Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Θράκη, την επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κυρία Σακελλαροπούλου ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα αποκόμισε από τις επαφές της με τους τοπικούς παράγοντες στην Ξάνθη και στη Ροδόπη και εκείνος της ζήτησε να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της για την περιοχή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάγεται από τη Σταυρούπολη, οπότε η παρουσία της εκεί είχε ιδιαίτερη, συμβολική αξία, ενώ η Θράκη λόγω της έντασης στον Εβρο και της κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος.
Το Προεδρικό Μέγαρο και τα ελληνοτουρκικά μού έφεραν συνειρμικά στο μυαλό τον προηγούμενο ένοικο σε αυτό. Σύμφωνα με όσα αλίευσα στο ΦΕΚ, η τελευταία ημέρα της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπήρξε ιδιαιτέρως παραγωγική. Ο πρώην Πρόεδρος υπέγραψε στη σειρά δύο Προεδρικά Διατάγματα. Με το πρώτο (ΠΔ 35 του 2020) – και ενώ όλη η χώρα εορτάζει από το 1838 την 25η Μαρτίου ως εθνική επέτειο για τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων – καθιέρωσε τη 17η Μαρτίου ως ημέρα κήρυξης της Επανάστασης και άρα τοπική αργία, για την Ανατολική Μάνη. Δεν πέρασε πολλή ώρα και υπέγραψε δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 36/2020), σύμφωνα με το οποίο η Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από τη Δυτική Μάνη, για την οποία καθιέρωσε επίσης την ίδια ημέρα ως τοπική αργία. Η Ανατολική Μάνη ανήκει στον νομό Λακωνίας, η Δυτική Μάνη στον νομό Μεσσηνίας, στον τόπο καταγωγής του κ. Παυλόπουλου. Καθώς οι ιστορικές πηγές δεν ορίζουν με ακρίβεια πότε και πού κηρύχθηκε η Επανάσταση του ’21, οι Μανιάτες διεκδικούν τον ιστορικό τους ρόλο, πλην όμως η επίσημη τοπική αργία στη Μεσσηνία στη μνήμη των γεγονότων του 1821 είναι η 23η Μαρτίου. Ο κ. Παυλόπουλος δεν έσπευσε μόνο να ξαναγράψει την Ιστορία, αλλά χάρισε στους συντοπίτες του μία επιπλέον ημέρα χαλάρωσης, δικαιώνοντας τη φήμη που τον ακολουθεί!
Ο απλωμένος τραχανάς του Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του απλωμένο τραχανά, που θα έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Αυτή την ώρα όλα είναι ανοιχτά και εξελισσόμενα. Το άνοιγμα, το «ξεκλείδωμα» της οικονομίας, «τρέχει» μεν, αλλά η απειλή του κορωνοϊού παραμένει ενεργή, όπως κατέδειξαν τα αυξανόμενα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης και απαίτησαν την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων. Επίσης, τα τελευταία αερομεταφερόμενα κρούσματα από την Ντόχα του Κατάρ μούδιασαν τους υπεύθυνους του τουρισμού καθώς φανέρωσαν την απειλή από το επερχόμενο άνοιγμα των αεροδρομίων. Κατά τα λοιπά, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ μεταφέρουν συνεχώς μηνύματα επιφυλακής στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εμφανώς πια οι πολίτες έχουν ξεθαρρέψει, η προσοχή τους δεν είναι τεταμένη και οι αποστάσεις δεν τηρούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων. Από την άλλη πλευρά, πάνδημη είναι η απαίτηση για ταχύτερο και ολοκληρωμένο άνοιγμα της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες κατακλύζονται από αιτήματα για νέα δάνεια από αδημονούντες επαγγελματίες και επιχειρηματίες.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι περισσότεροι αψηφούν τον κίνδυνο εμφάνισης ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και κανείς βεβαίως δεν συμφιλιώνεται με την ιδέα ενός νέου «κλειδώματος». Και ενώ όλα φαντάζουν ελπιδοφόρα και επισφαλή μαζί, ανεδείχθησαν εκ νέου οι θαλάσσιες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις στη ζώνη του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, θέτοντας και πάλι σε επιφυλακή τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ολα λοιπόν είναι ανοιχτά για τον Πρωθυπουργό, που προσπαθεί να κλείσει όσο περισσότερα μέτωπα μπορεί. Θα πάει σύντομα στο Ισραήλ να αναθερμάνει τις σχέσεις, στέλνει επιστολές στους ευρωπαίους ηγέτες για τις τουρκικές διεκδικήσεις και το Μεταναστευτικό και ταυτόχρονα παλεύει με τους υπουργούς, την «τρόικα» του Μαξίμου (δηλαδή με Γεραπετρίτη, Σκέρτσο και Δημητριάδη) και την επιτροπή Πισσαρίδη προκειμένου να ετοιμάσει το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, ώστε ευχερέστερα και στην ώρα τους να απορροφηθούν οι νέοι κοινοτικοί πόροι, τους οποίους παρεμπιπτόντως πολλοί λιγουρεύονται. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του, με άλλα λόγια. Υπό αυτή την έννοια και ο ανασχηματισμός πάει πίσω, παρότι οι αξιολογήσεις έχουν γίνει και οι αποτιμήσεις του έργου των υπουργών είναι επίσης καταγεγραμμένες.
Οι προσδοκίες Τσίπρα
Πράγμα που παρασύρει τους πάντες, και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης βεβαίως. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα λένε οι γνωρίζοντες, αναβάλλει και αυτός τον δικό του ανασχηματισμό τομεαρχών και υπευθύνων επιμέρους πολιτικών, παρότι έχει έτοιμες τις αξιολογήσεις του. Προέχουν στην παρούσα φάση η ενεργοποίηση του ανοίγματος προς την Κεντροαριστερά και η επανασύνδεση με την κοινωνία, η οποία έχει εκμηδενιστεί λόγω και της καραντίνας. Στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν ότι οι όποιοι δεσμοί έχουν χαλαρώσει και η απόσταση από την κοινωνία διευρύνθηκε. Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας προετοιμάζεται για την Κεντρική Επιτροπή και για περιοδείες ανά την Ελλάδα με σκοπό να ξαναζεστάνει τον απομειωμένο κύκλο επιρροής, όπως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν. Στο πλαίσιο αυτό δεν ξεχνούν βεβαίως τα ΜΜΕ, στα οποία και πάλι επιτίθενται γιατί υποτίθεται δεν τους προβάλλουν αναλόγως. Και γι’ αυτό προετοιμάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΤV, αν και οι γνωρίζοντες υποβιβάζουν τις προσδοκίες και μιλούν για ιντερνετικά σχήματα και ενοποιήσεις των υπαρχόντων μέσων προβολής και επικοινωνίας που διαθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ΚΙΝΑΛ «βγαίνει στον κόσμο»
Το χαρτί της δημοφιλίας της Φώφης Γεννηματά ρίχνει στο τραπέζι της προσπάθειας εξεύρεσης ζωτικού πολιτικού χώρου η Χαριλάου Τρικούπη. «Καραντίνα τέλος» είπε στους στενούς της συνεργάτες την Τετάρτη, «τώρα θα βγούμε έξω στον κόσμο». Η κυρία Γεννηματά ήταν σε καραντίνα μετά την επίσκεψή της, για λόγους υγείας, στο Βέλγιο, και η συνάντησή της με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό ήταν η πρώτη που έγινε «διά ζώσης». Την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθεί για πρώτη φορά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα πάει στη Ρόδο για το μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού. Στη Ρόδο θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, και η πρώτη κομματική εκδήλωση της… μετά καραντίνα εποχής. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση της Τετάρτης με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η Φώφη Γεννηματά δεν σκοπεύει, όπως λέγεται, να χαρίσει το ΕΣΥ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλεσμένος στην εκδήλωση είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για την πανδημία στους διεθνείς οργανισμούς, προερχόμενος από το ΠαΣοΚ, Ηλίας Μόσιαλος.
Το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση
Πληροφορούμαι ότι η κυβέρνηση αναμένει περί τα τέλη του μηνός Ιουνίου την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Ηδη έχει χτυπήσει «καμπανάκι», καθώς, όπως πληροφορούμαι, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι και τόσο θετικές. Η Αθήνα πάντως δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και κινείται προληπτικά. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που «τρέχει» τον φάκελο των διαπραγματεύσεων, σχεδιάζει να καταθέσει επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον με την οποία θα ζητεί τη συμπερίληψη στην πρόταση ειδικής «ρήτρας ευελιξίας/παρέκκλισης» για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και «συνθηκών ανωτέρας βίας». Τόσο τα γεγονότα του Εβρου με την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την πλευρά της Τουρκίας, όσο και η πανδημία θα μπορούσαν να επιβάλουν έκτακτες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα που θα απαιτούν έκτακτες λύσεις εκτός πλαισίου. Οι συνομιλίες προμηνύονται σκληρές.
Το καρφί με το οποίο συνόδευσε την παραίτησή του από τον ΟΣΕ, ο, μέχρι την Τετάρτη, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κώστας Σπηλιόπουλος δύσκολα περνά απαρατήρητο. Αιτία της αποχώρησής του από έναν χώρο που γνωρίζει όσο λίγοι, ήταν το γεγονός ότι «δεν κατέστη δυνατή η οποιαδήποτε παραγωγική συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η οποία θα ήταν αναγκαία και επωφελής για τον Οργανισμό, παρά τις συνεχείς προσπάθειες για τον σκοπό αυτόν». Ο κ. Σπηλιόπουλος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συγκεκριμένη θέση. Η σύγκρουσή του, όπως φανερώνει η επιστολή του, με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, και με ένα βαθύ σύστημα της ΝΔ, ίσως να σηματοδοτεί πολλά για το μέλλον των κεντροαριστερών στελεχών στην κυβέρνηση, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα.
Ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, από τους φερέλπιδες της νεότερης καραμανλικής περιόδου, διατελέσας κατά καιρούς σε διάφορες κρατικές θέσεις και επί χρόνια αποσυρμένος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τοποθετείται στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος και μαζί καταλαμβάνει μία από τις πέντε θέσεις του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Από εκεί δεν είναι απίθανο σε επόμενο στάδιο να διεκδικήσει μία από τις δύο χηρεύουσες στους επόμενους μήνες θέσεις υποδιοικητών (των κ.κ. Μουρμούρα και Μητράκου) στην Τράπεζα της Ελλάδος. Λέγεται ότι προτάθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα, αν και αυτές οι θέσεις απαιτούν συνήθως και πολιτική υποστήριξη.