Ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων πρόκειται να ανακοινώσει στις 6:00 σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμου για τη διάσωση της τουριστικής σεζόν, που ήδη έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κοροναϊού.

Με νέο του μήνυμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και ρυθμίσεις για την στήριξη της εργασίας και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις τα οποία θα εξειδικεύσουν στη συνέχεια οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση του Τουρισμού έχει αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ως προς το εσωτερικό, το σχέδιο απαντά στις αγωνίες επιχειρηματιών και εργαζομένων με τα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων. Ενώ ως προς το εξωτερικό θα εμπεδώσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες και τις διακοπές τους.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός με μία ματιά

– Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα εστίασης: 13% από 24%

* Καφές

* Αναψυκτικά

* Ροφήματα

* Χυμοί

* Τσάι

 

– Μείωση ΦΠΑ σε μεταφορές: 13% από 24%

* Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

* Αεροπορικά εισιτήρια

– Μείωση τέλους διαμονής:

– Σήμερα: 0,5 € έως 4 €/ διανυκτέρευση

– Πρόταση: Κατάργηση για 3 μήνες

 

– Μείωση προκαταβολής φόρου

– Σήμερα100%

– Απόφαση: 50% ή κατάργηση για εφέτος

 

– Μείωση ενοικίου 40%: Παράταση και Ιούνιο -κλειστές ή πληττόμενες (;)

– Έκπτωση φόρου 50%: Επί της απώλειας που έχουν υποστεί ιδιοκτήτες ακινήτων

– Επιδότηση εκ περιτροπής εργασίας: 40% – 60% επί απώλειας μισθού

– Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέος γύρος και τον Ιούλιο

– Επιδότηση αναστολών εργασίας: Και τον Ιούνιο

– Πριμοδότηση επιχειρήσεων: Για διατήρηση θέσεων εργασίας, με επιδότηση μισθολογικού κόστους και ρήτρα απολύσεων 

– Επιταγές εργασίας: Αντί ανεργίας για 9.000 που αναζητούν δουλειά

– Κάλυψη εισφορών και μισθολογικού κόστους: Εργαζόμενοι στους πληγέντες κλάδους 

Τι θα γίνει με τους τουρίστες: Καραντίνα ή όχι;

Υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας, όπως η κατάργηση της 14ήμερης καραντίνας μετά τις 15 Ιουνίου. Τέτοια μέτρα, ωστόσο, εμπεριέχουν το χαρακτήρα της αμοιβαιότητας ύστερα από συνεννόηση με άλλα κράτη και διμερείς συμφωνίες.

Σημειώνεται πάντως ότι η αρχική ελληνική πρόταση για διενέργεια τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι για όσους πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται τελικώς στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ κι εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο BBC άφησε ανοιχτό οι Βρετανοί που επισκέπτονται τη χώρα μας όταν ξεκινήσει για τα καλά η τουριστική «μηχανή» να μην μπαίνουν σε καραντίνα, υπό τον όρο ότι θα ισχύει το ίδιο και για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Συνολικά, από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων, έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 46.000 άτομα τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση 3.389 πολίτες.

Συνεχίζεται, επίσης, και ο έλεγχος των πτήσεων εξωτερικού. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι επιβαίνοντες υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Αθήνα και παραμένουν για μία ημέρα περίπου σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, μέχρι να τους ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ.

Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, η 14ημερη καραντίνα ολοκληρώνεται υποχρεωτικά στο ξενοδοχείο. Αν το τεστ είναι αρνητικό, υπάρχει δυνατότητα να αποχωρήσει κανείς από το ξενοδοχείο και να ολοκληρώσει την καραντίνα, στην κατοικία στην οποία έχει αναφέρει στη φόρμα που έχει συμπληρώσει. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται μέχρι και τις 31 Μαΐου.