Tα χειρότερα για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης φαίνεται ότι πέρασαν, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, αλλά η δραστηριότητά του μειώθηκε πολύ και τον Μάιο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού κρατούν χαμηλά τη ζήτηση.
Πολλές χώρες της Ευρωζώνης άρχισαν να ξανανοίγουν σταδιακά τμήματα των οικονομιών τους, παρά το ότι συνεχίζουν να καταγράφουν κρούσματα κοροναϊού.
Αυξήθηκαν οι δείκτες
Έτσι, μετά από την κατάρρευση τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο στη σχεδόν 22ετη ιστορία του, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit ανέκαμψε κάπως τον περασμένο μήνα.
Συγκεκριμένα, αυξήθηκε στις 39,4 μονάδες από 33,4 τον Απρίλιο, απέχοντας όμως ακόμη πολύ από το όριο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης.
Ο δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής παρέμεινε αδύναμος, αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε στις 35,6 μονάδες από το επίπεδο – ρεκόρ των 18,1 μονάδων τον Απρίλιο.
«Η ύφεση της μεταποίησης φαίνεται να έχει φτάσει στο κατώτατο επίπεδο τον Απρίλιο, με την παραγωγή να υποχωρεί με σημαντικά βραδύτερο ρυθμό τον Μάιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, Κρις Γουίλιαμσον.
«Η βελτίωση εν μέρει αντανακλά απλά τη σύγκριση με τη μεγάλη πτώση – σοκ του Απριλίου, αλλά το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι συνδέθηκε με την επανέναρξη της λειτουργίας εταιρειών καθώς χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό», πρόσθεσε.
Βραδεία προβλέπεται η ανάπτυξη
Με τους πολίτες, όμως, να ενθαρρύνονται ακόμη να παραμένουν στα σπίτια τους και πολλές επιχειρήσεις να μένουν κλειστές, οι πρόδρομοι δείκτες της έρευνας υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι βραδεία, απηχώντας τις διαπιστώσεις έρευνας του Reuters τον περασμένο μήνα.
Το προσωπικό των μεταποιητικών εταιρειών μειώθηκε και πάλι, οι ανεκτέλεστες εργασίες ολοκληρώθηκαν με σχεδόν ρυθμό – ρεκόρ, ενώ αυξήθηκαν τα αποθέματα τελικών προϊόντων τους και οι αγορές πρώτων υλών μειώθηκαν σημαντικά.
Ωστόσο, με την ελπίδα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, οι υπεύθυνοι αγορών ήταν λιγότερο απαισιόδοξοι από τον περασμένο μήνα.
Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, ο οποίος αντανακλά την αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε στις 44,6 μονάδες έναντι 36,6 τον Απρίλιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters