Δωρεάν ή μειωμένο κατά 50% εισιτήριο για τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους, ζητά ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς & Νήσων «μετά την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων που άνοιξαν μεν στις 18/5 αλλά έχουν ελάχιστους ή δεν έχουν καθόλου επισκέπτες», όπως οι ίδιοι τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.
«Αψευδής μάρτυρας η εικόνα πέριξ της Ακρόπολης και των εκδοτηρίων την Παρασκευή 22/5/2020 το μεσημέρι. Ίδια εικόνα υπάρχει σε όλη την Αττική και την Ελλάδα. Στο κορυφαίο μνημείο της χώρας, την Ακρόπολη τις 3 πρώτες μέρες της λειτουργίας εισπράχθηκαν μόλις 4.500 ευρώ. Ακόμη και την Κυριακή, από τις 8 π.μ. ως τις 8 μ.μ. ανέβηκαν στην Ακρόπολη πολύ λιγότεροι από 1.000 επισκέπτες!» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Ουσιαστικά ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΥΠΠΠΟ, με την ανακοίνωσή του επανέρχεται στην πρότασή του ότι «όπως υπάρχουν μειώσεις σε τιμές εισιτηρίων σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. μεταφορές αστικές και υπεραστικές, κινηματογράφοι κ.λ.π.), έτσι θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, για το διάστημα μέχρι να επανέλθει κανονικά ο τουρισμός».
«Είναι εξάλλου γνωστό, ότι αν αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε πολιτιστικούς χώρους αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ, θα υπάρξει κι αντίστοιχη οικονομική παράλληλη δραστηριότητα σε τομείς που συνδέονται άμεσα με την επίσκεψη σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις» συμπληρώνουν.
Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ συνεχίζουν επικρίνοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για «μετακινήσεις εργαζόμενων» προκειμένου, όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση «να καλυφθούν οι δικές της καθυστερήσεις στην προγραμματισμένη από μήνες πρόσληψη του ΙΔΟΧ προσωπικού».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ζητά «την άμεση επιστροφή των συναδέλφων τους στις θέσεις τους και να προσληφθεί άμεσα το ΙΔΟΧ προσωπικό» καταλήγουν.
Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:
Οι αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν τις πόρτες τους την περασμένη Δευτέρα 18/5. Μία εβδομάδα μετά, οι βαρύγδουπες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας έχουν αποδειχτεί κενές περιεχομένου.
– Οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ελάχιστους ή δεν έχουν καθόλου επισκέπτες. Αψευδής μάρτυρας η εικόνα πέριξ της Ακρόπολης και των εκδοτηρίων την Παρασκευή 22/5/2020 το μεσημέρι, όπως αποτυπώνεται στις συνημμένες φωτογραφίες. Ίδια εικόνα υπάρχει σε όλη την Αττική και την Ελλάδα.
Στο κορυφαίο μνημείο της χώρας, την Ακρόπολη, τις 3 πρώτες μέρες της λειτουργίας του εισπράχθηκαν μόλις 4.500 ευρώ. Ακόμη και την Κυριακή, από τις 8 πμ ως τις 8 μμ ανέβηκαν στην Ακρόπολη πολύ λιγότεροι από 1000 επισκέπτες!
–Ήταν αναμενόμενο ότι οι αρχαιολογικοί χώροι θα άνοιγαν χωρίς επισκέπτες; Προφανώς ναι. Το γνωρίζαμε όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο ΥΠΠΟΑ. Ως Ενιαίος Σύλλογος ακριβώς μια βδομάδα πριν, στην ανακοίνωσή μας, προειδοποιούσαμε: «Είναι δεδομένο ότι, με τις ισχύουσες τιμές στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και την οικονομική κρίση που βιώνουν οι πολίτες της χώρας, η κίνηση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι πολύ μειωμένη».
–Μπορούσε να χαραχθεί μια άλλη πολιτική; Προφανώς ναι! Αυτό το νόημα είχε και η πρόταση που καταθέσαμε πριν μια βδομάδα, την οποία βέβαια το Υπουργείο απαξίωσε και να σχολιάσει. Από τις 18/5 ζητήσαμε να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι χωρίς εισιτήριο ή με μειωμένο κατά 50% αντίτιμο, για τις επόμενες βδομάδες μέχρι τις αφίξεις των τουριστών, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες σε όλη τη χώρα, και ιδίως οι πλέον αδύναμοι οικονομικά, να έρθουν να τους επισκεφτούν!
Έστω και την ύστατη στιγμή, ζητάμε το ΥΠΠΟΑ να πράξει το αυτονόητο. Κάθε μέρα που περνάει με τους μεγάλους και μικρούς αρχαιολογικούς χώρους ανοιχτούς αλλά με ελάχιστους επισκέπτες, αποδεικνύει, ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει αίσθηση ούτε κοινωνικής προσφοράς, αλλά ούτε παραγωγικής ή οικονομικής πολιτικής για τον πολιτισμό.
Σε μια περίοδο που όλοι και όλες έχουμε ανάγκη από ανάσες ελπίδας και αισιοδοξίας, ανάσες ανάτασης και πολιτισμού, η πραγματική διευκόλυνση και έμπρακτη παρότρυνση από την πολιτεία για προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους των ανθρώπων που βγαίνουν από την καραντίνα, θα ήταν, πιστεύουμε, στα αλήθεια μια «εθνική πολιτική» (για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας), τόσο για την υποστήριξη των ανθρώπων, όσο και για την διεθνή προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επιπλέον ακριβώς όπως υπάρχουν μειώσεις σε τιμές εισιτηρίων σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας (πχ μεταφορές αστικές και υπεραστικές, κινηματογράφοι κλπ), έτσι θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική για αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, για το διάστημα μέχρι να επανέλθει κανονικά ο τουρισμός. Είναι εξάλλου γνωστό, ότι αν αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε πολιτιστικούς χώρους αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ, θα υπάρξει κι αντίστοιχη οικονομική παράλληλη δραστηριότητα σε τομείς που συνδέονται άμεσα με την επίσκεψη σ’ ένα αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Αντί να ασχοληθεί με όλα τα παραπάνω η πολιτική ηγεσία, το βασικό της μέλημα ήταν άλλο: Να μετακινήσει φυλακτικό προσωπικό από άλλους χώρους ή άλλες Υπηρεσίες για να στηρίξει το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 8 πμ ως τις 8 μμ., χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της τις πραγματικές ανάγκες της συγκυρίας.
Μια εβδομάδα μετά, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι αυτή ήταν μια εντελώς αχρείαστη κίνηση. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες μετακινήθηκαν, μόνο για να κάνει η πολιτική ηγεσία εντυπωσιακές δηλώσεις στα ΜΜΕ και να καλυφθούν οι δικές της καθυστερήσεις στην προγραμματισμένη από μήνες πρόσληψη του ΙΔΟΧ προσωπικού. Ζητάμε εδώ και τώρα οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες να γυρίσουν στις θέσεις τους και να προσληφθεί άμεσα το ΙΔΟΧ προσωπικό.