«Ηλεκτρονικές» εξετάσεις σε μεγάλη κλίμακα με την συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών, οργάνωσε για πρώτη φορά το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το οποίο από νωρίς -και διαρκούσης της καραντίνας για την πανδημία του κορωνοϊού- ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούσε τις εξετάσεις των φοιτητών του μέσω Διαδικτύου. Την ίδια μέθοδο ακολουθούν και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας, τα περισσότερα από τα οποία ενθαρρύνουν τους καθηγητές τους να εφαρμόσουν φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιόδου, τις διαδικασίες της «ηλεκτρονικής» εξεταστικής.
Το ΕΑΠ, μετά από πρόταση του προέδρου του Οδ. Ζώρα, ξεκίνησε την «ηλεκτρονική» εξεταστική του το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου και θα ολοκληρώσει τόσο τις τελικές όσο και τις επαναληπτικές εξετάσεις (η 2η εξεταστική που στα συμβατικά Πανεπιστήμια πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο) στο τέλος Ιουλίου. Συνολικά θα γίνουν εξετάσεις μέσω Διαδικτύου σε 368 θεματικές ενότητες.
Η ταυτοποίηση των φοιτητών έγινε μέσω της κάμερα τους σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί αναλυτικά εδώ και αρκετό καιρό σε φοιτητές και καθηγητές, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρξε καθυστέρηση στην υποβολή των «γραπτών» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπήρχε οδηγία προς τους διδάσκοντες να παραλαμβάνουν τις εργασίες των φοιτητών και με email.
Ήδη 5.500 φοιτητές και φοιτήτριες συμμετείχαν στις εξετάσεις, σε μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα χωρίς σοβαρά τεχνικά ή άλλα προβλήματα και αποτέλεσε τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους 200 καθηγητές και τα 80 στελέχη του ΕΑΠ (επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) μια πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία όμως στέφθηκε από επιτυχία.
«Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους εμάς που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα την υλοποίηση του υποστηρικτικού πλαισίου των εξετάσεων το ότι αυτές τις δύο πρώτες μέρες δεν υπήρξαν ουσιαστικά προβλήματα» ανακοίνωσαν τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού και Υποστήριξης των Εξετάσεων των φοιτητών ο αντιπρόεδρος του Ευστ. Ευσταθόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας Ιω. Καλαβρουζιώτης, και ο διευθυντής του Ηλ. Γκοτσόπουλος.
«Κάποια μικρά που παρουσιάστηκαν σε πολύ μικρά ποσοστά, αντιμετωπίστηκαν άμεσα με αποτέλεσμα οι φοιτητές μας αλλά και οι καθηγητές μας, να ολοκληρώσουν με απόλυτη επιτυχία όλη τη διαδικασία» ανέφεραν. Την Επιτροπή αλλά και τους καθηγητές που συμμετείχαν και οργάνωσαν την διαδικασία, συνεχάρη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οδ. Ζώρας.
Πάντως, ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα διενέργειας των εξ αποστάσεως εξετάσεων, εντοπίστηκαν ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της μεθόδου το ότι δε χρειάστηκε να μετακινηθεί κανείς αποφεύγοντας χιλιάδες ώρες ταξιδιού και οικονομικού κόστους, όλοι συμμετείχαν απολαμβάνοντας την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού τους ή του γραφείο τους. Έτσι, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς των διοργανωτών 8.500.000 km μετακινήσεων δεν πραγματοποιήθηκαν.