H γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν σε ένα κοινό σχήμα πανευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κατέληξαν ότι η τρέχουσα κρίση επιβάλλει τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα προικοδοτηθεί με 500 δισ. ευρώ. Το ποσό θα αντληθεί από τις διεθνείς αγορές και ως εγγύηση θα προσφερθεί ο επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ουσιαστικά οι δύο ηγέτιδες χώρες της Ευρώπης αρνήθηκαν μεν την έκδοση ενός »διχαστικού» ευρωομολόγου, αλλά επέλεξαν τη συγγενή λύση του κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, το προϊόν του οποίου θα διατεθεί κατά βάση με τη μορφή των επιδοτήσεων για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι πόροι όπως διευκρινίστηκε, θα κατευθυνθούν ιδιαιτέρως σε βαρύτατα πληττόμενες χώρες και κλάδους που αντιμετωπίζουν κινδύνους κατάρρευσης εξαιτίας των γενικευμένων περιοριστικών μέτρων που μαζικά επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της διασποράς της νοσου.
Οπως έγινε γνωστό τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα περιγράφουν με ακρίβεια το Ταμείο Ανάκαμψης, τους τρόπους χρηματοδότησής του, αλλά και τις περιοχές και τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που θα στηρίξει πανευρωπαϊκά.
Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις ανέμεναν ένα βήμα συνεννόησης των ισχυρών της Ευρώπης. Πίστευαν στην ιστορία της Ενωσης, υπέθεταν ότι την υστάτη ώρα, σε συνθήκες πίεσης και υπαρξιακών διλημμάτων θα προσφερόταν μια κάποια λύση, ικανή να σώσει την παρτίδα και να ξαναδώσει πνοή στη δύστοκη Ευρώπη.
Η εξέλιξη της πανδημίας στη Γηραιά Ηπειρο και ιδιαιτέρως η αδυναμία συντονισμού και εξεύρεσης κοινών αποτελεσματικών λύσεων απειλούσε όντως να κλονίσει την ευρωπαϊκή συνοχή και αυτό ακόμη το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για κρίση υπαρξιακή και επέμειναν πως αν δεν εκδηλωθεί η δέουσα αλληλεγγύη θα ακολουθούσαν πράξεις διάσπασης.
Μπρος σε αυτόν τον κίνδυνο, λοιπόν, Μέρκελ και Μακρόν αντέδρασαν έστω με δυσκολία, παραμέρισαν τις μεγάλες διαφορές για την έκδοση ευρωομολόγου και προσφορά δανεικών αντί επιχορηγήσεων και κατέληξαν σε μια λύση ικανή να αποδώσει αποτελέσματα και να προσφέρει τη βάση ενός άλματος ενοποίησης και αναγέννησης του ευρωπαϊκού οράματος.
Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ενωαη θα δανειστεί από τις αγορές για λογαριασμό των μελών της, με εγγύηση τις ετήσιες συνεισφορές των κρατών που την συναπαρτίζουν.
Κατά βάση πρόκειται για το πρώτο βήμα αμοιβαιοποίησης ευρωπαϊκού χρέους και απαρχή συγκρότησης ενός πανευρωπαϊκού Θησαυροφυλακίου, μιας εκδοχής ευρωπαϊκού γενικού λογιστηρίου και βάση δημοσιονομικής ενοποίησης.
Το βήμα, στο βαθμό που επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες και εγκριθεί από τους 27 ηγέτες της Ενωσης, είναι μεγάλο και επιβεβαιωτικό της αρχής ότι η Ευρώπη εξελίσσεται μέσα από τις κρίσεις της.
Η Ελλάδα πίεζε με τις δικές της μικρές δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή. Αναζητούσε λύση πανευρωπαϊκή που δεν επιβάρυνε τα χρέη των κρατών μελών και δεν θα δημιουργούσε συνθήκες επανάκαμψης της κρίσης χρέους.
Με την προτεινόμενη λύση η χώρα μας μπορεί να ελπίζει πραγματικά ότι θα υπερβεί χωρίς ευρύτερες συνέπειες τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Εχοντας μάλιστα κερδίσει τη μάχη της υγειονομικής κρίσης θα μπορεί από καλύτερες θέσεις να προσβλέπει και σε άμβλυνση των συνεπειών της παρεπόμενης οικονομικής.