Η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών, το λεγόμενο multitasking στην αγγλική γλώσσα, είναι κάτι το οποίο η πλειονοτητα των εργαζομένων γνωρίζει από πρώτο χέρι. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο συνέδριο «Ανθρώπινος Παράγοντας και Υπολογιστικά Συστήματα» (CHI) που διοργανώθηκε στη Χαβάη, οι εργαζόμενοι οι οποίοι συστηματικά διακόπτουν την εργασία τους για να απαντήσουν στα ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνουν είναι πιο πιθανό να βιώσουν συναισθήματα θλίψης ή φόβου στον εργασιακό τους χώρο.
Οι επιστήμονες φιλοδοξούν μέσω της συγκεκριμένης έρευνας να κατανοήσουν τους παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη διαμόρφωση της συναισθηματικής κατάστασης των ανθρώπων στο εργασιακό τους περιβάλλον. Η τεχνική την οποία χρησιμοποίησαν οι ερευνητές βασίζεται σε έναν αλγόριθμο ο οποίος δύναται να συσχετίζει τη συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου με τις εκφράσεις του προσώπου του. Οι εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ενώ ο αλγόριθμος ανέλυε τις εκφράσεις τους: η μία ομάδα κλήθηκε να ασχοληθεί με την ηλεκτρονική αλληλογραφία πριν αφοσιωθεί στην κύρια δραστηριότητα του γραφείου, ενώ τα μέλη της άλλης ομάδας κλήθηκαν να έχουν κατά νου την ηλεκτρονική αλληλογραφία συνεχώς, διακόπτοντας την κύρια εργασία τους κάθε φορά που λάμβαναν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.
«Οι συμμετέχοντες οι οποίοι έκαναν ταυτόχρονα πολλές εργασίες αναγνωρίστηκαν σε σημαντικό βαθμό ως πιο θλιμμένοι σε σχέση με αυτούς που έκαναν τις εργασίες την μία μετά την ολοκλήρωση της άλλης», ανέφερε ο έλληνας ερευνητής και επικεφαλής της δημοσίευσης Ιωάννης Παυλίδης σε σχετικές του δηλώσεις, συμπληρώνοντας ότι «εξίσου ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι εκτός της θλίψης υπάρχει και μία νότα φόβου στην ίδια ομάδα». Τι οδηγεί όμως τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται ταυτόχρονα με πολλά πράγματα στον εργασιακό τους χώρο να είναι πιο θλιμμένοι και ίσως ακόμη και φοβισμένοι; «Η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλές εργασίες υποθάλπει ένα βαρύ ψυχικό φορτίο και συνδέεται με αυξημένα επίπεδα στρες, κάτι το οποίο φαίνεται να οδηγεί σε συναισθήματα θλίψης» σημείωσε ο ερευνητής.
Όπως επισήμανε ο ίδιος κλείνοντας, τα συναισθήματα αυτά μπορούν να έχουν συνέπειες τόσο στην ψυχική υγεία του εργαζομένου όσο και στο εργασιακό του περιβάλλον, ενώ υπογράμμισε ότι ένα ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει είναι «ποιες ψυχολογικές επιπτώσεις θα έχει η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλές εργασίες στους ανθρώπους οι οποίοι αναγκάστηκαν να δουλέψουν από το σπίτι λόγω της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης».