Με τη μέθοδο των… περιπολικών που χρησιμοποιούσε το υπουργείο Παιδείας τη δεκαετία του 1990, θα φτάσουν εφέτος τα θέματα των Πανελλαδικών σε πολλά σχολεία της χώρας, καθώς 80 επιπλέον εξεταστικά κέντρα τα οποία θα στεγαστούν κυρίως σε κτίρια γυμνασίων αποδεικνύονται τεχνολογικά απροετοίμαστα.

Ετσι, σκηνές από το παρελθόν θα θυμίζει εφέτος η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων σε πολλές πόλεις, όπου τα εξεταστικά κέντρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί για να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των υποψηφίων.

Η μετάδοση των θεμάτων

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει πέρυσι να αλλάξει τα μηχανήματα μετάδοσης των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και είχε στείλει στα σχολεία εγκύκλιο για να μεταφέρουν στις αποθήκες τους τον παλιό εξοπλισμό τους. Ολα αυτά έγιναν πριν από την έναρξη του νέου έτους. Καθώς λοιπόν πολλοί διευθυντές δεν έλαβαν νέες οδηγίες τις πρώτες ημέρες του νέου έτους (και με δεδομένη την ανησυχία για τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται), χρησιμοποίησαν τους σκληρούς δίσκους των παλαιών μηχανημάτων για άλλες ανάγκες των σχολείων τους.

Πολλά σχολεία έτσι έχουν πρόβλημα με τα παλαιά μηχανήματα, άλλα σχολεία δεν έχουν εγκαταστήσει καν τα καινούργια και κάποια δεν έχουν ούτε τα παλιά ούτε τα καινούργια! Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι δοκιμαστικές εκπομπές των θεμάτων ξεκινούν σύντομα, ωστόσο είναι δεδομένο ότι στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες γυμνασίων που δεν εδρεύουν στον ίδιο χώρο με κάποιο λύκειο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (ώστε να χρησιμοποιηθούν τα μηχανήματα των λυκείων), τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα μεταφερθούν με περιπολικά της Αστυνομίας.

 

Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις

Οπως είναι γνωστό, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου με προαιρετική χρήση μάσκας για τους υποψηφίους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές, με απόσταση 1,5 μέτρου και φυσικό αερισμό στις αίθουσες, χωρίς ανεμιστήρες. Με καμία μορφή κλιματισμού, αλλά μόνο φυσικό αερισμό είναι… φυσικό ότι οι συνθήκες θα είναι δύσκολες στην περίπτωση που σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που άλλωστε είχε επισημανθεί, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέμεινε στο να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις μέσα καλοκαίρι, παρά τις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, και όχι το φθινόπωρο.

Βέβαια σε όποια αίθουσα δεν έχει καν τη δυνατότητα φυσικού αερισμού θα προβλέπεται η χρήση κλιματιστικών (μόνο κατ’ εξαίρεση), σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Παιδείας. Η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται αυστηρά.

Οπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση της καραντίνας, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα, ενώ τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Εκ περιτροπής τα δημοτικά

Σε αυτό το φόντο ανοίγουν την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία της χώρας, με τους ειδικούς που συμβουλεύουν την κυβέρνηση να ανταλλάσσουν απόψεις για το θέμα τις προηγούμενες ημέρες.

Ετσι, με τις τάξεις της Γ’ Λυκείου να έχουν κυριολεκτικά αδειάσει τις προηγούμενες ημέρες, τη Β’ Λυκείου να προσελκύει λιγότερο από 30% των μαθητών και μόνο τα γυμνάσια να φιλοξενούν ακόμη μαθητές άνω του 50% του πληθυσμού τους, ήρθε η ώρα και για τα δημοτικά να καλέσουν πίσω τους μαθητές τους.

Ωστόσο, στη βαθμίδα των δημοτικών και με δεδομένη τη συζήτηση που βρισκόταν και την προηγούμενη εβδομάδα σε εξέλιξη για τη φλεγμονώδη νόσο που προσέβαλε σε άλλες χώρες μικρότερα παιδιά και κρίθηκε ότι πιθανώς συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού, οι γονείς των μαθητών φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό. Ειδικά δε ακούγοντας το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες ειδικοί, ότι τα παιδιά συναντιούνται σε παιδικές, στο οποίο κάποιος άνετα μπορεί να αντιπαραθέσει ότι για τις κοινωνικές συναναστροφές των παιδιών έχουν την ευθύνη οι γονείς τους αλλά για τα σχολεία το κράτος.

Μειωμένη η προσέλευση των μαθητών στο Λύκειο

Τα δημοτικά θα ξεκινήσουν επίσης με μαθήματα εκ περιτροπής (μέρα παρά μέρα), με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και τήρηση αποστάσεων, φυσικά όσο αυτό μπορεί να γίνει. Με δεδομένο ότι τα μαθήματα θα γίνονται ως περίπου το τέλος του Ιουνίου, οι μαθητές δεν θα παρακολουθήσουν μαθήματα για περισσότερο από δέκα με δώδεκα ημέρες προτού ολοκληρωθεί τυπικά η χρονιά.

Πάντως μέλη της ΟΛΜΕ δήλωναν στο «Βήμα» τις προηγούμενες ημέρες ότι η προσέλευση των μαθητών στο Λύκειο έχει μειωθεί πολύ. Στα Δωδεκάνησα ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Μαρίνος αναφέρει ότι ο αριθμός παρουσίας των μαθητών στην τάξη βαίνει μειούμενος, ενώ συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων από γονείς για μη συμμετοχή των παιδιών τους στο μάθημα λόγω ευπαθών ομάδων. Στη Ζάκυνθο ο κ. Αθανάσιος Ανδρίτσος λέει ότι στα λύκεια του νησιού βρίσκονται ελάχιστοι μαθητές, αλλά στα γυμνάσια το 80% του αριθμού τους. Στην Ευρυτανία η κυρία Ροδοθέα Καρφή μέτρησε την Παρασκευή 4 μαθητές σε σύνολο 22 στην Α’ Λυκείου, 5 σε σύνολο 23 στη Β’ τάξη και 15 σε σύνολο 24 στην Γ’ τάξη, ενώ ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να κάνει ενοποιήσεις τμημάτων.

Στην Α’ Αθήνας ο κ. Θωμ. Γεωργιάδης υπολογίζει ότι παρακολουθούν μαθήματα περίπου το 50% των μαθητών Λυκείου.