Φράκτης στον Έβρο: Εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συγκλίσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Τα μηνύματα Κατρούγκαλου και Βούτση υπέρ της επέκτασης του φράχτη και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθεί η βουλή για τα δύο διαβήματα προς την Τουρκία

Οι κινήσεις της κυβέρνησης αφήνουν να εννοηθεί πως η Αθήνα προετοιμάζεται για ανάλογο σκηνικό  στον Έβρο με αυτό που υπήρχε το Φεβρουάριο και στις αρχές Μαρτίου πριν από την πανδημία, όταν κύματα προσφύγων και μεταναστών προσπαθούσαν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μήλο της έριδος

Τα τελευταία 24ωρα ουσιαστικά άρχισε να ξεδιαλύνει όλο και περισσότερο το τοπίο ως προς το πώς και γιατί η κυβέρνηση κατέληξε να επιδώσει δύο ρηματικές διακοινώσεις στην Τουρκία.

Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά αυτό που προκύπτει με αρκετή σαφήνεια είναι πως το μήλο της έριδος είναι η επέκταση του φράχτη, καθώς η Τουρκία αντέδρασε στην πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει το φράκτη του Έβρου και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην ένταση των τελευταίων ημερών.

Τουλάχιστον εκεί κατατείνει η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και η «κινητικότητα» των κυβερνητικών στελεχών, καθώς ήδη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφτηκε τη συνοριακή γραμμή του Έβρου ενώ πραγματοποίησε και σύσκεψη με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στις Φέρες.

Και όλα αυτά την ώρα που έχει αποφασιστεί σφράγισμα των συνόρων με την επέκταση του φράχτη και έξτρα οχυρωματικά έργα, αλλά και με ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το υπουργείο Άμυνας θα αυξήσει κατά 40% την παρουσία στρατιωτών στα σύνορα στον Έβρο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταφέρει 400 ακόμα αστυνομικούς που θα ελέγχουν όλο το μήκος των συνόρων.

Ως το τέλος του χρόνου θα κατασκευαστεί ο φράχτης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημερώθηκε, για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες.

«Με εντολή και ταυτόχρονα συντονισμό του πρωθυπουργού, υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με απόλυτη ψυχραιμία. Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί υπηρετούμε ένα σχέδιο, δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς, η ασφάλειά μας» δήλωσε από τον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς μιλώντας στο MEGA εξέφρασε την «εκτίμηση ότι ο φράχτης θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί».

«Απεδείχθη στην πράξη ότι ο φράχτης 11,5 χλμ. που τοποθετήθηκε στις Καστανιές απετέλεσε σημαντικό εμπόδιο στο να εισέλθουν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Όταν άρχισε η κατασκευή του το 2012 είχαν μαζευτεί ομάδες και αντιδρούσαν και μιλούσαν για ανοιχτά σύνορα» τόνισε ο κ. Πέτροβιτς και πρόσθεσε:

«Είδατε στην πράξη πως αν δεν υπήρχε αυτό το τεχνητό εμπόδιο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες θα είχαν εισέλθει εντός των ελληνικών συνόρων. Έβαζαν μπροστά τα παιδιά και προχωρούσαν. Θα φτάσει τα 40, μπορεί και τα 60 χλμ. ο φράχτης».

Δικαίωμά μας να επεκτείνουμε το φράχτη στο τμήμα Φερών

Ενδεικτικό του κλίματος των προετοιμασιών αλλά και της ανησυχίας στην Αθήνα είναι και η σημερινή έκτακτη σύσκεψη που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα.

Μάλιστα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνισαν ότι το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα είναι πως τα σύνορα φυλάσσονται και θα συνεχίσουν να φυλάσσονται, ενώ για το περιεχόμενο της συνεργασίας του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλο παρέπεμπαν στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο Star.

Εκεί ο πρωθυπουργός είχε αποδώσει τα όσα συνέβησαν στον Έβρο τις τελευταίες μέρες σε «νευρικότητα» της Τουρκίας «σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδος να ενισχύσει το φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει και ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών, εκεί δηλαδή που δεν είναι το όριο με την Τουρκία, ο ίδιος ο ποταμός. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε. Θα το κάνουμε, όπως το κάναμε ήδη στο Βόρειο τμήμα. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή τη συνέντευξη είχε τονίσει πως ούτε η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχει συνοριακή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, αλλά πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα που οφείλεται στη μετακίνηση των νερών του Έβρου.

Στο προσκήνιο οι σχέσεις Τουρκίας και Δύσης με όχημα το προσφυγικό

Από αυτά που επισήμως λέει η κυβέρνηση προκύπτει πως με όχημα στο προσφυγικό επανέρχονται στο προσκήνιο οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης και φυσικά σε αυτό το πλαίσιο και οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας λόγω του ότι οι δύο χώρες συνορεύουν.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας σήμερα εξηγώντας γιατί ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο για τη φύλαξη των συνόρων αλλά και για την επέκταση του φράχτη τόνισε ότι «υπήρξε από την τουρκική πλευρά τοποθέτηση αρμοδίων παραγόντων και σε υπουργικό επίπεδο, που είναι λογικό να δημιουργούν ανησυχίες στη χώρα μας».

«Έχουμε, δυστυχώς, δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι μόλις τελειώσει η περίοδος του κοροναϊού οι άνθρωποι δε θα εμποδιστούν από την Τουρκία. Όταν ακούτε να λέει δε θα εμποδιστούν νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε το υπονοούμενο. Το έχουμε ξαναζήσει άλλωστε», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Δένδιας και χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Τουρκία «κρύο και ζεστό», καθώς πότε υπάρχει κλιμάκωση και πότε αποκλιμάκωση.

Η παρέμβαση Πάλμερ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και το κάλεσμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Μάθιου Πάλμερ ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

Μάλιστα ο κ. Πάλμερ έκανε ρητή αναφορά σε «προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη» στο Αιγαίο ενώ σχετικά με τον Έβρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.

«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, παρά την ένταση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το τι συνέβη στον Έβρο και αν υπάρχει θέμα παραβίαση ελληνικών εδαφών από τις τουρκικές Αρχές, αυτό που προκύπτει είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει, ή τουλάχιστον δεν αντιτίθεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επέκταση του φράχτη.

Υπέρ της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο τάχθηκαν ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρώην πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, διαχωρίζοντας ωστόσο το θέμα αυτό από το ζήτημα της επίλυσης του προσφυγικού και των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Διπλωματική γλώσσα …εσωτερικού

Χρησιμοποιώντας «διπλωματική» γλώσσα για το εσωτερικό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο MEGA και στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επέκτασης του φράχτη απάντησε:

«Ο φράχτης δεν είναι τρόπος επίλυσης του προσφυγικού. Το προσφυγικό δεν λύνεται με το φράχτη. Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως όπλο. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας εφόσον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι ο φράχτης είναι αναγκαίος, προφανώς και ο φράχτης πρέπει να γίνει. Δουλειά της κυβέρνησης είναι αυτό».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι «ξεχωρίζω τα δύο πράγματα. Ότι δεν είναι τρόπος επίλυσης του προσφυγικού ο φράχτης, δεν πρέπει η Ελλάδα να δεχτεί το ρόλο της ασπίδας του φρουρίου Ευρώπη. Απέναντι στις απειλές της Τουρκίας που μπορεί να γίνουν πράξη, αν η κυβέρνηση δεν λάβει τα μέτρα που είπα προηγουμένως της ενεργητικής διπλωματίας, πρέπει προφανώς να πάρουμε τα υπηρεσιακά μέτρα που ανάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προσφυγικό όμως θα λυθεί όταν έχουμε μια αλλαγή του Δουβλίνου» και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:

Το διάβημα έγινε για το φράχτη

«Είναι αυτονόητη η προστασία των συνόρων. Σ’ αυτό πρέπει να ακούσουμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της αστυνομίας και του στρατού στο μέτρο της αρμοδιότητάς τους ο καθένας και από εκεί και πέρα να μην λέμε ότι το προσφυγικό θα λυθεί με φράχτες».

Μάλιστα η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου προέκυψε μετά την παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη πως «το διάβημα έγινε για το φράχτη του Έβρου. Ο Ερντογάν δεν τον θέλει το φράχτη, η Ελλάδα τον θέλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουμε τι θέλει».

Ο φράχτης θα προχωρήσει από το ΠΡΟ-ΠΟ

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση στο MEGA, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της βουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα του φράχτη σε υπηρεσιακό ζήτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Βούτσης πάντως εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αναγερθεί περαιτέρω τμήμα προστατευτικού φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

«Ήδη υπάρχει ένας φράχτης 10 χιλιομέτρων. Τώρα θα προχωρήσει από το ΠΡΟ-ΠΟ (σ.σ. υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) η δημιουργία ενός φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων, επί συνόλου 208 χμ που είναι το όριο. Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Εργαλειοποίηση

Παράλληλα, όμως αναφερόμενος στα ζητήματα που δημιουργούνται από την ώθηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα πρόσθεσε:

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα όταν στη βάση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, υπάρχει η οπτική ότι γίνονται εισβολές και επιθέσεις λαθραίων. Ταυτόχρονα με την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας κυριαρχίας, θα έπρεπε να υπάρχουν ανοιχτές οι δίοδοι που επιβάλλουν η Γενεύη και οι διεθνείς συνθήκες, για να μπορούν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τη διαδικασία ασύλου.

Εκεί είναι η σύγκρουση. Κατά πόσο θα είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης με τους πάνοπλους του κ. Κουρτς -θα σας δίνουμε 700 εκ και εσείς κρατάτε μακριά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες – απαράδεκτο για τη χώρα μας, αντί να κάνουμε τις διεθνείς ενέργειες που πρέπει για να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου και μια σειρά αλλαγές που θα μας βγάλει από τέτοια διλήμματα» υπογράμμισε.

Που έγινε η κινητικότητα των τουρκικών δυνάμεων;

Σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στο θέμα του Έβρου ήμαστε συγκρατημένοι και συγκροτημένοι. Ποτέ δεν αναφέραμε περί κατάληψης ελληνικού εδάφους. Περιμέναμε και τοποθετηθήκαμε το Σάββατο, αφού είχε σπεύσει πρώτα σε εκπομπή ο κ. Δένδιας».

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, οι χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που άφησαν ανοικτό το θέμα της κινητικότητας των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή σε συνδυασμό με το ότι «ούτε στην απόρρητη κοινοβουλευτική συνεδρίαση μας έδωσαν τα δύο διαβήματα προς την τουρκική πλευρά», γεννά, όπως συμπλήρωσε «αμφισβητήσεις και αμφιβολίες σε ποιο έδαφος έγινε αυτή κινητικότητα των τουρκικών δυνάμεων. Πάνω σε αυτό υπήρχε αυστηρή θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Να αρθεί ο απόρρητος χαρακτήρας των διαβημάτων

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Γιώργου Κατρούγκαλου ζήτησε να κατατεθούν στη βουλή τα δύο διαβήματα της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός αξιώνει από το Νίκο Δένδια και την κυβέρνηση να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις «προκλητικές τουρκικές ενέργειες», ενώ αναφέρει ότι μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτων των σχετικών διακοινώσεων, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.