Εθνικό κεφάλαιο χαρακτηρίζει το περιβάλλον το κυβερνών κόμμα της ΝΔ με το Μοσχάτο να τονίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην πράσινη συμφωνία της ΕΕ ως εχέγγυο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Εθνικό κεφάλαιο το περιβάλλον
Η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οργανώνει το τριήμερο από σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου έως και Κυριακή 7 Ιουνίου εθελοντική δράση απομάκρυνσης σκουπιδιών και πλαστικών συσκευασιών από παραλίες, δάση και όχθες ποταμών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
«Η εθελοντική προσφορά και η ενεργός συμμετοχή των μελών της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 75 σημεία που επιλέχθηκαν να καθαριστούν προτάθηκαν από εθελοντές-μέλη της Γραμματείας Ποιότητας Ζωής & Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Η δράση θα αναπτυχθεί με ολιγομελείς ομάδες τηρώντας πάντα τους κανόνες αποστασιοποίησης και φορώντας μάσκα και γάντια», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΔ.
Σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 17:00, στον καθαρισμό που διοργανώνει η Γραμματεία Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας στο Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» θα συμμετέχουν ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Γιώργος Στεργίου, ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Μπρατάκος και ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης.
Με ανάρτησή του στα social media ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης σημειώνει:
«Το περιβάλλον είναι εθνικό κεφάλαιο και η ΝΔ τάσσεται ενεργά υπέρ της προστασίας του. Η πράσινη συμφωνία της ΕΕ στην οποία η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο είναι το καλύτερο εχέγγυο για την προστασία, αλλά και για την ανάδειξη του ρόλου του στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Ανάπτυξη με οικολογική ισορροπία
Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.
Στο μήνυμά του για την σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι «μας βρίσκει στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης που υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με τις συνταγές του παρελθόντος.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η άναρχη ανάπτυξη δίχως κανόνες, η διαρκής εκταμίευση του συλλογικού μέλλοντος για την ικανοποίηση παροντικών καταναλωτικών αναγκών, ναρκοθετεί την οικολογική ισορροπία και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Η ριζοσπαστική οικολογία, η αναζήτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, είναι το ενοποιητικό νήμα που κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε σημείο του πλανήτη που διεκδικούν ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.
Που θα κάνει πράξη το όραμα για μια οικονομία που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και μια ανάπτυξη που θα είναι περιβαλλοντικα προσανατολισμενη.
Είναι μια μάχη που ήδη έχει ξεκινήσει.
Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού -όπως βλέπουμε και στη χώρα μας- αρνούνται τους κινδύνους από την καταστροφή του περιβάλλοντος, επιμένουν σε ένα χρεοκοπημένο παραγωγικο μοντέλο, προκρίνουν την ανάπτυξη υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να συνεχίσουν.
Να παλέψουμε για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο που θα προκρίνει την συλλογική ευημερία, την οικολογική ισορροπία, την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ένας άλλος κόσμος δεν είναι απλά εφικτός. Είναι αναγκαίος».
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην συγκέντρωση των κινημάτων την σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος
Το κυνήγι του κέρδους ασύμβατο με το περιβάλλον
«Το «κυνήγι» του κέρδους είναι ασύμβατο με μια ισορροπημένη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συνάντησή του με φορείς της Δ. Αθήνας και Δ. Αττικής στο Πάρκο Τρίτση, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Είπε ότι το Πάρκο Τρίτση θα μπορούσε να είναι στολίδι για την περιοχή, εάν υπήρχε επαρκής, σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν γίνονταν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξής του.
«Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να ενισχυθεί η πάλη του λαού της Αττικής ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος» πρόσθεσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ψήφιση, εν μέσω πανδημίας, «από την κυβέρνηση της ΝΔ, του νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Σημείωσε ότι «παρά τον …ωραίο τίτλο του και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων να μας πείσουν, ότι ενδιαφέρονται ειλικρινώς για το περιβάλλον, όλοι τους στην πράξη προωθούν τις μπίζνες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση».
Είπε ότι ένα χρόνο νωρίτερα από την ψήφιση του νόμου ο ΣΕΒ «υποδείκνυε» στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -που πρώτη «δίδαξε» τι σημαίνει «fast track» περιβαλλοντική αδειοδότηση- τι πρέπει να κάνει με το περιβάλλον, ζητώντας «ταχύτερη αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις».
Ανέφερε ότι το ΚΚΕ αποκάλυψε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το οποίο καταψήφισε. Επίσης η ΚΟ του ΚΚΕ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία «από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «έστριψε διά της αποχής», για να μην ξεσκεπαστεί περισσότερο, αφού ουσιαστικά θα έπρεπε να πάει κόντρα σε όλα αυτά που υπηρέτησε ως κυβέρνηση ο ίδιος».
Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «με διάταξη του Νόμου, επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή, αλλά και της επιχειρούμενης νέας επέκτασης της ήδη υπάρχουσας».
«Με απλά λόγια διευκολύνεται το νέο έγκλημα στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική, με την κατασκευή νέας χωματερής με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικών μέτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως προς την ανακύκλωση, επισήμανε ότι «η όποια ανακύκλωση, αναπτύσσεται ως επικερδής μπίζνα, που εκμεταλλεύεται τη διάθεση των λαϊκών νοικοκυριών να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φτηνή πρώτη ύλη (μέταλλα, χαρτί, πλαστικά) σε μερίδα του κεφαλαίου».
Χαρακτήρισε υποκριτικές τις «κορόνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας» καθώς «το αίσχος της χωματερής στη Φυλή, που όχι μόνο δεν κλείνει αλλά συνεχώς επεκτείνεται και έχει εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα, έχει τις υπογραφές και των δυο τους».
«Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά το αίσχος της Φυλής παραμένει, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, γιατί ο προσανατολισμός παραμένει ο ίδιος: Τα σκουπίδια είναι χρυσός για το κεφάλαιο, ακόμα και εάν η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Ο τζίρος που προβλέπεται για την επόμενη 5ετία, χωρίς δηλαδή τα διασφαλισμένα κέρδη από τη λειτουργία των ΜΕΑ σε ένα βάθος 20ετίας, είναι 1 δισ. Ευρώ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα:
–Για να κλείσει οριστικά το αίσχος της χωματερής, να αναπλαστεί η έκταση και να αποδοθεί στους κατοίκους.
–Για να μην γίνουν νέα εγκλήματα τύπου Φυλής σε άλλες περιοχές όπως το Γραμματικό.
–Για να υιοθετούνται επιστημονικά κριτήρια για τις χωροθετήσεις των όποιων ρυπογόνων δραστηριοτήτων».
–Για να μη «σπέρνονται» Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αττική.
–Για να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για καύση απορριμμάτων.
–Για να προωθηθεί ουσιαστικά και όχι στα λόγια η ανακύκλωση.
–Για να μην υπάρχει επιβάρυνση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να πληρώσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.
–Για να διασφαλισθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
…Ο κατάλογος δυστυχώς είναι μεγάλος! Στον καπιταλισμό, η γη αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα & οι χρήσεις γης καθορίζονται με βάση το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.” #ΚΚΕ #WorldEnvironmentDay pic.twitter.com/8BdO2RKXcW
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) June 5, 2020
Ακύρωση των αντι-περιβαλλοντικών νόμων
Το ΜέΡΑ 25, με ανακοίνωσή του, ζητά την ακύρωση των αντι-περιβαλλοντικών νόμων (4685/2020 & 4688/2020). Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, τονίζει ότι βρίσκει τη χώρα μας «να ασφυκτιά μέσα σε ένα κλοιό που δημιουργούν μια σειρά φαραωνικές επενδύσεις ορισμένες εκ των οποίων έχουν βαπτιστεί «πράσινες», σε συνδυασμό με σειρά ψευδεπίγραφων περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών νόμων, η μεθόδευση των οποίων κορυφώθηκε μέσα στην πρόσφατη καραντίνα».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι εγκαταστάσεις ΑΠΕ με καταστροφικό για το περιβάλλον σχεδιασμό, εξορύξεις σε στεριά και θάλασσα, οικοπεδοποίηση όλων των φυσικών τοπίων – από την ενδοχώρα και τα νησιά έως την θάλασσα και τον πυθμένα της – στο όνομα της καθ όλα ευάλωτης στις περιβαλλοντικές κρίσεις τουριστικής ανάπτυξης, είναι οι νέοι παράγοντες που θα προστεθούν στους ήδη υφιστάμενους, που δυστυχώς εντείνουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας μας και κατ επέκταση την ποιότητα ζωής όλων μας.
Εν τω μεταξύ, υπογραμμίζει το ΜέΡΑ 25, ενώ η Κλιματική Κρίση καλά κρατεί (αίτια: ορυκτά καύσιμα, αποψίλωση δασών, διατροφική συμπεριφορά), η ΕΕ αντιμετωπίζει την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων με οικονομικά ψίχουλα και με …χρονοδιαγράμματα. Το ΜέΡΑ25, κάνει γνωστό ότι συμμετέχει στην κινητοποίηση της Παρασκευής 5 Ιουνίου Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 18:00, στη Βουλή.
Σήμερα στις 15:00, στο Virtual Panel του #ΟΗΕ ο @yanisvaroufakis και οι ειδικοί συνεργάτες του ΟΗΕ θα επιχειρήσουν να εξετάσουν την παγκόσμια φτώχια, την κλιματική αλλαγή και την μεταξύ τους σχέση.
Δηλώστε τώρα συμμετοχή!https://t.co/X1PGJG1MRm— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) June 5, 2020
Πράσινη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη
Για την ανάγκη μιας πράσινης συμφωνίας με τη σφραγίδα της κοινωνικής δικαιοσύνης μίλησε η Φώφη Γεννηματά παρεμβαίνοντας χτες σε διαδικτυακή συζήτηση για την Πράσινη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον
Αναλυτικά η παρέμβαση της κας Γεννηματά είχε ως εξής:
«Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος ξεκινάμε τις διαδικτυακές συζητήσεις με την «Πράσινη Συμφωνία».
Για το Κίνημα Αλλαγής η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής μας πολιτικής.
Είμαστε εξ’ άλλου οι πρώτοι που μιλήσαμε χρόνια πριν για μια άλλη κατεύθυνση στην ανάπτυξη, για την Πράσινη Ανάπτυξη. Με την πρόσφατη υγειονομική κρίση, ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που απειλούν το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η στρεβλή ανάπτυξη, οι μεγάλες ανισότητες και φυσικά το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής. Που απειλεί ευθέως τον πλανήτη με ακραίες καιρικές συνθήκες, με αφανισμό της
βιοποικιλότητας, με προβλήματα στην διατροφική αλυσίδα. Είναι η ώρα να αποδειχθεί αν η πανδημία μας έκανε σοφότερους.
Τώρα που έρχονται οι αποφάσεις για το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης, πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον σε μια νέα, στέρεη βάση, φέρνοντας την προστασία του
Περιβάλλοντος στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου.
Να απαντήσουμε στην κρίση με ένα ισχυρό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Ανάπτυξη που είναι Βιώσιμη, Κλιματικά Προστατευτική και Κοινωνικά Δίκαιη. Όλο αυτό το διάστημα πιέσαμε και στην Ευρώπη , σε αυτή την κατεύθυνση μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Γι΄ αυτό και θεωρούμε ως ιδιαίτερα θετικό ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το σχέδιο ανασυγκρότησης για την μετά COVID-19 περίοδο, θα βασίζεται στην Πράσινη
Συμφωνία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Commission τα ευρωπαϊκά κράτη σήμερα δεν πρέπει να λογίζονται ως ένας απλός μηχανισμός «διάσωσης» μιας ξεπερασμένης κανονικότητας.
Αλλά αντίθετα οφείλουν να διαμορφώσουν ένα πράσινο, κοινωνικά υπεύθυνο και δίκαιο, Εθνικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Εθνικό Σχέδιο που πρέπει να έχει συγκεκριμένους και χρονικά προσδιορισμένους στόχους, σε «ανοιχτή γραμμή» με τους φορείς της Κοινωνίας και τους πολίτες.
Φίλες και Φίλοι,
Έρχεται η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων για όλους μας. Δυστυχώς η χώρα μας δεν ξεκινά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
Αρκετά με τα απαρχαιωμένα οικονομικά μοντέλα, του πελατειασμού και της συντήρησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση για ιδιωτικοποίηση του νερού. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν πωλείται και η διαχείρισή του
ανήκει στον Δημόσιο τομέα.
Δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες αλλαγές για την εφαρμογή ενός ανταγωνιστικού και εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου, που στηρίζεται στην αναβάθμιση της εργασίας και την
ποιοτική και πολύπλευρη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού.
Δεν επιτρέπεται να χάσουμε την τελευταία ίσως ευκαιρία που θα δοθεί-όπως ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε-με τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις για να κάνει η χώρα μας μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ.
Για μας είναι η ώρα για μια καινούργια πρόταση πολιτικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για μια ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ.
Επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε τις δικές μας κατευθύνσεις για το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας.
Έτοιμοι για ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με όλες τις πολιτικές, αλλά και τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας.
Προτεραιότητες μας για την εφαρμογή των νέων πολιτικών για το κλίμα και το περιβάλλον είναι:
Η ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 60% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050.
Η εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Η μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στην χρήση των τραίνων στις μετακινήσεις.
Η μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την διαφορετική και ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της
βιοποικιλότητας.
Σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον Τουρισμό.
Η επεξεργασία και εφαρμογή, νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, και περαιτέρω για την
επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.
Η Χρηματοδότηση των Αλλαγών με πόρους του Ταμείου Ανασυγκρότησης, για την στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων
για τις πόλεις.
Φίλες και Φίλοι,
Αυτά είναι για μας βασικά σημεία για την «Πράσινη Συμφωνία». Που πρέπει να γίνουν πράξη με την συνέργεια ΟΛΗΣ της Κοινωνίας.
Η ενεργειακή μετάβαση, οι αλλαγές που απαιτούνται δεν μπορεί να αφήνουν κανένα πολίτη, καμία περιοχή «πίσω».
Και δεν μπορεί να αφορούν μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς με απαγορευτικές διατάξεις για την συμμετοχή ΟΛΩΝ ,στην δημιουργία του «νέου».
Το «νέο», η «Πράσινη Συμφωνία» για μας έχει και τη σφραγίδα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Και για να γίνουμε απόλυτα σαφείς:
1 ον )Λέμε ναι στην Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.
Η «απολιγνιτοποίηση» δεν μπορεί να αφήσει πίσω της κοινωνική και οικονομική «έρημο» στη Δυτική Μακεδονία ή στην Μεγαλόπολη. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μια βίαιη μετάβαση, χωρίς κανένα πρόγραμμα, χωρίς καν πόρους για το μέλλον των περιοχών και των κατοίκων τους.
Εμείς παρεμβαίνουμε ενεργά! Προτείνουμε εναλλακτικές δράσεις τοπικής ανάπτυξης και προετοιμασίας του ανθρώπινου δυναμικού για την αξιοποίηση τους. Χρειάζονται 300 εκατ. Ευρώ τον χρόνο για 15 χρόνια. Με πόρους που πρέπει και μπορεί να αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και φορολόγησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
2 ον )Λέμε ναι στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αλλά η Κυβέρνηση με τον Νόμο που ψήφισε στη Βουλή, την «προορίζει» μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα. Καταστρατηγεί κάθε έννοια «ενεργειακής δημοκρατίας» , υπονομεύοντας και αυτή ακόμη την προοπτική της προσπάθειας. Είναι ανεπίτρεπτο . Εμείς θα επιμείνουμε να επιτραπεί στους Δήμους, στις ενεργειακές κοινότητες, στους αγρότες, να παράγουν , να καταναλώνουν, να αποθηκεύουν, να πωλούν και να μοιράζονται την δική τους ενέργεια. Ώστε να μειωθεί το κόστος στην παραγωγή και η προμήθεια ηλεκτρισμού.
3 ον ) Ναι χρειάζεται να ενισχύσουμε κλάδους και επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Όμως θα πρέπει να αποδέχονται και τους νέους κανόνες. Να υλοποιήσουν εγκεκριμένους στόχους περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι η μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση των προϊόντων τους.
4 ον ) Ναι να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον τουρισμό. Για να ανθίσουν δίπλα και γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και
μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία – όλα με εγγυήσεις ποιότητας και
πράσινη σφραγίδα. Έτσι θα γίνει η στροφή από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού μαζί με τον τουρισμό.
Η «Πράσινη Συμφωνία» , το νέο σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης απαιτεί: Θεσμούς και κοινωνικές υπηρεσίες υποστήριξης στην πράξη. Κανόνες ίδιους για όλους και υποχρεώσεις …για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Δηλαδή με ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία.
Ώστε πραγματικά να πείθει, να ευαισθητοποιεί, να στρατεύει όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας μας. Αυτές είναι οι δικές μας βασικές κατεύθυνσης πολιτικής. Που εν όψει της Συνδιάσκεψης μας θέτουμε σε ανοιχτό διάλογο με τους φορείς, αλλά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Για να διαμορφώσουμε μαζί το Προοδευτικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας μας.