Το μόνο που μας έλειπε αυτή την εποχή είναι η ένταση στο Αιγαίο, η εκ νέου αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και το άγχος που προκαλούν με τη στάση τους οι Τούρκοι.
Η κλιμακούμενη ένταση επιφέρει ένα ακόμη βαρύτατο τραύμα στην οικονομία και στον τουρισμό που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν όλες οι τουριστικές χώρες της περιοχής και η Ελλάδα από την πανδημία.
Παρότι μέσα στα θύματα της οικονομικής αυτής κρίσης και μάλιστα η πιο βαριά τραυματισμένη είναι η τουρκική οικονομία, όλοι αισθανόμαστε πως οι σχέσεις με τη γείτονα όχι μόνο δεν βελτιώνονται, αλλά επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα. Αν και κάθε σώφρων πολιτικός θα επιδίωκε το ακριβώς αντίθετο, αυτό το δύσκολο καλοκαίρι που ζούμε.
Ολοι αναρωτιούνται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους.
Ερευνες δίπλα στα χωρικά μας ύδατα, δίπλα από την Κάρπαθο, τη Ρόδο και ανατολικά της Κρήτης. Στα νερά και στις ρότες των πλοίων της γραμμής και της εμπορικής ναυτιλίας. Τέτοιου θράσους είναι η τουρκική πρόκληση…
Την ελληνική στάση οριοθέτησε με σαφήνεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας:
«Σχεδόν καθημερινά η τουρκική ηγεσία, αντί να αναζητά γέφυρες συνεννόησης, προσπαθεί με κάθε τρόπο, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένη και αυτονόητη η βούληση όλων μας να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».
Ομως το ερώτημα που εγείρεται είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση, πώς θα αντιμετωπίσει την προκλητικότητα των γειτόνων και πώς θα διαφυλάξει τα δικαιώματα και το κλίμα ηρεμίας που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη η οικονομία και ο τουρισμός.
Πέρα από τη γραμμή της «ψυχραιμίας» δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αν δεν προσέξουμε, ο Λεβάντες, ο ανατολικός άνεμος που έρχεται από την πλευρά της Τουρκίας, απειλεί να βγάλει από την πορεία της την οικονομία, που αυτή τη στιγμή έχει σκύψει πάνω από τις ζημιές που άφησε η καταιγίδα της πανδημίας.