Σε τροχιά υλοποίηση μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου. Οι υπογραφές για την κατασκευή του υποσταθμού GIS, έργο προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ, «έπεσαν» σήμερα μεταξύ του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και της ανάδοχης εταιρείας ΑΒΒ. Είναι αξιοσημείωτο ότι, πρόκειται για το πρώτο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που ανατίθεται με τη διαδικασία της συνδιακήρυξης από τους δύο Διαχειριστές.
Η υποβρύχια διασύνδεση ανάμεσα στη Σκιάθο και το Μαντούδι Ευβοίας, συνολικού προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021. Το καλωδιακό τμήμα, η σύμβαση του οποίου είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο με την εταιρεία «Ελληνικά Καλώδια», βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής. Με την ηλέκτριση της νέας γραμμής 150 kV, η ηλεκτροδότηση της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλoννήσου θα σταθεροποιηθεί ώστε το νησιωτικό σύμπλεγμα να θωρακιστεί ενεργειακά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Η Σκιάθος περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση υλοποίησης του 10ετούς μας προγράμματος και αναμένεται να διασυνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών. Ακόμη ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, οι Σποράδες, θα τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα με σταθερότητα και αξιοπιστία και τους καλοκαιρινούς μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης.
Οι διασυνδέσεις ανοίγουν το κεφάλαιο των ΑΠΕ
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιο Μάνο, «ο μεσοπρόθεσμος στόχος μέσα από την ενίσχυση των υποδομών, είναι τα νησιά μας να αποτελέσουν πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία μεγάλων διασυνδεδεμένων ηλεκτρικών συστημάτων με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και ενσωμάτωση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον».
Δεν είναι τυχαίο ότι η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων έως το 2030 θα ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο για νέα έργα «καθαρής» ενέργειας στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, με τη διασύνδεση των Κυκλάδων που θα ολοκληρωθεί το 2024, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν αναπτυχθούν εκεί έργα ΑΠΕ 332 MW (σε Άνδρο, Τήνο, Σύρο, Πάρο, Μύκονο, Νάξο, Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο).
Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα το 2027 και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου (συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου) έως το 2029, θα μπορούν να αναπτυχθεί ισχύς ΑΠΕ 1.030 MW σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Κω, Ρόδο, Κάρπαθο και Σκύρο. Στην Κρήτη με την ολοκλήρωση και της μεγάλης διασύνδεσης (Κρήτης – Αττικής) το 2024 θα υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν περίπου 800 MW «πράσινης» ενέργειας.
Συνολικά, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2030 με στόχο όλα τα νησιά της χώρας να διασυνδεθούν σταδιακά στο ηπειρωτικό σύστημα.