Μας έχει τύχει πολλές φορές να αναζητούμε απεγνωσμένα ένα αντικείμενο μέσα σε μια στοίβα αδιάφορων πραγμάτων και να προσπαθούμε να το εντοπίσουμε φέρνοντας κατά νου χαρακτηριστικά όπως το χρώμα ή το μέγεθος του αντικειμένου.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ωστόσο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Experimental Psychology: General», όταν αναζητούμε ένα αντικείμενο ο εγκέφαλός μας δεν επικεντρώνεται μόνο στα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ορατά αλλά και σε ιδιότητες όπως η υφή και η σκληρότητα του αντικειμένου.
«Είναι ενδιαφέρον το εύρημά μας ότι τα χαρακτηριστικά τα οποία δεν είναι ορατά μπορούν να καθοδηγήσουν ικανοποιητικά την προσοχή μας σε αυτά. Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο μας εκπλήσσει, αφού όλες οι προηγούμενες έρευνες στο πεδίο αυτό ήταν επικεντρωμένες στο πώς αξιοποιούμε τα ορατά χαρακτηριστικά ώστε να εντοπίσουμε ένα αντικείμενο», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Δρ. Τζέισον Φίσερ, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης και ερευνητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και Επιστημών του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, συμπληρώνοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι χαρακτηριστικά τα οποία δεν είναι ορατά είναι εξίσου σημαντικά με τα ορατά για την ανεύρεση ενός αντικειμένου».
Ξεχωρίζοντας την ήρα από το στάχυ
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία σειρά πειραμάτων όπου εθελοντές κλήθηκαν να εντοπίσουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε έναν σωρό από πράγματα. Όταν οι εθελοντές γνώριζαν εκ των προτέρων τη σκληρότητα του υπό αναζήτηση αντικειμένου, απέφευγαν να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε πράγματα διαφορετικής σκληρότητας από την αναμενόμενη, κάτι που τους οδηγούσε πιο γρήγορα στην εξεύρεση του επιθυμητού αντικειμένου.
«Όταν παραδείγματος χάριν κάποιος αναζητά ένα πουλόβερ σε ένα ανακατεμένο δωμάτιο, αποφεύγει να χάσει χρόνο “σκαλίζοντας” ανάμεσα στα βαριά αντικείμενα για να το βρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ερευνητής.
Η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το συγκεκριμένο πεδίο επειδή παρέχει πληροφορίες στους επιστήμονες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά ο άνθρωπος με τα αντικείμενα του περιβάλλοντός του.