Μια ημέρα θλίψης, πόνου και μνήμης για ολόκληρο τον ελληνισμό αποτελεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως καθιερώθηκε το 1994, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, η 19η Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών Συμμάχων (Αγγλογάλλων, Ιταλών και Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από ένα σύνολο 750.000 περίπου Ελληνοποντίων, υπολογίζονται σε 200.000 έως 350.000 εκείνοι που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεοτούρκους κατά την περίοδο 1916-1923.

Για μια ημέρα μνήμης και τιμής κάνει λόγο σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. «Τιμούμε τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, με σεβασμό θυμόμαστε τον βίαιο και απάνθρωπο αφανισμό ενός ολόκληρου λαού. Ο ξεριζωμός των Ποντίων, 101 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκλονίζει και να διδάσκει. Οι Πόντιοι άντεξαν. Ήρθαν στην Ελλάδα και έχτισαν εκ του μηδενός τις ζωές τους. Έφεραν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις τέχνες, τις μουσικές τους. Έχτισαν στη νέα τους πατρίδα. Κι έκαναν πλουσιότερους τους τόπους που εγκαταστάθηκαν. Τιμούμε, θυμόμαστε και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», σημειώνει.

«Λαός χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένος να πεθάνει», αναφέρει σε μήνυμά της η παράταξη «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» και επισημαίνει την ανάγκη η νέα γενιά Ποντίων του δήμου μας να διατηρήσουν την προσφυγική τους συνείδηση.

«Να διατηρήσουν ως κόρην οφθαλμού τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, τον χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά, γιατί αυτή είναι η αφετηρία τους, η ιστορία και η ταυτότητά τους. Να ξέρουν, όμως, πως ο Πόντος δεν είναι μόνο μια φολκλορική ιστορία. Ο Πόντος, μας έχει κληροδοτήσει άμεσες μορφές οργάνωσης, δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης. Μας έχει κληροδοτήσει αξίες, τις οποίες οφείλουμε να διατηρήσουμε και να προβάλουμε ως πρότυπα πολιτισμικά και κοινωνικά, όχι μόνο στη σημερινή Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Ελάχιστο φόρο τιμής χαρακτηρίζει τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», σημειώνοντας πως αυτή δεν αφορά μόνο τα θύματα εκείνης της εποχής αλλά ολόκληρο τον κόσμο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα γεγονότα στο μέλλον. «101 χρόνια μετά κανείς μας δεν λησμόνησε την τουρκική θηριωδία, η οποία στοίχησε ποταμούς αίματος και έναν ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η Ήπειρος και τα Γιάννενα δέχτηκαν την προσφυγιά, η οποία ξανάγινε πατρίδα για τους ξεριζωμένους. Εδώ βρήκαν την αποδοχή και την θαλπωρή και μεγαλούργησαν μεταφέροντας τον μικρασιατικό πολιτισμό τους. Όλοι οι Έλληνες σήμερα και κάθε μέρα έχουμε την ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε εκείνα τα γεγονότα και να μη λησμονούμε τις θυσίες», υπογραμμίζει.

Για μια ματωμένη επέτειο μιλά σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, αναφερόμενος στους Έλληνες του Πόντου, που έπεσαν θύματα του τουρκικού εθνικισμού. «Κανένας δεν ξεχνά, όλοι πάντα θα θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού. Όλοι μαζί έχουμε την ευθύνη να θυμίζουμε και να απαιτούμε, την αναγνώριση της γενοκτονίας από όλες τις χώρες του κόσμου. Μια συγνώμη δεν φτάνει, οι νεκροί περιμένουν…», τονίζει.

Πηγή: