Ετοιμάζονται οι φάκελοι ώστε να προχωρήσει, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η κατασκευή των δύο μεγάλων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Πειραιά. Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο Γραμματικό.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης – μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα για τα βιοπαπόβλητα – προκηρύχθηκαν πριν λίγες μέρες οι μελέτες τεχνικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τις δύο νέες μονάδες. Όσον αφορά στον αναθεωρημένο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης, αμέσως μετά το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το προσχέδιο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο ζήτημα της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων.
Για τις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (υπολείμματα φαγητού, κλαδέματα κλπ.) σχεδιάζεται, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, μια αποκεντρωμένη χωροθέτησή τους. Η Περιφέρεια Αττικής σκοπεύει, έως το 2025, να εκτρέψει από την ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής το 40% των βιοαποβλήτων, με στόχο την επεξεργασία περίπου 320.000 τόνων από τους 750.000 τόνους που παράγονται κάθε χρόνο, σε μικρές αποκεντρωμένες μονάδες στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο σύμβουλος διαχείρισης Βιοαποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), κ. Αντώνης Μαυρόπουλος, ανακυκλώνεται το 8% (περίπου 64.000 τόνοι). Από τα παραγόμενα βιοαπόβλητα το 65% προέρχεται από τα νοικοκυριά, το 13% από εμπορικές δραστηριότητες (κυρίως εστίαση) και υπηρεσίες, το 21% από κήπους και πάρκα και το 1% από τη βιομηχανία τροφίμων.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαυρόπουλος, κάθε χρόνο εισάγουμε 800.000 τόνους λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών αξίας 260 εκατ. ευρώ. Μόνο στην Αττική μπορούμε να παράγουμε πάνω από 200.000 τόνους καλής ποιότητας κομπόστ, αξίας άνω των 10 με 15 εκατ. ευρώ. που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της γονιμότητας της αγροτικής γης, την αύξηση της αντίστασης των εδαφών στις διαβρώσεις κλπ.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή δεν γίνεται διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων, και ως ξεχωριστό ρεύμα καταλήγουν στη Φυλή, χάνουμε:
– 26 ευρώ ανά τόνο από το κόστος διάθεσης
-25 ευρώ ανά τόνο από τη μεταφορά
-10 ευρώ ανά τόνο αν εφαρμοστεί το τέλος κυκλικής οικονομίας
«Με τη σημερινή διαχείριση στην Αττική – δηλαδή οδηγώντας 750.000 τόνους βιοαποβλήτων για ταφή – πληρώνουμε 40 με 45 εκατ. ευρώ ενώ χάνουμε και πόρους της τάξης των 10 με 15 εκατ. ευρώ ανά έτος από την απώλεια οργανικού άνθρακα. Η συνολική απώλεια φτάνει τα 50 με 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Μαυρόπουλος.
Η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει να γεμίσει κάθε γωνιά της Αθήνας με καφέ κάδους για τα βιοαπόβλητα. Αλλά ένα νέο ρεύμα ανακύκλωσης σηματοδοτεί πρόσθετος κόστος για τους δήμους. Όπως επεσήμανε ο κ. Μαυρόπουλος, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που θα αναδιοργανωθεί η συλλογή ώστε να μην αυξηθεί το κόστος για τους δήμους.
Μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη
Με την εκτροπή 750.000 κυβικών μέτρων βιοαποβλήτων, κατά έτος, από την ταφή, σύμφωνα με τον κ. Μαυρόπουλο, εξοικονομούνται 320.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο που ισοδυναμούν με ρύπους 26.000 αυτοκίνητων ή με ρευματοδότηση 20.000 νοικοκυριών. Σήμερα το θάψιμο των βιοαποβλήτων δίνει 1,6 εκατ. τόνους πρόσθετο όγκο στον ΧΥΤΑ κατ΄ έτος.
Σε κάθε περίπτωση, ο σύμβουλος της Περιφέρειας θεωρεί ότι, η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Φυλή λειτουργεί άρτια, ενώ το προϊόν που παράγει σύντομα θα λάβει πιστοποίηση. «Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε την πρώτη πιστοποίηση κομπόστ από βιοαπόβλητα στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.
Συνολικά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην παρέμβασή του ο υπουργός, σήμερα η Ελλάδα παραμένει κάτω από το 20% στην ανακύκλωση. Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι σήμερα λειτουργούν πέντε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, κατασκευάζονται επτά και έχουν δημοπρατηθεί άλλες επτά. Και κατέληξε: «Φέτος θα δημοπρατηθούν 17 επιπλέον μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων».