Να ρίξει τους τόνους σχετικά με το περιστατικό στον Έβρο φαίνεται πως επιδιώκει η Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για συνοριακή διαφορά, αλλά για τεχνικό ζήτημα που θα το λύσουν οι εμπειρογνώμονες, επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του στο «Βήμα» ήδη από την Κυριακή.
Το θέμα που προέκυψε στον Εβρο, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, «δεν είναι συνοριακή διαφορά», αλλά «τεχνικό ζήτημα» δήλωσε ο τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν.
Ο τούρκος διπλωμάτης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, πρόσθεσε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για ένα ζήτημα που ο ίδιος χαρακτήρισε «απολύτως φυσιολογικό για γειτονικές χώρες».
Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα δήλωσε: «Είμαστε σε στενή επαφή με τους έλληνες συναδέλφους μας, αφότου προέκυψε η υπόθεση. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για μια συνοριακή διαφωνία, αλλά για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που έχουν κοινά χερσαία σύνορα. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, ας μην το μετατρέψουμε σε ένα ζήτημα».
Πέτσας: Δεν μπήκε ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος
Την ίδια στιγμή, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης διαβεβαίωσαν και σήμερα σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε υπήρξε καταπάτηση ελληνικών εδαφών στον Έβρο.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι δεν υπήρξε καμιά ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος και πως πρέπει να αποφεύγουμε λεκτικές υπερβολές «και να παίζουμε το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας».
Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης, ότι οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως δημοσιότητας «και δυστυχώς αναπαρήχθησαν και από ελληνικά μέσα», δεν έχουν καμιά σχέση με την παρουσία ξένης δύναμης -εν προκειμένω τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος και πως έχουν τραβηχτεί σε τουρκικό έδαφος. Για τις εικόνες με συρματοπλέγματα και εργασίες που σχετίζονται με την ανέγερση του φράχτη, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι από άλλες περιοχές και όχι από τη επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου.
Σχετικά με το φράχτη στον Έβρο τόνισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει γρήγορα και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον ορισμό αναδόχου για το έργο.
Δένδιας : Η αντιπολίτευση υιοθετεί ακροδεξιό σκεπτικό για τον Έβρο
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αφού ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν παρατηρείται κινητικότητα από την πλευρά των Τούρκων στη θέση Μελισσοκομείο, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί το «ακροδεξιό σκεπτικό Βελόπουλου» στα περί «εισβολής Τούρκων», κάνοντας λόγο για fake news και κατασκευασμένες αντιδράσεις.
Σχετικά με την αναφορά του για «λίγες δεκάδες μέτρα» που πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι αφορούσε την κοίτη του ποταμού και όχι τα σύνορα, κάτι που όπως είπε έγινε κατανοητό και από τον ίδιο τον δημοσιογράφο που του έπαιρνε τη συνέντευξη.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση ρωτά την κυβέρνηση αν αποχώρησαν οι ελληνικές δυνάμεις λόγω της τουρκικής στρατοφυλακής; Είναι προσβλητική η διατύπωση στην ερώτηση! Δεν είναι υβριστικό να ρωτάς αν εγκατέλειψαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας;», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας και κατηγόρησε τα κόμματα που ενστερνίζονται τις «βελοπούλειες ρητορικές».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η χώρα μας ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο όταν η Τουρκία ζήτησε με ΝΟΤΑ «να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργασίες γίνονται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους».
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.
Όταν, ωστόσο, παρατηρήθηκε κινητικότητα στην περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δεύτερο διάβημα προς την Άγκυρα απαιτώντας να μην υπάρξει καμία τουρκική ενέργεια. «Προφανώς πήγαν να κάνουν μετρήσεις και επεδόθη δεύτερο διάβημα», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει δώσει απάντηση στο δεύτερο διάβημα.