Οταν η Πρόεδρος συνάντησε τον Τσίπρα

Η τελευταία φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο ήταν περίπου πριν από ένα χρόνο στην επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Από τότε άλλαξαν πολλά.

Η τελευταία φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο ήταν περίπου πριν από ένα χρόνο στην επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Από τότε άλλαξαν πολλά. Πρόεδρος της Δημοκρατίας για πρώτη φορά γυναίκα, η δικαστικός Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία δεν είχαν συναντηθεί (λόγω των μέτρων της υγειονομικής κρίσης). Την Παρασκευή ζήτησε ακρόαση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και το αίτημά του έγινε αμέσως αποδεκτό.

***
Πάρκαρε το αυτοκίνητό του (ένα Audi SUV) έξω από το Προεδρικό και συνοδευόμενος από τους κκ. Χαρίτση και Καλογήρου πήγε να συναντήσει την Πρόεδρο. Του προσφέρθηκε καφές και άρχισαν μια συζήτηση μπροστά από τις κάμερες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία. Η Πρόεδρος εξήρε την υπεύθυνη στάση των πολιτών, καθώς και της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπισης της κρίσης. Αλλωστε, όπως είπε, ο κοινός στόχος είναι η προκοπή των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

***
Ο Μητσοτάκης και οι τηλεδιασκέψεις του Υπουργικού

Ισως να θυμάστε ότι την προηγούμενη φορά που συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, εν μέσω περιορισμών της κυκλοφορίας και μεσούσης της καραντίνας ο Πρωθυπουργός είχε ευχηθεί να είναι το τελευταίο που διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη. Ηταν, βλέπετε, τα θετικά μηνύματα που έφθαναν από τον Σωτήρη Τσιόδρα για μείωση των κρουσμάτων και για την καμπύλη Ρ0 που βρισκόταν κάτω από τον αριθμό 1. Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός συγκαλεί και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα εγκρίνει την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη Τράπεζα της Ελλάδος. Θα υπάρξει συζήτηση για δύο- τρία νομοσχέδια ανάμεσα στα οποία, όπως μαθαίνω και αυτό της μικροχρηματοδότησης των επιχειρήσεων (έως 25.000 ευρώ). Το Υπουργικό όμως πού θα συνεδριάσει αυτή τη φορά; Θα μαζευτούν οι υπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συνεδριάσουν; Αυτός ο συνωστισμός υπουργών σε μια αίθουσα, έστω και ένα είναι αυτή στο πρωθυπουργικό μέγαρο, δεν κρίνεται αναγκαίος. Ετσι και το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης θα γίνει για άλλη μια φορά με τηλεδιάσκεψη. Αφήστε που υπάρχουν σκέψεις να γίνονται και στο μέλλον τα περισσότερα υπουργικά συμβούλια εξ αποστάσεως.

***
Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός

Με την έναρξη των πτήσεων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, τους τοπικούς φορείς, θα επισκεφθεί τη δομή για άτομα με ειδικές ανάγκες (και για το λόγο αυτό θα τον συνοδεύσει η Δόμνα Μιχαηλίδου), αλλά θα περπατήσει και στο κέντρο της πόλης συνομιλώντας με τους κατοίκους. Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με την Aegean, αν κάτι σημαίνει αυτό.

***
Η Πρόεδρος στη Σταυρούπολη

Και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προετοιμάζει την πρώτη της εξόρμηση εκτός Αθηνών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Πρόκειται να πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Θράκη, όπως άλλωστε το είχε υποσχεθεί. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 29η Μαΐου (σ.σ. σημαδιακή μέρα αφού είναι η θλιβερή επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης) η Πρόεδρος θα βρεθεί στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Θα διανυκτερεύσει στην Σταυρούπολη Ξάνθης, όπου κατάγεται η μητέρα της. Οι μεγαλύτεροι κάτοικοι της Σταυρούπολης την θυμούνται ως ένα ευγενικό και πρόσχαρο παιδί που τους επισκέπτεται όποτε της το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις της, ενώ περιγράφουν την αγάπη της για τη φύση και τους περιπάτους στα πέτρινα μονοπάτια του χωριού. Οταν οι κάτοικοι της Σταυρούπολης έμαθαν ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπαν στην τηλεόραση την επική ατάκα: «Κάτι καλό βγάζει το χωριό μας».

***
Τα νέα μέτρα για τον Μεγάλο Περίπατο

Τα νέα μέτρα για τους Αθηναίους δεν έχουν άμεση σχέση με την πανδημία. Αλλά με τον «Μεγάλο Περίπατο», που έχει εξαγγείλει ο δήμαρχος Αθηναίων. Τι περιλαμβάνουν; Απαγόρευση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας. Τα μέτρα θα ισχύσουν για τρεις μήνες, αλλά υπάρχει δυνατότητα να επεκταθούν για άλλους τρεις μήνες, μετά από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό που έμαθα είναι ότι αυτά θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.

***
Οταν λέμε απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεν εννοούμε βεβαίως ότι αυτή ισχύει για όλους. Για παράδειγμα δεν μπορεί να απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων των βουλευτών ή των υπουργών ή ακόμα των γενικών γραμματέων. Πώς θα πηγαίνουν στη Βουλή ή στα υπουργεία τους; Ούτε βεβαίως μπορεί να απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων των δημάρχων των περιφερειαρχών (και αντιπεριφερειαρχών), καθώς και για το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επειδή δημιουργήθηκαν κάποιες ασάφειες με την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος (ένας από τους υπουργούς που υπογράφει την απόφαση), διευκρινίζει ότι όσοι εργάζονται στο κέντρο θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν με τα αυτοκίνητά τους στην εργασία τους και να τα παρκάρουν σε νόμιμους χώρους πάρκινγκ. Εάν όμως κάποιος για να πάει στην εργασία του που βρίσκεται εκτός κέντρου έως τώρα περνούσε από το κέντρο, τότε θα πρέπει να αλλάξει διαδρομή. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα είναι 150 ευρώ.

***
Τους έπιασαν εξ απίνης

Έτρεχαν και δεν έφταναν μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού όχι μόνον οι φορείς των αστικών συγκοινωνιών αλλά και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οι ανακοινώσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια τους έπιασαν, όπως μαθαίνω, εξ απίνης. Ενώ όλοι ψάχνονταν για τη νέα τιμή του εισιτηρίου και μετά το πρώτο σοκ, τα μολύβια πήραν φωτιά. Πυρετός διαβουλεύσεων ακολούθησε την πρόταση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, το εισιτήριο να κατέβει στο 1,20 από το 1,40 που ήταν πριν. Βλέπετε ο τελικός λόγος σε αυτές τις περιπτώσεις ανήκει σε αυτόν που χάνει τα λεφτά, δηλαδή στο Υπουργείο Οικονομικών.

***
Οι προσθαφαιρέσεις και οι στρογγυλοποιήσεις έφεραν πονοκέφαλο στους επιτελείς, γιατί στο τέλος ο λογαριασμός είναι ένας, αλλά όπως πληροφορούμαι κεντρικό ρόλο έπαιξαν οι δυνατότητες του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να δώσει…ρέστα. Το λογισμικό του συστήματος -που ουκ ολίγα προβλήματα έχει δημιουργήσει- κάθε φορά που γίνεται μια αλλαγή πρέπει να προσαρμόζεται. Και κάθε αλλαγή βεβαίως που είναι εκτός σύμβασης, έχει και κόστος. Πάντως το κίνητρο για να γυρίσουν περισσότεροι επιβάτες στα ΜΜΜ, των οποίων τα έσοδα είδαν τον πάτο του βαρελιού μέσα στο lockdown, είναι μεγαλύτερο στοίχημα για τη βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών που μην ξεχνάμε ότι ανήκουν στο Υπερταμείο. Οι εισπράξεις μειώθηκαν πάνω από 90%, ενώ η συνολική επίπτωση της κρίσης μπορεί να ξεπεράσει και τα 150 εκατ. ευρώ.

***

Οι διαδηλώσεις στον καιρό της πανδημίας

Μέρα παρά μέρα ή κάθε μέρα λαμβάνει χώρα μια πορεία στο κέντρο της Αθήνας, πολλές φορές και δύο. Ακόμη και ο Γιάννης Βαρουφάκης με τους βουλευτές του διαδήλωσαν πριν από δύο βδομάδες ανεβαίνοντας τη Σταδίου από την Κλαυθμώνος έως το Σύνταγμα. Τη μεγαλύτερη δραστηριότητα εμφανίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές που ζητούν 20.000 προσλήψεις επιπλέον αυτών που έγιναν την τρέχουσα περίοδο ένεκα της πανδημίας. Ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας και εσχάτως εμφανίστηκαν με 3-4 πορείες οι εργαζόμενοι σε θέαμα – ακρόαμα θεωρώντας ότι δεν περιλαμβάνονται στα επιδοματικά μέτρα της κυβέρνησης. Στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια τον πρώτο λόγο έχει το ΠΑΜΕ, στους υγειονομικούς πέφτουν «αγκωνιές» (που λέει ο λόγος) μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ (Γιαννάκος) και ΠΑΜΕ (Σιώρρας) ενώ στους καλλιτέχνες «κανείς δεν είναι κανενός κι εγώ είμαι η Ελένη, σε ένα ρεφραίν χαμένη» που τραγουδούσε κάποτε η Δήμου. Διαπίστωση των κονκλαβίων είναι ότι λόγω ζέστης και γενικότερης ραθυμίας οφειλομένης εν πολλοίς στην καραντίνα, ο τροχός της ιστορίας δεν έχει τεθεί ακόμη σε κίνηση, συνεπώς οι αντικειμενικές συνθήκες «επωάζονται» γενικώς. Το πολύ 400-500 άτομα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κι ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό ότι το σκηνικό του ημερήσιου αποκλεισμού της Σταδίου, της Πανεπιστημίου και της πλατείας Συντάγματος, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Λύνεται το θέμα με καταστολή; Προσφάτως η Αστυνομία επανήλθε σε μια παλαιότερη «συνταγή» της, αφήνοντας ελεύθερη την κυκλοφορία των οχημάτων σε πολύ μικρή απόσταση από την εκάστοτε διαδήλωση.

Μουσείο Φιλελληνισμού

Την πρωτοβουλία να ιδρυθεί στην Αττική, Μουσείο Φιλελληνισμού με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, συζήτησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Κ. Βελέντζας. Στη συνάντηση μετείχε και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση του 1821, Μ. Βιδάλη.

***

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βελέντζας είναι και ο συλλέκτης που σχημάτισε την συλλογή της ΕΕΦ, με 2000 και πλέον Φιλελληνικά έργα, αντικείμενα και ντοκουμέντα. Το νέο Μουσείο θα διαθέτει περισσότερα από 2000 αντικείμενα τέχνης και τεκμήρια, που καταγράφουν την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος από τον 17ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, και τον ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στον αγώνα για την Εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.