Ένα νέο δόγμα για την πολιτική της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας εισηγείται ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, εισάγοντας τον όρο «ψυχρός πόλεμος» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σκλήρυνση της ελληνικής στάσης στο Αιγαίο και την Μεσόγειο
Με άρθρο του στα ΝΕΑ ο Θάνος Ντόκος απαντά ουσιαστικά στην επιδίωξη της Τουρκίας για ένα θερμό επεισόδιο προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε πολιτική διαπραγμάτευση ώστε να νομιμοποιήσει η Άγκυρα τις προκλητικές επιδιώξεις της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Ντόκος τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις (τύπου Γαλάζιας Πατρίδας και τουρκολυβικού μνημονίου) και τα τερτίπια περί γκρίζων ζωνών και αποστρατιωκοποιήσεις νήσων δεν θα οδηγήσουν σε ελληνική υποχώρηση, ούτε σε μια αμιγώς πολιτική διαπραγμάτευση, όπως φαίνεται να είναι η τουρκική επιδίωξη, αλλά σε μια σκλήρυνση της ελληνικής στάσης και έναν ψυχρό πόλεμο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων
Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, διαμηνύει πως «σοφά ο Σουν Τζου συμβούλευε να αφήνεις κάποια διαφυγή στον αντίπαλο, αλλιώς θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων και αυτό η Τουρκία το παρεβλέπει».
«Ελπίζει κανείς ότι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσει το λάθος της, γιατί τότε το κόστος θα είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές. Οι «κόκκινες γραμμές» πάντως έχουν επικοινωνηθεί» προσθέτει ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.
Αίσθημα ρεαλισμού και συμφέροντος
Ο κ. Ντόκος επισημαίνει πως η Τουρκία είναι «σημαντική δύναμη» και «η εξήγηση γι’ αυτό βρίσκεται στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, τον οικονομικό δυναμισμό και τη σημασία της ως αναδυόμενης μεγάλης αγοράς και προορισμού επενδύσεων αλλά και την ηγετική προσωπικότητα του Τούρκου προέδρου».
Ο κ. Ντόκος εξηγεί επίσης ότι ο στόχος της Ελλάδας «είναι να επενδύσουμε στο αίσθημα ρεαλισμού και συμφέροντος της τουρκικής ηγεσίας, κρατώντας – με πειστικό τρόπο, μέσω της επιτυχημένης εσωτερικής ενδυνάμωσης – ταυτόχρονα ανοιχτή τόσο στην πόρτα του «φρενοκομείου» όσο και αυτή της αποκλιμάκωσης και συνεννόησης».
Ετοιμότητα για στρατιωτική εμπλοκή
Μάλιστα σε συνέχεια των δηλώσεων του πως η Ελλάδα «ενίοτε δείχνει και τα δόντια της», ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη ακόμα και για στρατιωτική εμπλοκή.
Σε δηλώσεις του στο Star ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε έτοιμος ακόμη και για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έναντι της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος, απάντησε πως «Ακριβώς! Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω!».
Ευρωτουρκική η κρίση
Οι δηλώσεις αυτές τόσο του υπουργού Άμυνας όσο και του αναπληρωτή συμβούλου του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου έρχονται ακριβώς τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις κινήσεις του στη διπλωματική σκακιέρα έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και έχει καταστήσει σαφές πως η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων δεν θα συνιστούν ελληνοτουρκική κρίση αλλά ευρωτουρκική και μπορεί να οδηγηθεί και σε διάρηξη η σχέση ΕΕ-Τουρκίας.
Αυτή ακριβώς την λογική εξυπηρετούν οι επιστολές που απέστειλε την Τετάρτη στις 3 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε με νόημα κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πως η Ελλάδα έχει επιφορτιστεί να προστατεύει τα σύνορα όλης της ΕΕ.
Θερμό καλοκαίρι
Πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση για ένα θερμό καλοκαίρι καθώς οι προκλήσεις της Τουρκίας ξεκινούν από τον Έβρο και φτάνουν ως την Κρήτη και το Καστελόριζο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να επιμείνει στις ακραίες προκλήσεις ανεβάζοντας την κατακόρυφα την ένταση στην περιοχή.
Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Εντογάν ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά καθώς από την συνάντησή του με τον Σάρατζ συμφώνησαν να προχωρήσουν τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατ’ εφαρμογή του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Σε συμφωνία για ανάπτυξη νέας θαλάσσιας συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, κατέληξαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος μετά τη λήξη της συνάντησης των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Σάρατζ, στα πλαίσια του τουρκολιβυκού συμφώνου, με σκοπό την εξόρυξη του υπόγειου πλούτου που υπάρχει να γίνει συνεργασία για έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που ανήκουν στη Λιβύη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό για ποιες περιοχές συμφώνησαν, οπότε παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για περιοχές που «ενοχλούν» την Ελλάδα ή όχι.
Διαγράφει από το χάρτη το Καστελόριζο
Η Τουρκία, έχει στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων που θα της δώσουν έξοδο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα διαγράφει πλήρως στους χάρτες της το Καστελόριζο, καθώς και τα ελληνικά δικαιώματα που προκύπτουν από σειρά νησιών του Αιγαίου.
Το σχέδιο της Άγκυρας, που έχει προκαλέσει συναγερμό στο ελληνικό «Πεντάγωνο» και στο ΥΠΕΞ, ανέδειξε εκ νέου χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προβάλλοντας με έμφαση τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά μόλις 6 μίλια χωρικών υδάτων.
Θέση, που η Άγκυρα αξιοποιεί για να επαναφέρει πιο επιθετικά από ποτέ πάγιες διεκδικήσεις της, που έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία, ήδη από τη δεκαετία του ’70, στα όρια του «θερμού επεισοδίου».