Ερευνα από τη Νότια Κορέα, με νέα στοιχεία για τους ασθενείς που ενώ είχαν αναρρώσει από τον κοροναϊό και είχαν αρνητικό τεστ, ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκαν ξανά θετικοί, επικαλείται ο Ηλίας Μόσιαλος και εξηγεί το φαινόμενο.
Σύμφωνα με έρευνα, την οποία δημοσίευσε το Bloomberg, ασθενείς στη Νότια Κορέα, οι οποίοι είχαν αναρρώσει αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν ξανά θετικοί στον κοροναϊό, δεν τον μετέδωσαν σε άλλα πρόσωπα. Η ίδια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι νόσησαν απο κοροναϊό ανέπτυξαν αντισώματα που τους προστατεύουν από επαναμόλυνση και ότι το περίεργο φαινόμενο με τα άτομα αυτά που βρέθηκαν ξανά θετικά στον κοροναϊο έχει εξήγηση (στην τεχνική των PCR τεστ). Μάλιστα αναφέρεται ότι θα αλλάξει και ο χαρακτηρισμός των ασθενών αυτών από re-positive σε PCR re-detected after discharge from isolation (εκ νέου ανίχνευση μετά την έξοδο από την απομόνωση).
Η ανάρτηση Μόσιαλου
«Νέα από τη Νότια Κορέα – όσοι έχουν αναρρώσει δεν μεταδίδουν τον κοροναϊό και πιθανώς έχουν αναπτύξει αντισώματα που θα τους εμποδίσουν να αρρωστήσουν ξανά. Νέα στοιχεία δείχνουν πως οι πρώην COVID-19 ασθενείς με δεύτερη θετική επαναδιάγνωση στον κοροναϊό δεν μεταδίδουν τη λοίμωξη και πιθανώς έχουν αναπτύξει αντισώματα που θα τους εμποδίσουν να αρρωστήσουν ξανά.
Επιστήμονες από τα Κορεάτικα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KCDC) μελέτησαν 285 πρώην COVID-19 ασθενείς που επαναδιαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό μετά την προφανή υποχώρηση της ασθένειάς τους, όπως υποδείκνυε το αρνητικό αποτέλεσμα στα τελευταία τους μοριακά διαγνωστικά τεστ. Από τις 14 Απριλίου, αυτού του τύπου θετικά κρούσματα αντιμετωπίστηκαν με μέτρα παρόμοια με εκείνα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ συνεχίστηκε περαιτέρω έρευνα και ανάλυση των συγκεκριμένων περιπτώσεων.
Με βάση την ενεργή παρακολούθηση, την επιδημιολογική έρευνα και τον ιολογικό έλεγχο αυτών των περιπτώσεων και των επαφών τους, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδίδουν μολυσματικότητα σε αυτούς τους πρώην ασθενείς. Σε διερεύνηση 790 επαφών των 285 πρώην ασθενών που επαναδιαγνώστηκαν θετικοί, δεν βρέθηκε καμία περίπτωση που να μολύνθηκε αποκλειστικά από επαφή με τέτοια περιστατικά. Η έρευνα έδειξε ότι τα PCR τεστ δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ νεκρών και βιώσιμων σωματιδίων ιού. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι πως τα εργαστηριακά αποτελέσματα των τεστ καλλιέργειας ιών από 108 τέτοιους πρώην ασθενείς ήταν όλα αρνητικά.
Αυτό σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές στη Νότια Κορέα δεν θα θεωρούν πλέον τους ανθρώπους μολυσματικούς μετά την ανάρρωση από την ασθένεια. Η αναφορά και διερεύνηση τέτοιων δις-θετικών ασθενών και η διερεύνηση των επαφών τους θα συνεχιστούν. Ωστόσο, με βάση τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, η ορολογία που αναφέρεται σε τέτοιες περιπτώσεις θα αλλάξει (από re-positive σε PCR re-detected after discharge from isolation.)
Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων της μελέτης, οι αρχές δήλωσαν ότι, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πρωτόκολλα, οι πρώην ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο αφού έχουν αναρρώσει από την ασθένειά τους και έχουν ολοκληρώσει την περίοδο απομόνωσής τους».