Τους φόβους για εκ νέου έξαρση του κοροναϊού στη χώρα, τους οποίους άναψαν εχθές τα 12 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πτήση από το Κατάρ, έρχεται σήμερα να φουντώσει νέα έρευνα αναφορικά με τον βαθμό εφησυχασμού των Ελλήνων απέναντι στον φονικό ιό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της ALCO, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ένας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία του κοροναϊού.
Δεδομένου λοιπόν του ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας δηλώνουν «αδιάφοροι» για τον κοροναϊό, σε συνδυασμό με τους συνεχώς αυξανόμενους φόβους περί «εισαγόμενων» κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σύνορα, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο μιας εκ νέου ραγδαίας εξάπλωσης κοροναϊού, που θα διαλύσει όλα όσα έχτισε η χώρα τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή το 83% συμφωνεί με τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία, ενώ το 61% των γιατρών έχει απώλεια εισοδήματος -όπως δηλώνει- άνω του 25%, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία.
Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας αποτυπώνει εικόνα αποδοχής για τα σχετικά με τον κοροναϊό μέτρα αλλά και εικόνα μειούμενης ανησυχίας και χαλάρωσης σε σχέση με την εφαρμογή τους.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:
- Η ανησυχία για τον κορωνοϊό μειώνεται (1 στους 3 ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου). Η γνώση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης είναι καθολική, η εφαρμογή τους, όμως, όχι, αφού το 44% εφαρμόζει τα μέτρα αρκετά, ενώ το 8% λίγο. Είναι προφανές ότι ο περιορισμός της ανησυχίας έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της τήρησης των μέτρων, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.
- Η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κοροναϊό είναι αυτά που πρέπει, όμως, το 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερα απ’ όσο έπρεπε, ενώ το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσεται πιο αργά απ’ ό,τι θα έπρεπε.
- Η αντίληψη της κοινωνίας για τους ιατρούς αλλά και για το σύστημα δημόσιας υγείας βελτιώθηκε σημαντικά, μετά την πανδημία. Ειδικότερα για τους ιατρούς, το σχετικό ποσοστό φτάνει το εντυπωσιακό 61%.
- Σε αντίθεση με την ενισχυμένη εικόνα τους, ωστόσο, οι ιατροί είδαν την κίνηση στα ιατρεία τους να μειώνεται πολύ σημαντικά (το 64% του δείγματος δηλώνει ότι περιόρισε τις σχετικές επισκέψεις).
- Η αναγνωρισιμότητα του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αυξάνεται με αργό ρυθμό (ξεπέρασε οριακά το 50%), όπως και η αντίληψη για θετική επίδρασή του στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Η στάση του ιατρικού κόσμου
Η μεγάλη πλειονότητα των ιατρών συμφωνεί απολύτως με τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία (83%), αλλά και με τον ρυθμό άρσης τους (72%).
Οι άξονες τις έρευνας
Καθολική εμφανίζεται να είναι στον ιδιωτικό τομέα η τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας (98%), σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, όπου ένα 12% δηλώνει ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν, ενώ το 21% των ιατρών αναφέρει ελλείψεις σε μέσα προφύλαξης.
Δεύτερος βασικός άξονας της έρευνας είναι η αντίληψη, για πρώτη φορά, των ιατρών του δημόσιου τομέα περί σταθεροποίησης των συνθηκών και των αμοιβών. Συνολικά, οι ιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας (92% -47% πλήρως και 45% αρκετά), ενώ, για πρώτη φορά, αξιολογούν το επίπεδο περίθαλψης ως ισάξιο με εκείνο των ευρωπαϊκών χωρών.
Τρίτος βασικός άξονας, η αποτύπωση πολύ σημαντικών απωλειών εισοδήματος στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας της πανδημίας. Το 61% εκτιμά ότι η μείωση υπερβαίνει το 25%, ενώ ένα πρόσθετο 18% εκτιμά ότι η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25%.
Τέταρτος βασικός άξονας είναι η μεγάλη αλλαγή της στάσης των ιατρών σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας. Τα σαφώς αρνητικά ποσοστά των προηγούμενων ετών (64% το 2018 και 72% το 2019) έχουν αντιστραφεί πλήρως, με τη θετική αξιολόγηση να φτάνει το 71% (13% πολύ θετικά και 58% θετικά).
Σε ό,τι αφορά το ειδικότερο ζήτημα του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, η εικόνα έχει μεταβληθεί σημαντικά, με τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα να είναι πλέον μοιρασμένοι (39% θετικοί, 35% αρνητικοί, 26% δεν γνωρίζουν), σε σχέση με το 65% αρνητικών κρίσεων του 2019.
Πολύ πιο θετική είναι πλέον και η εικόνα σε σχέση με την επίδραση του συστήματος στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (41% έναντι 37% που διαφωνεί), ενώ παραμένει έντονα αρνητική (83%) η αντίληψη για την προσφορά από το νέο σύστημα αξιοπρεπούς αμοιβής και σωστών επαγγελματικών συνθηκών στους ιατρούς.
H έρευνα πραγματοποιήθηκε τον μήνα Μάιο σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και σε 400 ιατρούς μέλη του ΙΣΑ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματά της, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επισήμανε πως «η ελληνική κοινωνία βγαίνει περισσότερο δυνατή και συσπειρωμένη από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι πολίτες αντελήφθησαν το δίχτυ προστασίας που δημιούργησε η πολιτεία και ο ιατρικός κόσμος -ο οποίος με αυταπάρνηση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αναδείχθηκε το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών και αυτό είναι μια ηθική ικανοποίηση».
Η πτήση από το Κατάρ και η ανησυχία
Υπενθυμίζεται πως σε καραντίνα θα τεθούν και οι 91 επιβάτες της πτήσης από την Ντόχα που έφτασε χθες (Τρίτη) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ αναστέλλονται ως και τις 15 Ιουνίου οι πτήσεις από και προς το Κατάρ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως εννέα από τους θετικούς στον ιό είναι υπήκοοι Πακιστάν προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο Έλληνες προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.
Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο οι θετικοί θα παραμείνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας για 14 ημέρες και όσοι ήταν αρνητικοί σε τεστ θα μείνουν για 7 ημέρες σε καραντίνα.
Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του 7ημέρου.
Βατόπουλος: Θα υπάρχει κίνδυνος με τους τουρίστες
Στο άνοιγμα του τουρισμού και στους κινδύνους που ελλοχεύουν με εισαγόμενα κρούσματα αναφέρθηκε ο καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημειώνοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων είναι το μεγάλο στοίχημα. Από την άλλη, όπως αναφέρει δεν υπάρχει κάνεις σώφρον που να λέει ότι τα σύνορα δεν πρέπει να ανοίξουν.
Ο καθηγητής μικροβιολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα ώστε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Γι αυτό όπως σημειώνει έχουμε διάφορα όπλα όπως το τεστ στα σύνορα στους εισερχόμενους τουρίστες, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους καθώς και το σύστημα επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων και απομόνωσης.
Συγκριτικά με την γρίπη, υπογράμμισε πως ο ιος του κοροναϊού μειώνεται διαφορετικά από ότι της γρίπης, δίνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο που έχει πολλά κρούσματα ενώ έχει ζέστη. «Δεν υπάρχει ταύτιση γρίπης με κοροναϊό» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για πιθανό δεύτερο κύμα κοροναϊού, τόνισε πως «πιστεύω πως κάνοντας όλη αυτή την προσπάθεια με έγκαιρη διάγνωση και τα τεστ στα σύνορα πιστεύω πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι».