Η Βρετανία ήδη κινείται προς τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός σε οποιαδήποτε προηγμένη οικονομία. Ωστόσο, οι βρετανικές επιχειρήσεις ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες και με ένα ακόμη σημαντικό χτύπημα εντός της χρονιάς: Την αποτυχία των διαβουλεύσεων για το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επικεφαλής της Ένωσης Βρετανών Βιομηχάνων (CBI), η οποία εκπροσωπεί 190,000 βρετανικές εταιρείες, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μην καταφέρουν αν αντέξουν άλλο ένα σοκ, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξάντλησε τα οικονομικά τους αποθέματα, με πολλές εξ αυτών ήδη να μάχονται για την επιβίωσή τους.
Η Βρετανία και η ΕΕ επιχειρούν να φτάσουν σε νέα εμπορική συμφωνία από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε το Brexit τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η πορεία τους ήταν αργή και επώδυνη, ενώ πλέον τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν απειλώντας με ρήξη κατά τη λήξη των μεταβατικών διακανονισμών στο τέλος του 2020.
«Η αντοχή των βρετανικών επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί», τόνισε η γενική διευθύντρια του CBI, Κάρολιν Φέρμπερν στο BBC. «Ακόμη και το παραμικρό απόθεμα μετρητών έχει εξαφανιστεί. Οι εταιρείες με τις οποίες συνομιλώ δεν είχαν στη διάθεσή τους ούτε ένα λεπτό για να διαμορφώσουν στρατηγική για το ενδεχόμενο αποτυχίας μιας συμφωνίας για το εμπόριο ως το τέλος του έτους», πρόσθεσε. «Όπως μου είπε χαρακτηριστικά ένα μέλος της ένωσης, το γεγονός ότι το σπίτι έχει πιάσει φωτιά, δεν σημαίνει ότι ο εμπρησμός της αποθήκης του κήπου είναι δικαιολογημένος».
Οι βρετανικές εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε δάνεια ύψους 35 δισεκατομμυρίων λιρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανακούφισης από την πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα. Και σχεδόν 9 εκατομμύρια πολίτες – σχεδόν το 27% του εργατικού δυναμικού – στηρίζονται στο κράτος για να λάβουν μέρος ή και ολόκληρο τον μισθό τους, με το απαιτούμενο ποσό να ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 19,6 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας.
Η Βρετανία ήδη κατευθύνεται προς τη χειρότερη οικονομική ύφεση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια, τη στιγμή που πραγματοποιεί αγώνα δρόμου για να προλάβει την προθεσμία που έχει η ίδια ορίσει για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της.
Μεγάλες βρετανικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει περικοπή 75,000 θέσεων εργασίας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα τοπικά lockdown και η κοινωνική αποστασιοποίηση παραμένουν σε εφαρμογή. Η βρετανική εταιρεία ενέργειας Centrica (CPYYY) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προχωρούσε σε περικοπές 5,000 θέσεων εργασίας το αργότερο μέχρι το τέλος του 2020 και η Bombardier επιβεβαίωσε ότι 400 θέσεις θα χαθούν εξαιτίας της μεταφοράς δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι μικρότερες εταιρείες επίσης δέχονται πιέσεις, οι οποίες προσθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων στο ανησυχητικό σύνολο.
Η ανεργία στη Βρετανία θα μπορούσε να σκαρφαλώσει μέχρι σχεδόν το 15% στο τελευταίο τρίμηνο, αν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Ο οργανισμός ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη ότι αναμένει συρρίκνωση της τάξης του 11,5% για φέτος για την βρετανική οικονομία, ακόμη και αν επιτευχθεί εντέλει κάποια συμφωνία με την ΕΕ και αποφευχθεί ένα δεύτερο πανδημικό κύμα.
Πρόκειται για τη χειρότερη πρόβλεψη για οποιαδήποτε από τις μεγαλύτερες οικονομίες. Και αν τα κρούσματα αυξηθούν και πάλι σημαντικά και χρειαστεί η επιβολή αυστηρών μέτρων για δεύτερη φορά, το ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 14%, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.
Περισσότερο κινδυνεύουν οι εταιρείες στον κλάδο της φιλοξενίας και των ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Πολλά εστιατόρια και παμπ φοβούνται πως δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν ακόμη και αν τους επιτραπεί να ανοίξουν τα ρολά τους τον επόμενο μήνα, όπως έχει ανακοινωθεί, εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρούν να μειώσουν τον κανόνα των δύο μέτρων φυσικής απόστασης στο ένα μέτρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, βάσει κυβερνητικής πηγής που μίλησε στο CNN. Αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο για τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα θέατρα που ετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι, αλλά και να εξασφαλίσει πως τα ΜΜΜ θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Οι ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις είναι εξοργισμένες για τις επιπτώσεις των νέων κανόνων καραντίνας που εισήχθησαν τη Δευτέρα και οι οποίοι απαιτούν οι διεθνείς αφίξεις να παραμένουν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες. Το Χίθροου του Λονδίνου, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, ανέφερε την Πέμπτη ότι «δεν είναι πλέον βιώσιμη» η διατήρηση θέσεων εξυπηρέτησης πελατών, καθώς κατά τη διάρκεια του Μαΐου σημειώθηκε μείωση του αριθμού των επιβατών κατά 97% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση των διοικητικών θέσεων κατά ένα τρίτο.
Η προθεσμία του Brexit πλησιάζει
Λαμβάνοντας ως δεδομένη την καταστροφή που θα προκαλέσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία σε μια ήδη γονατισμένη οικονομία, η Βρετανία ενδέχεται να μείνει χωρίς άλλη επιλογή πέρα από το να παρατείνει την προθεσμία των διαβουλεύσεων για το εμπόριο.
Ωστόσο, οι συζητήσεις ήδη δεν πήγαιναν καλά, ενώ τώρα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από την πανδημία, η οποία οδήγησε στην υποχρεωτική μετατροπή των συναντήσεων σε τηλεδιασκέψης. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ για το ζήτημα του Brexit, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος» από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα και ότι η Βρετανία συνεχίζει να υπαναχωρεί από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της.
Ο Ντέιβιντ Φροστ, ο κύριος διαπραγματευτής του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η πρόοδος παραμένει περιορισμένη», ωστόσο επέμεινε ότι οι συζητήσεις κινήθηκαν σε «θετικό τόνο».
«Αν έχουμε έναν πολιτικό χρονικό ορίζοντα που μας οδηγεί σε μια συμφωνία – μπλόφα τον Δεκέμβριο, τα αποτελέσματα για τις βρετανικές επιχειρήσεις θα είναι καταστροφικά. Δεν θα είμαστε έτοιμοι», τονίζει η Φέρμπερν.
Το CBI παρουσίασε προτάσεις για «μια οικονομική ανάκαμψη με πολλές θέσεις εργασίας» σε επιστολή του στον Τζόνσον την Πέμπτη. Η ομάδα ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει σε προτεραιότητα την εξειδίκευση των νέων, να επενδύσει στην πράσινη οικονομία και να στρέψει τα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης στις μικρές επιχειρήσεις και σε εκείνες που δραστηριοποιούνται σε τομείς με ραγδαία ανάπτυξη.
Ο ΟΟΣΑ αναμένει πως μέχρι το τέλος του 2021 η ανεργία στη Βρετανία θα ανέρχεται σε 7,2%, ακόμη και αν αποφευχθεί ένα δεύτερο πανδημικό κύμα και εφαρμοστεί νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Συγκριτικά, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 το ποσοστό έφτανε μόλις στο 3,9%.
Πηγή: www.cnn.com