Εθνική συνεννόηση τώρα

Στα εθνικά θέματα και ευρύτερα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωρούν οι συγκρούσεις και οι άγονοι διαξιφισμοί. Ενιαία εθνική γραμμή επιβάλλεται και αυτός πρέπει να είναι ο βασικός στόχος των πολιτικών δυνάμεων. Ειδικά σε περιόδους που η Τουρκία ξεπερνά τις «κόκκινες γραμμές».

Πεδίο σύγκρουσης υπάρχει για διάφορα ζητήματα, αλλά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να κυριαρχεί η εθνική συνεννόηση και ανοικτή γραμμή των πολιτικών αρχηγών.

Προφανώς, η διακυβέρνηση δεν είναι συλλογική διαδικασία. Επειδή όμως οι εποχές είναι περίεργες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι ποιο σημείο θα φθάσει η Άγκυρα, πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

Οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να καθίσουν, να συζητήσουν με ζητούμενο να υπάρξει και συμφωνία σε ένα πλαίσιο αντίδρασης έναντι της Τουρκίας.

Γιατί όχι να μην γίνει και ένα Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, από τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να κινηθεί αρκετά συγκαταβατικά και με πνεύμα συναίνεσης, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και να είναι οι πολιτικές δυνάμεις προετοιμασμένες για κάθε σενάριο.

Ένα τέτοιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν αποτελεί σημείο αδυναμίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά στέλνει στην Τουρκία ισχυρό σήμα ενότητας των πολιτικών δυνάμεων.

Είναι ώρα για εθνική συνεννόηση και χάραξη ενιαίας εθνικής γραμμής, ειδικά σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει προχωρήσει σε πληθώρα επιθετικών ενεργειών και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.