Στη δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αναφέρθηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης με αφορμή τις διαφωνίες που εκφράζονται στο εσωτερικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ήταν κατηγορηματικός: «Η συζήτηση για τους ασυμπτωματικούς ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Μου κάνει εντύπωση που το ξαναφέρνει ο ΠΟΥ τόσους μήνες μετά. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν. Αυτό δείχνουν και όλες οι μελέτες μοντελοποίησης».
Σε ό,τι αφορά τους υπερμεταδότες κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι «δεν γνωρίζουμε τους βιολογικούς παράγοντες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με αυτούς που κολλούν και περνούν βαριά τη νόσο, ενώ κάποιοι άλλοι νοσούν πολύ πιο ελαφριά. Θεωρούμε ότι υπερμεταδοτικός είναι αυτός που έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο, κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό.»
Αναφερόμενος στο θέμα της χρήσης μάσκας και κατά πόσο λειτουργεί «όπλο» κατά της διασποράς του ιού είπε ότι «η χρήση της μάσκας μπορεί να ρίξει τη μετάδοση κατά 85%. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός αναπαραγωγής (σ.σ. R0) πέφτει από το 2,5 κάτω από το 1. Αυτό δείχνει ότι με την καθολική χρήση μάσκας μπορεί να συρρικνωθεί η επιδημία».
Ο κ. Μαγιορκίνης προσέθεσε ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βοηθητική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να μπαίνουν λίγοι επιβάτες στα ΜΜΜ ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Είναι δύσκολο. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος πρέπει να πάει στη δουλειά του και πως δεν είναι πάντα εύκολο να περιμένει το επόμενο δρομολόγιο. Σε αυτές τις συνθήκες συγχρωτισμού η μάσκα μπορεί να βοηθήσει.»
Τι ισχύει για το καλοκαίρι και τα κλιματιστικά
Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ερωτήθηκε για το κατά πόσο το καλοκαίρι μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του κοροναϊού.
«Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους βοηθούν. Θα έλεγα ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 25 με 30 βαθμοί Κελσίου. Πάνω από τους 30 “ζορίζει” το θέμα καθώς κλεινόμαστε μέσα, βάζουμε κλιματιστικό, αλλάζουμε το μικροκλίμα. Βλέπουμε ότι γι’ αυτόν τον λόγο στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ η μετάδοση συνεχίζεται, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες» εξήγησε.
Καταλήγοντας, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι τα lockdown είναι το τελευταίο «καταφύγιο» και πως πρέπει οι επαγγελματίες, πρωτίστως, και έπειτα οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Παρά ταύτα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε περίπτωση που ανιχνευθεί ανησυχητικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Εχουμε δει ότι έχουμε ότι σε μια περιορισμένη εξάπλωση τα μέτρα ιχνηλάτησης και αυτοπεριορισμού έχουν καλή αποτελεσματικότητα και μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία. Είναι πολύ σημαντική η συνέχιση της ιχνηλάτησης και των τεστ. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown σε ένα νησί ή μια περιοχή» σχολίασε.