Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τη νέα πρωτοβουλία της Αιγύπτου για επίλυση του «λιβυκού γόρδιου δεσμού» και τονίζει την πρόθεση της Ελλάδος να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ειρηνευτική διαδικασία.
Η κρίση στη Λιβύη εξυπηρετεί «τρίτους»
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή του, η πρωτοβουλία «αναδεικνύει τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα Συμπεράσματα του Βερολίνου, δηλαδή το σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης».
«Συμμεριζόμαστε πλήρως τις υψηλές προτεραιότητές της, όπως η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους, ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων και η επιστροφή όλων των λιβυκών συνιστωσών σε μια διαδικασία συμπεριληπτικού διαλόγου για μια συνολική πολιτική λύση».
Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως «η αποκατάσταση της ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ίδιους του Λίβυους» και προσθέτει:
Ενώ η παράταση της κρίσης εξυπηρετεί όσους τρίτους υστερόβουλα αναμειγνύονται στα εσωτερικά της, η ειρήνη θα ωφελήσει όχι μόνο τους Λίβυους, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου».
Προσήλωση στην ειρηνευτική διαδικασία
«Η Ελλάδα, άμεσα γειτονική χώρα, με συνέπεια και σταθερότητα παραμένει ιδιαίτερα προσηλωμένη στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης και δηλώνει τη διάθεση και πρόθεσή της να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην Ειρηνευτική Διαδικασία, κάτι που ήδη πράττει και με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση IRINI», καταλήγει η ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, μαζί με τους πρέσβεις Γαλλίας, Κύπρου, ΗΠΑ και Γερμανίας, ήταν εκ των λίγων πρέσβεων που προσκλήθηκαν από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην παρουσίαση της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για την ειρήνευση στη Λιβύη έχει ως εξής:
«Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία της Αιγύπτου για επίλυση του λιβυκού γόρδιου δεσμού.
Αναδεικνύει τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα Συμπεράσματα του Βερολίνου, δηλαδή το σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης.
Συμμεριζόμαστε πλήρως τις υψηλές προτεραιότητές της όπως η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους, ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων και η επιστροφή όλων των λιβυκών συνιστωσών σε μια διαδικασία συμπεριληπτικού διαλόγου για μια συνολική πολιτική λύση.
Η αποκατάσταση της ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ίδιους του Λίβυους. Ενώ η παράταση της κρίσης εξυπηρετεί όσους τρίτους υστερόβουλα αναμειγνύονται στα εσωτερικά της, η ειρήνη θα ωφελήσει όχι μόνο τους Λίβυους, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Ελλάδα, άμεσα γειτονική χώρα, με συνέπεια και σταθερότητα παραμένει ιδιαίτερα προσηλωμένη στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης και δηλώνει τη διάθεση και πρόθεσή της να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην Ειρηνευτική Διαδικασία, κάτι που ήδη πράττει και με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση IRINI».