Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα καλύψει το 2021 όλο ή το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που θα καταγράψει εφέτος το ΑΕΠ της χώρας, εξέφρασε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την ολοκλήρωση του deal της τράπεζας με τη doValue και τη μείωση του δείκτη καθυστερήσεων στο 15,60%, «είμαστε τώρα σε θέση να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Eurobank έχει «ήδη επεκτείνει το βιβλίο των δανείων στις επιχειρήσεις κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ το 2020», ενώ αναμένει αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.
Σημειώνεται ότι με την κατάληξη της συμφωνίας με τη doValue ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός που είχε ανακοινώσει η Τράπεζα το Νοέμβριο του 2018 για εμπροσθοβαρή απαλλαγή του ισολογισμού από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ), κληρονομιά της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
Το σχέδιο εφαρμόστηκε ακριβώς όπως είχε ανακοινωθεί, βήμα προς βήμα και είναι πια γνωστό ως «μοντέλο Eurobank». Συγκεκριμένα:
-Προσδιορίστηκε ένας οδικός χάρτης για την εξυγίανση, με κινήσεις που δεν ακολουθούσαν κάποιο υπάρχον πρότυπο, αλλά έγινε επεξεργασία προσαρμοσμένη εξαρχής στις ανάγκες της Τράπεζας και την ελληνική πραγματικότητα
-Συγχώνευση Eurobank με τη Grivalia που προσέθεσε 900 εκ. ευρώ στα κεφάλαια της Τράπεζας.
-Project Pillar – η πρώτη τιτλοποίηση ΝΡΕ στην Ελλάδα, ύψους 2 δις ευρώ
-Εταιρικός μετασχηματισμός (hive down)
-Project Cairo – η μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ελλάδα, ύψους 7,5 δις ευρώ
-Με την συμμετοχή της τιτλοποίησης Cairo εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα Ηρακλής για παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο ύψους 2,4 δις ευρώ
-Συμφωνία με τη doValue για την πώληση του 80% της FPS, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική αγορά, και μέρους των τιτλοποιήσεων Cairo
-Σωρευτική μείωση ΝΡΕ πάνω από 9 δις ευρώ, τα 2/3 του αποθέματος ΝΡΕ της Τράπεζας
-Μείωση του δείκτη ΝΡΕ στο 15,6% (με δείκτη κάλυψης 60%) που αναδεικνύει τη Eurobank ως την πρώτη ελληνική τράπεζα που προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά τραπεζικά μεγέθη ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η συμφωνία με τη doValue ολοκληρώθηκε μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού και αποτελεί θετικό μήνυμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην συνέχιση και ολοκλήρωση μιας συναλλαγής που είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία παρά την εκδήλωσή της συνέβαλε αποφασιστικά η εξαιρετική επίδοση της Ελλάδας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Το «μοντέλο Eurobank» χρησιμοποιείται ήδη σχεδόν από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος τόσο ως προς τη χρήση τιτλοποιήσεων για τη μείωση των ΝΡΕ όσο και στο σκέλος του παράλληλου εταιρικού μετασχηματισμού (hive down). Λόγω του καινοτόμου και πολύπλοκου χαρακτήρα των συναλλαγών χρειάστηκε να ληφθούν για πρώτη φορά ειδικές εποπτικές εγκρίσεις, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, που δημιούργησαν ένα ευρωπαϊκό προηγούμενο. Στη λήψη των ευρωπαϊκών εγκρίσεων σημαντική συμβολή είχαν τα αρμόδια στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος. Ιδιαίτερη συμμετοχή στην εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου είχε η PwC.
Εξάλλου, η συμμετοχή της τιτλοποίησης Cairo στο πρόγραμμα Ηρακλής ήταν καθοριστική για την παροχή από τον Ευρωπαίο επόπτη (SSM/EKT) έγκρισης για την αποαναγνώριση των σχετικών χαρτοφυλακίων από τον ισολογισμό της Τράπεζας (SRT-Significant Risk Transfer) και για την εξασφάλιση μηδενικής στάθμισης των senior notes, με θετική επίδραση στα κεφάλαια της Τράπεζας. Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει προσθέσει από το 2014 συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ στα κεφάλαιά της αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους.