Στο βήμα της βουλής βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση.
Αποκαθίστανται οι κανόνες στη Μεσόγειο
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπέγραψε χτες η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ και έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων».
«Χτες η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη στην ιστορία της συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ. Σε συνεργασία με την Ιταλία ορίστηκαν οι θαλάσσιες περιοχές που μπορεί να εξιοποιεί κάθε χώρα» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι με οδηγό το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας «αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία».
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί υπόδειγμα συνεννόησης. Αντιμετωπίζει μια εκρεμμότητα 40 ετών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας με την Ιταλία αποτελεί ένα «διεθνές γεγονός που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στην Μεσόγειο».
Εθνική αυτοπεποίθηση
Συμπλήρωσε δε ότι αποτελεί ένα πολιτικό, ιστορικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή και ανέφερε ότι «με την Ιταλεία πετύχαμε να κάνουμε τα νερά που μας ενώνουν, ήρεμα νερά».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε η χτεσινή συμφωνία να έχει «γόνιμη συνέχεια και να υπογραφούν τέτοιες διμερείς συνθήκες και με άλλα κράτη της περιοχής».
Η Συμφωνία με την Ιταλία ήταν αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει μαζί της το διεθνές δίκαιο. Έχει ισχυρούς συμμάχους, γνώση, υπερηφάνεια και δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της».
Συναίνεση
«Χαίρομαι που την επιτυχία αυτή τη χαιρέτισε το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου της χώρας. Εύχομαι το κλίμα της εθνικής συναίνεσης να διατηρηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα θέματα του νομοσχεδίου γαι την εκπαίδευση ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε όρο εθνικής επιβίωσης την επένδυση στην παιδεία και αναφέρθηκε στο άρθρο της επαναφοράς της διαγωγής στους μαθητές.
Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την επαναφορά της μαθητικής διαγωγής σημείωσε ότι διαστραβλώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης.
Για τη επαναφορά της διαγωγής
«Ακούω πρόθυμα τον αντίθετο προβληματισμό» είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε «γιατί το σχολείο να αυτοπεριορίζεται στην μετάδοση μόνο γνώσεων και όχι ήθους; γιατί να μην επιδίδεται στην εκμάθηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων; Γιατί οι εκπαιδευτικοί να αδρανούν σε φαινόμενα όπως η ενδοσχολική βία; Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός αξιολόγησης της συμπεριφοράς των παιδιών στο σχολείο;».
Για το επιχείρημα ότι η διαγωγή θα συνοδεύει ως στίγμα το παιδί και στην υπόλοιπη ζωή του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το ίδιο δεν ισχύει και για το βαθμό του απολυτηρίου;»
Και αφήνοντας ένα παράθυρο για τροποποίηση της εν λόγω ρύθμισης ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Πρέπει ή δεν πρέπει να γνωρίζει το παιδί ότι υπάρχει ένα φίλτρο που αξιολογεί και τη συμπεριφορά του; Όχι με τιμωρητικό τρόπο. Θέλουμε ή δεν θέλουμε φίλτρο αξιολόγησης;»
Μπορεί να έχει περιγραφικό χαρακτήρα και να μην είναι η διατύπωση κοσμιότατη ή κοσμία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εμμένοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει η αξιολόγηση της συμπεριφοράς των παιδιών.
Ονομαστική ψηφοφορία
Στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο εκπαιδευτικών στα Προπύλαια και εν συνεχεία πορεία προς τη Βουλή.
Μετά τη χθεσινή συζήτηση “επί της αρχής” του νομοσχεδίου, που επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το μεσημέρι θα διεξαχθεί συζήτηση επί των άρθρων” και – αργότερα σήμερα – θα ακολουθήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί ορισμένων άρθρων, έχει ζητήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκπαιδευτικοί, αντιδρούν σε ρυθμίσεις όπως η Τράπεζα Θεμάτων, η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικού έργου καθώς και στην τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες. Προβάλλουν παράλληλα αιτήματα για κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης, για εξασφάλιση όλων των μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων.