Τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για περικοπές σε μισθούς στο Δημόσιο και συντάξεις έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Κανένα τέτοιο σενάριο και καμία τέτοια σκέψη δεν υπάρχει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών» τόνισε.
Επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για μείωση φόρων δεν έχει αλλάξει και θα συνεχιστεί μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία αν και άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον θα προηγηθεί η μονιμοποίηση της μείωσης των εισφορών.
«Επιμένω στην αξία και στην έννοια των ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αναφορικά με το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας στη μετά την πανδημία εποχή.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες κινήσεις στο φορολογικό καθεστώς παραπέμπονται για το τέλος Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη και το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων.
Μειώσεις εισφορών και φόρων
Με τους φορείς της αγοράς μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης, να ζητά μετ’ επιτάσεως μεγαλύτερη διάρκεια στις μειώσεις ΦΠΑ ή ακόμη και μονομιμοποίηση του μέτρου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε:
«Μόλις κλείσει αυτή η παρένθεση, όπου ακόμη κι αυτή περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που ήμασταν έτσι ώστε να συνεχίσουμε τις μειώσεις φόρων».
«Το ποιες θα είναι αυτές και με τι αλληλουχία θα γίνουν, θα εξαρτηθεί από τους δημοσιονομικούς χώρους που θα έχουμε από το 2021 και έπειτα, καθώς επίσης και από τα ταμειακά διαθέσιμα» πρόσθεσε.
«Σε κάθε περίπτωση η κεντρική στόχευσή μας με το που σταθεροποιηθεί η οικονομία, είναι η επιστροφή στην λογική της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως γινόταν μέχρι το Φλεβάρη του 2020», ξεκαθάρισε ο κος Σταικούρας.
Ερωτώμενος για το ποια από τις μειώσεις στον ΦΠΑ, όπως αυτές ανακοινώθηκαν νωρίτερα, δυνητικά θα επέλεγε να σταθεροποιηθεί στο μέλλον, ο υπουργός τόνισε πως ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν πριν το τέλος Οκτώβρη.
«Πήραμε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις για πέντε μήνες προκειμένου να μειώσουμε ΦΠΑ σε πολλά διαφορετικά προιόντα. Θα δούμε την κατάσταση τότε και ανάλογα θα ενεργήσουμε» είπε συγκεκριμένα ο κος Σταικούρας αντιπαραβάλλοντας πως ενδεχομένως οι μειώσεις φόρων που θα ακολουθήσουν να μην έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ αλλά με κάποιον άλλον φόρο ή με ασφαλιστικές εισφορές»
Μεγαλύτερης βαρύτητας ζήτημα οι μειώσεις εισφορών
Όπως ανέφερε ο υπουργός οι μειώσεις των εισφορών θεωρούνται ως ακόμη μεγαλύτερης βαρύτητας ζήτημα για την κυβέρνηση, καθώς μιλάμε για μια «καινούρια οικονομία» την οποία προσδοκούμε να έχουμε στους επόμενους μήνες με το οριστικό τέλος της υγειονομικής κρίσης.
Αυτό, έσπευσε να προσθέσει, «δεν σημαίνει ότι δεν θα εξετάσουμε τη μονιμοποίηση κάποιων μειώσεων στον ΦΠΑ […] αλλά αυτή τη στιγμή, επειδή όλα αυτά τα στοιχεία έχουν παροδικότητα και πρέπει να σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτή είναι η βέλτιστη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε».
Τι απαντά στις ενστάσεις της αγοράς ότι τα μέτρα δεν αρκούν
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης εκτιμούν ότι παραδείγματος χάριν οι μειώσεις στον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά και τον καφέ δεν αποτέλεσαν ιδιαίτερα βοηθητικό μέτρο στήριξης αλλά και το γεγονός πως επιχειρηματίες τον τομέα του τουρισμού φαίνεται επίσης να δηλώνουν πως περίμεναν περισσότερη στήριξη στον κλάδο τους, ο κ. Σταικούρας αναφέρει πως τα μέτρα θα πρέπει να αποτιμηθούν συνολικά.
«Το συνολικό πακέτο που προσφέρει η κυβέρνηση στην εστίαση και τον τουρισμό, όχι για λίγες μέρες, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ρεαλιστικό, ισχυρό και σε κάθε περίπτωση αυτό που ζητούνταν» δήλωσε υπενθυμίζοντας πως πχ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αποτελούσε βασικό αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου πριν την υγειονομική κρίση.
Θα αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ
Αναφορικά με το κονδύλι που περίσσεψε από την επιστρεπτέα προκαταβολή ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε πως εάν, όπως εκτιμάται, περισσέψουν από την πρώτη φάση περί τα 400 εκατομμύρια, αυτά θα προστεθούν σε ένα κονδύλι ύψους ενός δισεκατομμυρίου και στο τέλος Ιουνίου, με τα δεδομένα Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, θα υπάρξει ένα δεύτερο πιο γενναίο πακέτο άμεσης επιδότησης επιχειρηματικότητας.
«Δεν θα περισσέψει ούτε ένα ευρώ που να μην πάει στην επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους, από αυτά που έχουμε προϋπολογίσει» ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Έκκληση στις τράπεζες να επιταχύνουν τις δανειοδοτήσεις
Κάλεσε επίσης τις τράπεζες να επιταχύνουν τις δανειοδοτήσεις σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά.
«Από την πρώτη στιγμή, με τον συναρμόδιο υπουργό καλέσαμε τις διοικήσεις των τραπεζών και τους ζητήσαμε να ακολουθήσουν τους βηματισμούς της κυβέρνησης και το έπραξαν.»
» Τώρα οφείλουν να σταθούν δίπλα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να προχωρήσουν σε μεγάλη πιστωτική έκταση. Φιλοδοξούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς να δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συστήσουμε και παρατηρητήριο παρακολούθησης των πιστώσεων» είπε.
Αντικρούει τα πυρά της Αντιπολίτευσης για το σχέδιο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει ότι με το σχέδιο για την εργασία περικόπτονται οι μισθοί κατά 20% τόνισε:
«Μεταξύ του διλήμματος επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας, κάναμε τη δεύτερη επιλογή. Το μέτρο της επιχορήγησης των μισθών είναι παροδικό.»
» Τελειώνοντας το έτος εκτιμούμε ότι θα σταθεροποιηθεί η οικονομία. Εάν όμως δεν υπάρχει σταθεροποίηση και επανέλθει ο κοροναϊός, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι εδώ. (…) Οι απώλειες πολύ μικρές το ποσοστό αναπλήρωσης στη χειρότερη περίπτωση θα είναι 84% στην καλύτερη 100%».