Η ανάληψη της προεδρίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στην επικείμενη γενική συνέλευση των μελών του στις 15 Ιουνίου από τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο θα έλεγε κανείς ότι είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.
Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ για σχεδόν 15 χρόνια, διευθύνων σύμβουλος για 24 χρόνια της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, μιας πολυεθνικής ελληνικής βιομηχανίας, χαμηλών τόνων, άριστα καταρτισμένος με ευρεία αποδοχή των συναδέλφων, επελέγη στις αρχές του 2020 από το συμβούλιο των «γερόντων» να οδηγήσει τον μεγαλύτερο εργοδοτικό σύνδεσμο της χώρας στη νέα εποχή διαδεχόμενος τον Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος μετά από τρεις θητείες και έξι χρόνια προσφοράς αποχωρεί από τη θέση του προέδρου.
Από το 1911
Ο κ. Παπαλεξόπουλος θα είναι ο έκτος(!) πρόεδρος του ΣΕΒ που προέρχεται από τον Τιτάνα. Είχαν προηγηθεί ο Νικόλαος Κανελλόπουλος την περίοδο 1911-1918, ο Αγγελος Κανελλόπουλος το 1944, ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος την περίοδο 1960-1962, ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, πατέρας του Δημήτρη, την περίοδο 1982-1988, ο Ανδρέας Κανελλόπουλος από το 1994 έως το 2000 και τώρα ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Κάποιοι ίσως προτρέξουν να επισημάνουν ότι η οικογενειοκρατία είναι αυτή που δίνει τη σκυτάλη στον εκάστοτε πρόεδρο του ΣΕΒ. Οι έμπειροι παρατηρητές όμως του ελληνικού επιχειρείν θέτουν μια άλλη διάσταση:
Θεσμική ευθύνη
«Στον Τιτάνα αντιμετωπίζουν τον ΣΕΒ ως μια θεσμική ευθύνη. Οποτε έχουν κληθεί να τον υπηρετήσουν έδωσαν το “παρών”».
Ενα άλλο χαρακτηριστικό της ανάληψης της προεδρίας από τον κ. Παπαλεξόπουλο είναι το γεγονός ότι ο σύνδεσμος επανέρχεται στα χέρια ενός βιομηχάνου.
Το 2007 επί προεδρίας του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο τότε Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων μετασχηματίστηκε σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και άρχισε να εκπροσωπεί και άλλους κλάδους πέρα από τη βιομηχανία, όπως λιανεμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμό και τράπεζες.
Πολλοί βιομήχανοι δεν είδαν με καλό μάτι τη διεύρυνση αυτή, αφού πολλές φορές τα συμφέροντα των μελών του ΣΕΒ ήταν αλληλοσυγκρουόμενα. Οι ηλεκτροπαραγωγοί ήθελαν ακριβό ρεύμα ενώ οι βιομήχανοι χαμηλά τιμολόγια, οι εισαγωγείς αυξήσεις στους μισθούς για να στηριχθεί η κατανάλωση και οι βιομήχανοι λελογισμένες αναπροσαρμογές, οι τραπεζίτες τσιμπημένα επιτόκια και οι επιχειρηματίες χαμηλό κόστος χρήματος.
Μάλιστα, για πρώτη φορά το 2014 πρόεδρος του Συνδέσμου επελέγη όχι ένας βιομήχανος αλλά ένας επιχειρηματίας από τον χώρο της πληροφορικής, ο Θεόδωρος Φέσσας.
Η αναμέτρηση
Το 2017 μια ομάδα μεταποιητών μέσα από τον ΣΕΒ θεωρώντας ότι τα συμφέροντα του δικού τους τομέα δεν εκπροσωπούνται επαρκώς, ίδρυσαν την «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» δημιουργώντας ένα ρήγμα μεταξύ των μελών του Συνδέσμου. Δεν ήταν μια αναμέτρηση μεταξύ προσώπων, αλλά μια αναμέτρηση διαφορετικών αντιλήψεων.
Στην πορεία απεδείχθη πως η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν επιθετική αλλά αμυντική και παρήγαγε αποτελέσματα. Και εν πάση περιπτώσει στο ερώτημα αν ο πρόεδρος του ΣΕΒ θα πρέπει να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου επιχειρηματία με πολυσχιδείς δραστηριότητες ή ενός βιομηχάνου-μεταποιητή όπως στο παρελθόν η απάντηση έχει δοθεί και την υποστηρίζει και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Καλώς έγινε τότε η διεύρυνση του ΣΕΒ, καθώς υπηρετεί τον στόχο του Συνδέσμου να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία, ως ανεξάρτητος και υπεύθυνος εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ποιος είναι
Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και είναι γιος του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου και της Μαριλένας Κανελλοπούλου. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.
Σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο Ζυρίχης και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο HARVARD. Εργάστηκε ως σύμβουλος Επιχειρήσεων στην McKinsey & Company Inc. στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Από το 1989 εργάστηκε στην Τιτάν σε διάφορες οικονομικές θέσεις και το 1996 ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος.
Το δυνατό σημείο
Οσοι τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως έναν πολύ εργατικό άνθρωπο, με πολλές γνώσεις τις οποίες διαρκώς εμπλουτίζει, με χόμπι το διάβασμα, του αρέσει το σκουός, ενώ οι διαπροσωπικές σχέσεις με την ευρεία έννοια δεν είναι και το πιο δυνατό του σημείο.
Στον ΣΕΒ θα συνεργαστεί με τον Ευθύμιο Βιδάλη, ο οποίος θα αναλάβει πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Ο κ. Βιδάλης θα ασχοληθεί με το λειτουργικό κομμάτι του Συνδέσμου ενώ η εμπειρία του στη βιώσιμη ανάπτυξη, που είναι το next big thing στην οικονομία, θα βοηθήσει τον κ. Παπαλεξόπουλο στο δύσκολο έργο του.
Εκπροσώπηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Σήμερα τα μέλη του ΣΕΒ εκπροσωπούν περίπου το 50% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, το 46% του συνολικού κύκλου εργασιών (66 δισ.), το 41% των προ φόρων κερδών (4 δισ.), το 10% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (περίπου 197.000 απασχολουμένους) και το 27% των εταιρικών φόρων (1,1 δισ. ευρώ). Επίσης ο ΣΕΒ εκπροσωπεί εκατοντάδες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και 50 κλαδικούς και περιφερειακούς συνδέσμους.