Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως από το ΚΙΝΑΛ απουσίαζαν η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης από την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.
Αν ήμουν παρών…
Επισήμως οι απουσίες τους εμφανίζονται δικαιολογημένες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων εκτός Αθήνας και στις επιστολές που απέστειλαν στον πρόεδρο της βουλής τόνιζαν πως «αν ήμουν παρών θα ψήφιζα σύμφωνα με την θέση του κόμματός μου».
Ωστόσο στους διαδρόμους της βουλής σχολιάζεται με υπονοούμενα το γεγονός ότι η επιστολή αυτή δηλώνει πρόθεση ψήφου σε μια …μυστική ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου είχε ταχθεί με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά από προχτές.
Στο εξωτερικό…
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Γεννηματά δεν παρέστη στη βουλή ούτε για να μιλήσει καθώς απουσιάζει στο εξωτερικό, σύμφωνα με πληροφορίες.
Επιπλέον δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση που να αποδίδει το ταξίδι της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο εξωτερικό σε κάποια επίσημη πολιτική υποχρέωση της κας Γεννηματά.
Από την άλλη πλευρά στο εξωτερικό απουσιάζει και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες επικαλέστηκε λόγους υγείας για την απουσία του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η εικόνα των τριών απουσιών και μάλιστα κορυφαίων στελεχών του ΚΙΝΑΛ στη συγκεκριμένη ψηφοφορία έχει δημιουργήσει ψιθύρους στα πηγαδάκια της βουλής στο φόντο της δικομματικής πίεσης που δέχεται το ΚΙΝΑΛ τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, με φόντο μελλοντικές συνεργασίες.
Καταγγελίες Τσοβόλα για τη διαδικασία ψηφοφορίας
Σε καταγγελίες σχετικά με τη διαδικασία ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεύρυνση ή μη του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παγγελόπουλο προχώρησαν οι συνήγοροι του Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα.
Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης», αναφέρουν οι δικηγόροι και προσθέτουν:
Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.
Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.
Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).
Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά αναφέρουν οι δικηγόροι και καταλήγουν λέγοντας ότι «δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική».