Την ώρα που τα καταστήματα εστίασης έχουν ανεβάσει ρολά και υποδέχονται πλέον τους πελάτες τους, τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα προστασίας, οι λοιμωξιολόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες μόνο καθησυχαστικοί δεν είναι.
Μετά και την προειδοποίηση του ΠΟΥ για νέα κορύφωση -η οποία δεν αποκλείεται να έρθει και πιο γρήγορα από όσο την περιμέναμε- οι Έλληνες ειδικοί επισημαίνουν πως ο ιός είναι δίπλα μας και πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε έξαρση κρουσμάτων.
Δεδομένου άλλωστε πως έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο ιό με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μην γνωρίζουν απόλυτα πως συμπεριφέρεται το καλοκαίρι, οι ειδικοί επισημαίνουν πως όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας και την κοινωνική αποστασιοποίηση, η οποία είναι το Α και το Ω ώστε να προστατευτούμε από τον ιό, αλλά επίσης δεν πρέπει να θεωρούμε πως όλα πλέον ανήκουν στο παρελθόν.
Αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως τώρα με το άνοιγμα των καταστημάτων, το φαινόμενο συνωστισμού στις πλατείες θα εξασθενήσει, τονίζουν πως οι πολίτες πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι σε επαγρύπνηση.
Παγώνη: Πιθανό να κλείσουν πάλι δομές εφόσον χρειαστεί
Αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως τώρα με το άνοιγμα των καταστημάτων, το φαινόμενο συνωστισμού στις πλατείες θα εξασθενήσει, τονίζουν πως οι πολίτες πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι σε επαγρύπνηση.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών, κα Παγώνη, τόνισε πως τα λίγα κρούσματα δεν σημαίνουν κάτι, καθώς μπορεί σε μία δομή, ή σε μία ομάδα να υπάρξει ένα κρούσμα και αμέσως τα κρούσματα να αυξηθούν.
«Δεν πρέπει να ξεχαστούμε. Θεωρώ πως τις επόμενες μέρες δεν θα υπάρξει τέτοιος συνωστισμός. Ο ιός όμως είναι εδώ δίπλα μας. Δεν αποκλείεται να κλείσουν κάποιες δομές εφόσον χρειαστεί ώστε να μην έχουμε εξάπλωση», ανέφερε στο ΣΚΑΪ η κ. Παγώνη προσθέτοντας πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν καλά τον ιό και πως εκείνος συμπεριφέρεται το καλοκαίρι γι άυτό και πρέπει να είμαστε ακόμη προσεκτικοί.
Το καμπανάκι του κινδύνου για δεύτερο κύμα της πανδημίας έκρουσε από την πλευρά του και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον εφησυχασμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα για τον κορωνοϊο.
Σύψας: Σε δύο εβδομάδες θα ξέρουμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών
Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Σύψας είπε ότι καθώς στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα και έχουμε τον καλύτερο δείτκη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη ωστόσο υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε».
«Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα», τόνισε ο κ. Σύψας.
Ο καθηγητής τόνισε ότι σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».
Προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα.
«Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λ.χ. σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.
Βατόπουλος: Δεδομένο πως υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι
Για την επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα μίλησε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστήμιου της Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Ο καθηγητής ανέφερε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουν τα σχολεία και γενικότερα η κοινωνία, ενώ τόνισε πως κανείς δεν είναι ακίνδυνος.
«Είναι δεδομένο πως υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι τώρα που βγήκαμε στο δρόμο, ωστόσο υπάρχει ομοφωνία πως η κοινωνία έπρεπε να ανοίξει ξανά. Είναι μία καλή ευκαιρία για να εκπαιδευτούν τα παιδιά και να επιστρέψουν στο σχολείο την ώρα που η πορεία της επιδημίας είναι πολύ καλή και η κυκλοφορία του ιού ελάχιστη», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.
Σε ερώτηση για μία δεύτερη επικείμενη έξαρση του ιού, ο επιστήμονας εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Ας μην προτρέχουμε. Ελπίζουμε όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά θέλω να πιστεύω πως το στοίχημα θα το κερδίσουμε», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
«Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέα έξαρση της πανδημίας
Εν τω μεταξύ, προειδοποίηση για δεύτερη κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού απηύθυνε χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθυμίζοντάς μας ξανά ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμα εδώ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ίσως βιώσει αυτή τη δεύτερη κορύφωση του υπάρχοντος κύματος κορων0ϊού, αντί να έχει ένα διάλειμμα μηνών προκειμένου να ετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα, προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής, Μισέλ Ράιαν.
«Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε το γεγονός ότι η ασθένεια μπορεί να ξεπηδήσει ανά πάσα ώρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις απλά και μόνο επειδή υποχωρεί τώρα ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί και ότι θα έχουμε κάποιους μήνες για να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα. Ίσως έχουμε μία δεύτερη έξαρση στο υπάρχον κύμα» δήλωσε.
«Παγώνει» την κλινική δοκιμή υδροξυχλωροκίνης ο ΠΟΥ
Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως η κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης –του φαρμάκου κατά της ελονοσίας– σε ασθενείς με Covid-19 ανεστάλη προληπτικά.
Η απόφαση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας μελέτης την Παρασκευή στο The Lancet που κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά της Covid-19, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται», δήλωσε ο Τέντρος σε διαδικτυακή ενημέρωση.
Η εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο διαπρεπές ιατρικό περιοδικό The Lancet θεωρεί αναποτελεσματική, εάν όχι και επιβλαβή, τη χρήση της χλωροκίνης, ή των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, στη θεραπεία κατά της Covid-19.
Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet είναι η «πρώτη μεγάλης κλίμακα μελέτη» που δείχνει με «ισχυρές στατιστικές ενδείξεις» ότι η χλωροκίνη και το παράγωγο της υδροξυχλωροκίνη «δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19», σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της Δρ Μαντίπ Μέχρα.
Στη μελέτη, οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών και προτείνουν αυτές οι θεραπείες να μην χορηγούνται εκτός κλινικών δοκιμών.