Εάν δεν ήταν οι λίγες ώρες χαλάρωσης που πέρασε τις προάλλες με την οικογένειά του στην Κυπαρισσία, δεν θα είχε ξεκουραστεί καθόλου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Είναι και ο κακός μας καιρός που φταίει και δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Πού ακούστηκε, μου είπε, 1η Ιουνίου να έχουμε πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα, να πλημμυρίσει η Λέρος και τα καταιγιδοφόρα σύννεφα να μαζευτούν απειλητικά στον Αττικό Ουρανό. Ο υφυπουργός ξημεροβραδιάζεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Δεν ησυχάζει ποτέ αυτός ο άνθρωπος, ούτε με το κρύο, ούτε με τη ζέστη, ούτε με τις πλημμύρες ούτε με τον κορωνοϊό, στον οποίο έχει συνεχώς στραμμένη την προσοχή του: «Μην νομίζετε πως έφυγε, είναι ακόμα εδώ, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», μου είπε.

***
Και μην νομίζετε ότι θα ησυχάσει τώρα που «φτιάχνει» ο καιρός. Δηλαδή τι φτιάχνει; Τρόπος του λέγειν πως «φτιάχνει». Αναμένονται, λένε οι μετεωρολόγοι , το καλοκαίρι υψηλές θερμοκρασίες, μίνι καύσωνες και ο κ. Χαρδαλιάς προετοιμάζεται για την αντιπυρική μάχη που αναμένεται να δώσει. Φροντίζει για την λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των πτητικών μέσων, ετοιμάζει νέα αντιπυρικά έργα και εποπτεύει τις προσλήψεις εποχικών.

***
Γιατί δεν απαγόρευσαν τις ρακέτες στην παραλία

Επειδή πολλών η σκέψη είναι τούτες τις ημέρες στις παραλίες θα σας αποκαλύψω κάτι. Σε μια από τις μαραθώνιες συσκέψεις των λοιμωξιολόγων για την σταδιακή άρση των μέτρων ετέθη ξαφνικά θέμα… ρακέτες στην παραλία. Πόσο επικίνδυνες είναι για τη διασπορά του ιού; Να απαγορευτούν ή όχι; Εδώ ζητήθηκαν να υπάρχουν αποστάσεις στις ξαπλώστρες, απαγορεύτηκε η μουσική και τα οινοπνευματώδη στις πλαζ, οι ρακέτες, ειπώθηκε, έτσι όπως παίζονται, δεν είναι επικίνδυνες να διασπείρουν ιό; Ορισμένοι είπαν ότι μπορούν να προκαλέσουν διασπορά (σ.σ. τα ομαδικά παιγνίδια και η μπάλα στα σχολεία έχουν απαγορευτεί), οι περισσότεροι όμως είπαν ότι δεν υπάρχει με τις ρακέτες κίνδυνος διασποράς. Ετσι αφέθηκαν ελεύθερες και οι παραλίες γέμισαν από «ρακετοφόρους».

***

Ηρθε η ώρα της ηλεκτροκίνησης

«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβά αλλά προστατεύουν το περιβάλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που θα δώσουμε ισχυρά κίνητρα ώστε να τα κάνουμε πιο προσιτά», μου είπε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και αναμένει και αυτός την Παρασκευή όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει αυτά τα κίνητρα. Πέραν όμως των όσων θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, σας ενημερώνω ότι, στο μεταξύ, αποφασίστηκαν να δοθούν επίσης ισχυρά κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων ταξί. Και νάταν μονάχα αυτό; Τον Αύγουστο έρχονται δύο ηλεκτρικά λεωφορεία, ένα κινέζικο και ένα πολωνικό για να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες στους δρόμους των Αθηνών. Δηλαδή το καλοκαίρι οι Αθηναίοι θα μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους και με ηλεκτρικά λεωφορεία.

***
Τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα βασικά κίνητρα που αναμένεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα προβλέπουν, όπως πληροφορούμαι (και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έως τώρα διαρρεύσει), την επιδότηση του κόστους αγοράς τους, τη μείωση των τελών ταξινόμησης και χρήσης τους μέσω φορολογικών απαλλαγών, την εφαρμογή ειδικής τιμολογιακής πολιτικής στα προγράμματα ασφάλισης, τη πληρωμή μειωμένων τελών στα διόδια και την παροχή εκπτώσεων στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις. Επιπλέον εξετάζονται κίνητρα για χωρίς περιορισμούς κυκλοφορίας τους στις πόλεις, ελεύθερο πάρκινγκ στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων, φοροαπαλλαγές για τη φόρτισή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης και άλλα.

***
Οι 203 προσγειώσεις στο Ελ. Βενιζέλος

Ισως να μην το προσέξατε αλλά την Τρίτη 2 Ιουνίου το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν… πρωταθλητής σε αριθμό πτήσεων. Πραγματοποιήθηκαν 203 πτήσεις εκ των οποίων οι 150 ήταν πτήσεις εσωτερικού. Είχε δηλαδή περισσότερες πτήσεις από ότι είχε το αεροδρόμιο του Μονάχου. Στις 2 Ιουνίου 2020 είχαν όμως πραγματοποιηθεί μόνον το 18% των πτήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα το 2019 και με πληρότητα αεροσκαφών μόλις το 55%. Απ΄όλους αυτούς τους επιβάτες που έφθασαν στην Αθήνα, μόνον το 1,2% βρέθηκε θετικό σε κρούσμα Covid- 19. Οι πάντες περνούν από υγειονομικό έλεγχο, παραμένουν μια μέρα σε ξενοδοχείο και εάν κάποιος ή κάποια απ΄αυτούς βρεθεί θετικός/θετική τότε μένει 14 ημέρες καραντίνα

***

Ορθοπεταλιές

Η 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (world bicycle day) και το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ να πραγματοποιήσουν σχετικές δράσεις, αλλά παράλληλα να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αποφυγής της διασποράς του Covid-19. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη διοργανώνουν ποδηλατικό event στην Αθήνα και έχουν προσκαλέσει και αρχηγούς κομμάτων, δημάρχους, υπουργούς, βουλευτές και γενικά πολιτικούς να συμμετάσχουν. Ενδιαφέρον έχει ποιοι θα πάρουν μέρος στις ορθοπεταλιές.

***
Στην Πρόεδρο ο Πρωθυπουργός και αρχηγοί κομμάτων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως θα συναντά θεσμικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μία φορά τον μήνα προκειμένου να την ενημερώνει για τα τρέχοντα πολιτικά, οικονομικά και διεθνή ζητήματα. Την συνάντησε τον Μάιο, αμέσως μετά την πρώτη άρση των μέτρων και τώρα που μπήκε ο Ιούνιος θα συναντηθεί και πάλι μαζί της την Τετάρτη το απόγευμα. Αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για την πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη και τις σημαντικές συναντήσεις που είχε εκεί. Την ίδια ημέρα (την Τετάρτη), όμως αλλά το πρωί, έχει κλείσει ραντεβού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Και οι συναντήσεις της Προέδρου με αρχηγούς των κομμάτων συνεχίζονται. Στις 9 Ιουνίου θα συναντηθεί με την Φώφη Γεννηματά. Η κυρία Σακελλαροπούλου ανέλαβε τα καθήκοντά της μεσούσης της πανδημίας και του lockdown που είχε επιβληθεί και έτσι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είχαν την ευκαιρία να τη συναντήσουν δια ζώσης, να την συγχαρούν και να συνομιλήσουν μαζί της.

***
Η γιορτή της Δημοκρατίας στο Προεδρικό

Τον Ιούλιο και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου τιμάται η επέτειος, η 46η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κορύφωση της επετείου αυτής είναι η δεξίωση που δίνεται στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Εάν εξαιρέσει κανείς τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων όπου οι δεξιώσεις είτε ματαιώνονταν είτε συρρικνώνονταν, δεν υπήρχε άλλη περίπτωση για τη ματαίωσή τους. Λέτε όμως αυτή τη χρονιά, με νέα ένοικο στο Προεδρικό Μέγαρο, να ματαιωθεί λόγω κορωνοϊού; Σ΄αυτό το ερώτημα δύσκολα δίνεται απάντηση, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά επειδή πρόθεση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι να γίνει η δεξίωση, έστω και με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα που θα υπάρξουν τον Ιούλιο: «Μένουμε ασφαλείς και στο Προεδρικό»

***
Ο κορωνοιός αναβάλει γάμο πολιτικών

Οταν λογαριάζεις χωρίς τον… κορωνοϊό δες τι μπορείς να πάθεις. Ο γαλάζιος βουλευτής Κώστας Κυρανάκης και η δικηγόρος Ελένη Αθερινού (με καταγωγή από το Καστελόριζο), είχαν προγραμματίσει να έλθουν εις γάμον κοινωνία αυτό το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 11 Ιουλίου. Οχι όμως σε κάποια εκκλησιά της Αθήνας, αλλά σε νησί. Επέλεξαν λοιπόν την Νάξο. Καλοκαίρι στη Νάξο, σου λένε, δίπλα στην παραλία τι το καλύτερο. Ηρθε όμως η πανδημία και τους χάλασε τα σχέδια. Παρά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την ελεύθερη πλέον μετακίνηση προς τα νησιά, ο γάμος αναβλήθηκε. Ετσι ο κορωνοϊός (και οι επιπτώσεις του) όπως καταλαβαίνετε, αναβάλλει και γάμους πολιτικών.