Τουρκία και Τούρκοι είναι ο διαρκής κακός δαίμονας της Ελλάδας. Τους γείτονες εξ ανατολών «πού τους βρίσκεις πού τους χάνεις» ασχολούνται αποκλειστικά μαζί μας. Κάθε τρεις και λίγο κάτι σκαρφίζονται και τα βάζουν με τους Έλληνες. Τώρα η Τουρκία ανακινεί το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Έτσι , ανακυκλώνει σταθερά όλο το φάσμα αμφισβητήσεων των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου.
O αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας σε 23 ελληνικά νησιά, σε βιβλίο που δημοσίευσε πρόσφατα .
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του με τίτλο «Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις» ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισιών και επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα νησιά: Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο. Αλλά πέραν τούτου, οι φίλοι μας στραβοβλέπουν και την Κρήτη. Το βλέμμα τους κι οι επιδιώξεις τους φτάνουν μέχρι τη Μεγαλόνησο. Σε προχθεσινό άρθρο, μάλιστα , τουρκική εφημερίδα αναφερόμενη στον εν λόγω αντιναύαρχο, έγραψε ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούν πλέον να κοιμηθούν ήσυχοι διαβάζοντας όσα ωραία αυτός είπε. Με δυο λόγια οι γείτονες μας, τόχουν βάλει «αμέτι – μουχαμέτι» να μας «κλαδέψουν», γιατί αισθάνονται , λένε, ασφυκτικά κλεισμένοι από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Έτσι με πολλούς τρόπους αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία , όπου μπορούν : στον εναέριο χώρο , τα χωρικά ύδατα, τις ιστορικές Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και πάει λέγοντας.
Τι μας λέει όμως η ιστορία ;
Ποιοι είναι ιστορικά οι Τούρκοι ; Εμφανίστηκαν το 4/5 μ.Χρ. αιώνα από το Τουρκεστάν της κεντρικής Ασίας, επιτιθέμενοι στις ανατολικές επαρχίες του Βυζαντίου. Στους μετέπειτα αιώνες διείσδυσαν προς δυσμάς και κατέλαβαν όλες τις αραβικές χώρες φτάνοντας μέχρι το Μαρόκο της βόρειας Αφρικής. Στο μεταξύ δημιούργησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που κατά τον 15ο αιώνα κυριάρχησαν στα Βαλκάνια φτάνοντας μέχρι τη Βουδαπέστη. Το 1453 μ. Χρ. κατέλαβαν και την Κωνσταντινούπολη. Όμως με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Νοέμβρη του 1918, η Οθωμανική Αυτοκρατορία διαλύθηκε εξ ολοκλήρου. Ένα απομεινάρι της κατόρθωσε να επιβιώσει, ως Τουρκία. Κάτι, το οποίο όμως επετεύχθει, επειδή οι μέχρι τότε σύμμαχοί μας, Γάλλοι, Άγγλοι και Ιταλοί προτίμησαν για εμπορικούς λόγους να υποστηρίξουν τον Κεμάλ και να ρίξουν εμάς Αλλά, ως φαίνεται οι σημερινοί Τούρκοι είναι εντελώς ανιστόρητοι, όταν για να θεμελιώσουν δήθεν δικαιώματα , ανατρέχουν σε ιστορικά γεγονότα του τελευταίου αιώνα. Γιατί όμως δεν πάνε και πιο πίσω ; Απλά γιατί δεν τους συμφέρει .
Ας δούμε όμως την ιστορική εξέλιξη :
Κατά τον 9ο / 8ο π. Χρ. αιώνα αρχίζει η κάθοδος των Αχαιών από την Ευρώπη των Ουραλίων. Ερχόμενοι οι Αχαιοί στη χερσόνησο της Ελλάδας, αναγκάζουν τους γηγενείς,(Πελασγούς, κλπ), να μεταναστεύσουν στην τότε Ιωνία (Μικρά Ασία). Πρώτα οι Αχαιοί και αργότερα οι Δωριείς δεν εμφανίστηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα μόνο με ένα σύνολο, αλλά κατά κύματα. Έτσι η μετανάστευση των γηγενών Ελλήνων παίρνει χρόνο. Εκεί δημιουργούνται διάφορες πόλεις , όπως η Έφεσος, η Μίλητος κλπ, όπου αναπτύσσεται ο ελληνικός πολιτισμός. Το 730 π. Χρ. μάλιστα, μια μεγάλη ομάδα από κατοίκους των Μεγάρων Αττικής, έχοντας ως αρχηγό τους, τον Βύζαντα, μεταναστεύουν στην Ιωνία, αλλά πορεύονται παραλιακώς προς βορρά., ώστε κάποτε φτάνουν στο Βόσπορο. Εκεί, ενθουσιάζονται από το περιβάλλον και αποφασίζουν να μείνουν σ’ αυτόν τον τόπο, δημιουργώντας συγχρόνως ένα μεγάλο οικισμό, που ονόμασαν χάριν του αρχηγού τους, Βυζάντιο. Αυτό το Βυζάντιο επισκέφτηκε κατά το 300 μ .Χρ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, ο Μέγας, ο οποίος ενθουσιασμένος από τα κάλλη του περιβάλλοντος, αποφασίζει να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , εκεί.
Αυτοκρατορία , που μετά τρεις αιώνες μεταβλήθηκε σε ελληνική και μεγαλούργησε για 1.100 χρόνια.
Λοιπόν , τι μας λένε οι γείτονές μας ; Αν αυτοί ψάχνουν να βρουν δικαιώματα κάποιων λίγων αιώνων , τα δικά μας ανάγονται απείρως πιο πίσω. Μέχρι το 1922 στη σημερινή μικρά Ασία έμεναν από το 800 π. Χρ. 1,5 εκατομμύρια Έλληνες. Η Σμύρνη είναι ελληνικότατη κι ας λένε οι άπιστοι Τούρκοι, ό,τι θέλουν. Τα δικαιώματα των Ελλήνων στη δυτική Μικρά Ασία, είναι θεμελιωμένα σε ιστορικούς αιώνες και ως εκ τούτου απαράγραπτα.
Κοντά σ’ όλη αυτή την πολιτική εμφανίζεται τελευταία και μια «Δεξαμενή Σκέψης» , (SETA), που δημοσιεύει ένα κείμενο με τίτλο : «Οι αναδυόμενες προκλήσεις ασφάλειας για την Ελλάδα και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Στο άρθρο αυτό, οι συγγραφείς προσπαθούν να συμβουλεύσουν την μικρή Ελλάδα ότι είναι μια αδύναμη χώρα, η οποία δεν μπορεί να τα βάλλει με την πανίσχυρη Τουρκία. Ακόμη η Ελλάδα που παλαιότερα στηριζόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση , πρέπει να ξέρει ότι αυτή η πολιτική έχει φθαρεί και δεν έχει πλέον καμιά ισχύ. Γι’ αυτό θα ήταν σωστό, αν η Ελλάδα άλλαζε τακτική και προσπαθούσε να τα βρει με την κραταιά Τουρκία. (Λεπτομέρειες, βλέπε στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ, σελ. 23/ 16/5/2020).
Εδώ εφαρμόζεται η «πολιτική των κανονιοφόρων», με την οποία ασκείται ευθεία απειλή . Αλλά ας είναι σίγουροι οι οποιοιδήποτε Τούρκοι, ότι η Ελλάδα δεν είναι μια αδύναμη χώρα : έχει στρατιωτική ισχύ , με την οποία μπορεί όχι μόνο να υπερασπισθεί τα δίκαιά της, αλλά να προξενήσει και μεγάλα πλήγματα σε όποιον τολμήσει να της επιτεθεί. Οι γείτονές μας νομίζουν πως βρισκόμαστε στο 19ο αιώνα και πως η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς ιστορία. Εάν ποτέ τολμήσουν να υπερβούν τα εσκαμμένα , ας είναι σίγουροι, πως θα το μετανιώσουν πικρά.
Αλλά, ο κόσμος αλλάζει, οι πολιτικές των κανονιοφόρων και της ισχύος δεν περνούν σήμερα. Στις μέρες μας ισχύει το διεθνές δίκαιο, που καθιερώθηκε ύστερα από μακρούς και αιματοβαμμένους πολέμους, με στόχο οι λαοί να ζήσουν σε ειρήνη και να μεγαλουργήσουν. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι γείτονές μας. Τώρα πνέει, τουλάχιστον στην Ευρώπη, άλλος άνεμος.