Περασμένα, ανέμελα καλοκαίρια θύμισαν οι εικόνες από όλη την Ελλάδα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε σε μπαρ και εστιατόρια έδινε την εντύπωση ότι η απειλή της πανδημίας δεν υπήρξε ποτέ. Οι συστάσεις για τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας ξεχάστηκαν μονομιάς στη θέα της θάλασσας.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων ήρθε να μας προσγειώσει ανώμαλα και να μας υπενθυμίσει ότι ο κίνδυνος υπάρχει και δεν συγχωρεί τη χαλάρωση και τον εφησυχασμό που οφείλονται κυρίως σε δύο αβάσιμες παραδοχές.

Πρώτον, ότι η πανδημία δεν μπορεί να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει ύφεση λόγω του καλοκαιριού. Ο ιός εξαπλώνεται ταχέως σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες ανά τον κόσμο.

Δεύτερον, «το παράδοξο της πρόληψης». Όπως παρατηρεί ο Ηλίας Μόσιαλος, επειδή υπήρξε άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στην πρώτη φάση της διαχείρισης της πανδημίας. Επειτα από τη σταδιακή απόσυρση του lockdown μερικοί συμπατριώτες μας θεώρησαν ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα και άλλοι θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό.

Δυστυχώς όμως ο ιός είναι εδώ. Ορθώς η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι έλεγχοι θα ενισχυθούν και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Για να είμαστε ρεαλιστές, όμως, τα μέσα για τέτοιας έκτασης ελέγχους δεν επαρκούν, όπως αποδείχθηκε και στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Η δημοκρατία δεν μπορεί να βασίζεται στη διαρκή αστυνόμευση αλλά στην ατομική ευθύνη. Στο ξεκίνημα της μάχης με τον αόρατο εχθρό, η υπευθυνότητα αποδείχθηκε το πιο αποτελεσματικό όπλο. Ποιος ο λόγος να αλλάξουμε τώρα συνταγή;

ΤΟ ΒΗΜΑ