Το γεγονός που προβληματίζει έντονα τους βουλευτές, τα στελέχη αλλά και τη βάση του κόμματος, παρά την κοινή διαπίστωση ότι η στάση της Φώφης Γεννηματά στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην κοινωνία και στην οικονομία υπήρξε υπεύθυνη, είναι ότι το ΚΙΝΑΛ δεν παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Οι δημοσκοπικές του επιδόσεις παραμένουν χαμηλές και σε κάθε περίπτωση μακριά από τα επίπεδα που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει ρυθμιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη πλανάται το «φάντασμα του 5%», ενός κόμματος που όσες προσπάθειες και να κάνει είναι «καταδικασμένο» να παραμείνει στη ζώνη των «μικρών κομμάτων», μακριά από τον πολιτικό πρωταθλητισμό στον οποίο είχε συνηθίσει.
Εικόνα «ανάδελφου κόμματος»
Την αίσθηση αυτή φαίνεται να ενισχύει η «αριστερή ρητορική» που έχει υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών με τη ΝΔ. Πολύπειρα στελέχη εκτιμούν ότι το ΚΙΝΑΛ, στην προσπάθειά του να αναζητήσει ζωτικό πολιτικό χώρο και να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταδίδει μια εικόνα «ανάδελφου κόμματος». «Δεν είμαστε ΚΚΕ, είμαστε το κόμμα που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της χώρας μετά τη Μεταπολίτευση. Δεν μπορούμε να εμφανιζόμαστε ως παράγοντας πολιτικής σταθερότητας χωρίς να ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να αποτελέσουμε μέρος μιας κυβερνητικής λύσης. Στις τελευταίες εκλογές ζητούσαμε από τον κόσμο να μη δώσει αυτοδυναμία στον Μητσοτάκη και παράλληλα σφυρίζαμε κλέφτικα στο ερώτημα αν στην περίπτωση αυτή συνεργαστούμε μαζί του. Αυτό μας κόστισε» αναφέρει στο «Βήμα» υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος.
Η «αριστερή στροφή» του τελευταίου διαστήματος δέχεται κριτική για έναν επιπρόσθετο λόγο. Είναι αμφίβολο αν οδηγεί σε επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που αποστασιοποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα τους οδηγείται κατευθείαν στη ΝΔ, ενώ αφήνει περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παγιώσει τη εκλογική του σχέση με ένα κοινό το οποίο στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση επέλεξε «πρώτη φορά Δεξιά».
«Διαλέξτε όσο προλαβαίνετε»
Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η συζήτηση για συμπόρευση είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ έχει προκαλέσει την οργή της Φώφης Γεννηματά που βλέπει, για μια ακόμα φορά, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προκειμένου να επαναφέρει το ΚΙΝΑΛ στο κέντρο του πολιτικού παιχνιδιού να ακυρώνονται από μια «άκαιρη, αχρείαστη και αποπροσανατολιστική» συζήτηση. Το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι καθόλου ευχάριστο για τα στελέχη που «κλείνουν μάτι προσέγγισης είτε στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ». «Αν κάποιος θέλει να διαλέξει, μπορεί να το κάνει όσο προλαβαίνει»τονίζουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Το μήνυμα προς τους βουλευτές και τα στελέχη είναι σαφές. «Η στρατηγική της αυτόνομης πορείας είναι μονόδρομος, όρος επιβίωσης για την παράταξη, άρα αδιαπραγμάτευτη. Οποιος για τους δικούς του, προσωπικούς λόγους θέλει τη συμπόρευση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπορευθεί από μόνος του». «Δεν γίνεται», αναφέρουν στο «Βήμα» στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, «σε μια περίοδο μεγάλης προσπάθειας και συστηματικής δουλειάς για την παρουσίαση των θέσεών μας για την επόμενη μέρα της πανδημίας να επιτρέψουμε την επιστροφή στην εσωστρέφεια». Σε κάθε περίπτωση και εφόσον συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, είναι πολύ πιθανό, όπως αφήνεται να εννοηθεί, να υπάρξουν «ριζικότερες λύσεις».
Η εκτίμηση που υπάρχει στις τάξεις των επιτελών της Φώφης Γεννηματά είναι ότι η δημοσκοπική στασιμότητα αυτού του διαστήματος δεν θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα, καθώς σε αυτή τη φάση είναι λογικό η κυβέρνηση να εισπράττει τους καρπούς της επιτυχημένης προσπάθειας εμπόδισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά και η φθορά της αναπόφευκτη. Από αυτή τη φθορά, λένε, δύσκολα θα επωφεληθεί ο Αλέξης Τσίπρας που αδυνατώντας να συγκρουστεί με τους σκληρούς του κόμματός του θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε μια αντιπολίτευση που θα παραπέμπει στον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2012-2015.
Η απουσία από τη Βουλή και η έκρηξη
Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί και εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής αδύναμο να ανακάμψει, άρα καταδικασμένο να δει τις δυνάμεις του να διαμελίζονται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, θεωρείται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα των μέσων ενημέρωσης, τα οποία συστηματικά, όπως λέγεται, είτε αποκρύπτουν είτε διαστρεβλώνουν τις θέσεις του κόμματος, το οποίο έχουν στοχοποιήσει. Η πεποίθηση αυτή εξηγεί και την έκρηξη της Φώφης Γεννηματά, με αφορμή σχόλιο του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη για την απουσία της από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.
«Είναι φανερό πριν ακόμα από τις τελευταίες εκλογές ότι το ΚΙΝΑΛ έχει στοχοποιηθεί. Γιατί ενοχλούμε και φαίνεται πως ενοχλούμε πολύ. Ισως επειδή λειτουργεί ως ένα ανάχωμα στην πόλωση και στον διχασμό. Στοχοποιείται η παράταξή μας και στο πλαίσιο αυτό βάλλομαι και εγώ προσωπικά» ανέφερε σε συνέντευξή της (Real FM), προσθέτοντας: «Φαίνεται ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που δίνουν την εντύπωση ότι εκτελούν κάποιο συμβόλαιο εις βάρος του ΚΙΝΑΛ».