Την ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογο του Λουίτζι Ντι Μάιο.
Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ κα έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).
Η Συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμa των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.
Σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση)
Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.
Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν νωρίτερα διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Ελληνοϊταλική προσέγγιση επί τη βάσει τριών πτυχών
Όπως είχε αποκαλύψει με λεπτομέρειες «Το Βήμα της Κυριακής» από τις 31 Μαΐου, η Αθήνα και η Ρώμη είχαν κινηθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρξει προσέγγιση στο ζήτημα-αγκάθι, που ήταν το ιταλικό αίτημα για αλιευτικά δικαιώματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Αριστα ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο χώρες κινούνται επί τη βάσει τριών πτυχών:
• Πρώτον, στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ.
• Δεύτερον, στην υπογραφή μιας Πολιτικής Δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση κάποιων πάγιων πρακτικών των ιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα.
• Τρίτον, στην κατάθεση μιας κοινής τροπολογίας από την Αθήνα και τη Ρώμη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τις ιταλικές ανησυχίες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Αιρονται οι περιορισμοί για τους ιταλούς τουρίστες
«Η Ελλάδα αίρει από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα «οι Ιταλοί φίλοι μας να περάσουν και φέτος τις διακοπές στη χώρα μας».
Απαντώντας σχετικά, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε:
«Είμαι ευτυχής που ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου στην Ιταλία τα σύνορα μέχρι το τέλος του μήνα, αίροντας οποιοσδήποτε περιορισμούς για καραντίνα σε Ιταλούς τουρίστες».
Όπως είπε η συνεργασία Αθήνας- Ρώμης είναι στενή και κοινής ωφελείας τόσο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (Συρία, Βαλκάνια κτλ) όσο και στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
«Είμαστε ευτυχείς για την απόφαση να αρθούν οι περιορισμοί για τους Ιταλούς στην Ελλάδα» είπε ο Ιταλός υπουργός, ενώ θύμισε ότι ανοίγει και ο ιταλικός τουρισμός στον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης ότι θέση της Ρώμης είναι να υπάρχει ενιαία πολιτική και όχι κατακερματισμός στην τουριστική αγορά. «Ξεχωριστές, ad hoc συμφωνίες δεν θα είναι σύννομες» σημείωσε.
Για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών ώστε αυτοί να κατευθυνθούν στις περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, εκείνες δηλαδή που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Ντι Μάιο υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από ένα σύστημα ίσης ευθύνης όλων των κρατών- μελών, προκειμένου όλοι να σηκώσουν στον ίδιο βαθμό το βάρος της διαχείρισης των ροών.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ εκφράζοντας πλήρη στήριξη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.