Απέρριψε ως αβάσιμες η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής τις αντιρρήσεις που ήγειραν οι κληθέντες ως ύποπτοι Φιλιππάκης, Τάρκας και Παπαδάκου αρνούμενοι την ιδιότητα του υπόπτου με την επίκληση του επιχειρήματος ότι η παρούσα επιτροπή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δεν μπορεί να καλεί ανωμοτί μη πολιτικά πρόσωπα.
Αλλά και ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος εκπροσώπησε και την Γιάννα Παπαδάκου, Δημήτρης Τσοβόλας, υποστήριξε ότι μόνον όταν η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού ή πρώην υπουργού συμπαραπέμπονται και τυχόν συμμέτοχοι μη πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία ανέφερε ότι θα μπορούσαν να κληθούν να καταθέσουν στην προανακριτική ως μάρτυρες.
Ενώ στο ίδιο πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην επιτροπή υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την φάση δεν μπορούν να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι. «Η Βουλή ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμετόχων μη πολιτικών προσώπων», φέρεται να είπε ο Σπύρος Λάππας κάνοντας λόγο για «πολιτικά και νομικά απαράδεκτη» διαδικασία, άποψη, ωστόσο, που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η οποία θεωρεί ότι οι ενστάσεις ακυρότητας είναι αβάσιμες καθώς οι τυχόν συμμέτοχοι υποχρεωτικά (συμ)παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο και κατονομάζονται στο σχετικό πόρισμα της προανακριτικής και ως εκ τούτου η κλήτευση των εν λόγω προσώπων ως υπόπτων τους για ανωμοτί κατάθεση τους δίνει την δυνατότητα να εξεταστούν με όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται για τους ίδιους.
Το αντίθετο, δηλαδή η κλήτευσή τους ως απλών μαρτύρων, θα συνιστούσε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους, όπως έλεγαν μέλη της προανακριτικής. «Παράτυποι θα είμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους», σημείωνε χαρακτηριστικά παράγοντας της επιτροπής, τονίζοντας ότι «τότε θα υπήρχε θέμα ακυρότητας».
Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία αποφάσισε να κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι: στις 15 Ιουνίου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στις 18 Ιουνίου ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, στις 23 Ιουνίου ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τάρκας και στις 24 Ιουνίου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Νωρίτερα ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου είχε ζητήσει έναν μήνα προθεσμία προκειμένου ο πελάτης του να λάβει το σύνολο του υλικού που τον αφορά και αριθμεί δεκάδες χιλιάδες σελίδες, ενώ πρότεινε εκ νέου σειρά μαρτύρων δικαστικούς κ.ά., μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.
Τον πρώην πρωθυπουργό πρότεινε ως μάρτυρα και ο κ. Φιλιππάκης επικαλούμενος συνάντηση στις 11/12/2012 στις 18.30 μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά, Φιλιππάκη και Τάρκα «για να μην γράφει η εφημερίδα για τον Μιωνή», όπως φέρεται να είπε, ενώ πρότεινε και τον ισραηλινό επιχειρηματία για συμπληρωματική εξέταση. Από την πλευρά της η κυρία Παπαδάκου πρότεινε ως μάρτυρες τους εισαγγελείς κ.κ. Ζαγοραίο και Ντζούρα καθώς και τον Φαλτσιανί (της λίστας Λαγκάρντ) αλλά και την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ.
Επιπλέον μάρτυρες (ανώτερους και ανώτατους εν ενεργεία δικαστικούς) ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση που απορρίφθηκε, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος το οποίο κατήγγειλε ότι «η ΝΔ αρνείται να κάνει δεκτό το αίτημά μας αποδεικνύοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η απόκρυψη της αλήθειας». Η προανακριτική επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της την προσεχή εβδομάδα με την εξέταση δυο εισαγγελικών λειτουργών που προτάθηκαν από τους υπόπτους.