Επανέρχεται σταδιακά η «κανονικότητα» και στις στις ελληνικές φυλακές όπου πλέον από την περασμένη Δευτέρα επιτρέπονται οι επισκέψεις συγγενών και δικηγόρων σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες με διαχωριστικά και με ελεγχόμενη πρόσβαση και χρονική διάρκεια. Κι αυτό ύστερα από τη δίμηνη καραντίνα λόγω κορωνοϊού και με τον φόβο της επώδυνης διασποράς του στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες ίσως επιτραπεί η επαναχορήγηση αδειών σε κρατουμένους που είχαν σταματήσει -όπως κι οι μεταγωγές- λόγω των υγειονομικών μέτρων.
Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», συνολικά από τον χρόνο έναρξης της επιδημίας στη χώρα μας εξετάσθηκαν 29 ύποπτα κρούσματα για Covid-19 – ε συνολο περίπου 10.900 κρατουμένων – τα οποία όμως όλα ήταν ευτυχώς αρνητικά. Η τελευταία περίπτωση αφορούσε τον 21χρονο Ροδίτη που καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη κι ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ακόμη υπήρξαν 6-7 ύποπτα συμβάντα με υπαλλήλους των φυλακών όπου και πάλι δεν επιβεβαιώθηκε ότι είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Στη διάρκεια της καραντίνας υπήρξαν καταγγελίες κρατουμένων για την μη λήψη μέτρων για να διασφαλισθεί η υγεία των κρατουμένων, κάτι που απέρριπτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Επιπλέον δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες με πλήθος απορριμμάτων στη φυλακή της Πάτρας, με τους υπευθύνους να αναφέρουν ότι «από καταγραφές καμερών προκύπτει ότι αυτή η διασκόρπιση σκουπιδιών ήταν σκηνοθετημένη από ορισμένους κρατουμένους».
Ακόμη υπήρξαν καταγγελίες ότι οι αρμόδιες αρχές απέφευγαν να μεταφέρουν κρατουμένους σε νοσοκομεία για να αποφευχθεί η διασπορά του φονικού ιού. Με τους επιτελείς της Κατεχάκη να ανταπαντούν ότι υπήρξαν περίπου 500 μεταφορές κρατουμένων σε νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ή άλλη ιατρική φροντίδα.
Ωστόσο στελέχη της ΕΛΑΣ επεσήμαναν ότι «παρά την καραντίνα στις φυλακές, την απαγόρευση επισκεπτηρίου διαπιστώθηκε ότι συνεχιζόταν η εισαγωγή ναρκωτικών, κινητών κ.ά., κυρίως στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού. Κι αυτό αποτελεί, με την εις άτοπον απαγωγή σαφές δείγμα εμπλοκής ορισμένων επίορκων σωφρονιστικών υπαλλήλων που πρέπει να ερευνηθεί».