες στιγμές, κάποιες χώρες χρειάζονται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δύσκολες προκλήσεις.
Ουσιαστικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης (κα ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν) αντιτίθεται στα σχέδια και τις προκλήσεις της Αγκυρας για την τύχη του σπουδαίου αυτού ιστορικού χριστιανικού μνημείου, αλλά και μέρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μιλώντας για την Αθήνα και την πανδημία, ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως για εκείνον η κρίση αποτέλεσε μια ευκαιρία για να αντιμετωπίσει μία σειρά δομικών προβλημάτων της πόλης, και είπε πως ήρθε η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις. Ο δήμος άρχισε να ψηφιοποιείται, δημιουργήθηκε ένα νέο κέντρο για τους άστεγους, για τους ναρκομανείς, και δόθηκε κατ’ οίκον βοήθεια σε αυτούς που είναι ευάλωτοι για να μην είναι μόνοι τους.
Ο Μεγάλος Περίπατος
Αναφερθείς ο Κώστας Μπακογιάννης στον Μεγάλο Περίπατο που ξεκίνησε σήμερα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα αλλάξει όχι μόνο την εικόνα της πόλης, αλλά την ποιότητα της ζωής των πολιτών.
Για το μεταναστευτικό, και οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν πως είναι ένα διεθνές πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ο Κ. Μπακογιάννης είπε πως η Αθήνα είναι πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, γιατί είναι η μόνη πόλη που έχει κέντρο φιλοξενίας μέσα στον οικιστικό ιστό, έχει εκατοντάδες διαμερίσματα για τη φιλοξενία των προσφύγων και προγράμματα για την ενσωμάτωσή τους.
Για τον τουρισμό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παραδέχτηκε πως η πόλη του αντιμετωπίζει πρόβλημα και ο ίδιος δεν βλέπει να καλυτερεύει η κατάσταση μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπακογιάννης είπε πως θα υπάρξει πρόβλημα φέτος με τον τουρισμό, αλλά η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επισκέπτες. Η κανονικότητα αρχίζει να επιστρέφει, άνοιξαν τα καταστήματα, τα καφέ κλπ. Η συζήτηση δεν είναι για αυτό το καλοκαίρι, αλλά και για το επόμενο, είπε ο κ. Μπακογιάννης. Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε επίσης την προσδοκία του να δουλέψει με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και τόνισε πόσο τυχεροί είναι που και οι δύο αυτές πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία. Πρέπει να τα προστατεύουμε τα μνημεία μας, δήλωσε με έμφαση ο Κ. Μπακογιάννης.
«Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με την Κωνσταντινούπολη και χαίρομαι που βλέπετε θετικά τη συνεργασία μας», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης απευθυνόμενος στον Εκρέμ Ιμάμογλου. «Και οι δύο θέλουμε να πάμε μπροστά τις πόλεις μας και είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.