Να προσεταιριστεί το κίνημα της γραβάτας ή έστω ένα σημαντικό τμήμα αυτού επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας που το βράδυ της Δευτέρας είπε το δικό του, «mea culpa», παραδεχόμενος την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
Εν μέσω πυρετωδών ετοιμασιών για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» την προσεχή Παρασκευή, ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε μια ακόμα κίνηση να βρεθεί πιο κοντά με τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, σημαντικό πυλώνα της μεσαίας τάξης, που το τελευταίο διάστημα είναι απέναντι στην κυβέρνηση.
«Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου. Είναι αλήθεια, ότι πήραμε μέτρα που επιβάρυναν υπερβολικά τη μεσαία τάξη και κυρίως τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες…Το διορθώσαμε βέβαια, μετά αλλά… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έκανε σημαία του τη μεσαία τάξη, κάνει ότι μπορεί για να την απαξιώσει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συζητώντας με νέους (αρκετοί επαγγελματίες) μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας iSyriza, η οποία και είχε εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα ετοιμάζεται να προτείνει μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης των ελευθέρων επαγγελματιών και μάλιστα το προανήγγειλε στη συζήτηση, λέγοντας πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι για μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα επικαιροποιείται με βάση τις νέες εκτιμήσεις για την ύφεση, την ανεργία, το ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα. Οι προτεραιότητες στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η στήριξη της εργασίας, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, με την παράλληλη, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας.
«Ελληνικό Πρόγραμμα Σιγουριάς»
Η φράση του Γιάννη Δραγασάκη είναι χαρακτηριστική και δείχνει σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα του νέου προγράμματος: «Χρειαζόμαστε ένα ‘‘Ελληνικό Πρόγραμμα Σιγουριάς”». Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι το κόμμα θα καταθέσει μια ρηξικέλευθη και κοστολογημένη πρόταση. Για την επικαιροποίηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζουν ρόλο, εκτός βέβαια του Γιώργου Σταθάκη που είναι επικεφαλής της προσπάθειας και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Γιάννη Δραγασάκη, και άλλα πρόσωπα που συνεπικουρούν, όπως ο Δημήτρης Λιάκος, οικονομολόγος και πρώην υφυπουργός.
Ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος διαδραματίζει και το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), «πνευματικό και πολιτικό τέκνο» του Γιάννη Δραγασάκη, το οποίο διεξάγει συνεχώς μελέτες και έχει ως άξονα τη λογική, ότι η ανάπτυξη της οικονομίας πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στενή επαφή με το Ινστιτούτο έχουν και τα εξής πρόσωπα που συνέβαλαν στην εκπόνηση του αρχικού σχεδίου του προγράμματος και θεωρείται πως απέκτησαν μεγάλη εμπειρία από τις κρίσιμες θέσεις που είχαν κατά την πενταετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: Ευγενία Φωτονιάτα, Δημήτρης Παπαγιαννάκος, Έλενα Παπαδοπούλου, Τάκης Κορκολής, Μιχάλης Νικολακάκης, Θεανώ Κακουλίδου, Κώστας Στρατής, Χριστίνα Μπαριτάκη και Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος.
Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα για το πώς θα αποτραπούν η παγίδευση σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στη φθηνή εργασία, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οι συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και των κοινωνικών αγαθών.
Ο Αλέξης Τσίπρας στις εσωτερικές συσκέψεις μιλά για την ανάγκη να υπάρξει νέα κοινωνική συμφωνία και ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο με προτεραιότητα στις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και είναι πολύ πιθανό να πληγούν και από τις συνέπειες της πανδημίας. Ήδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα του με τις τελευταίες παρεμβάσεις του, όπου και δίνει μεγάλη έμφαση στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.