Σπριντ κάνει η κυβέρνηση για τη διάσωση της τουριστικής σεζόν, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κοροναϊού.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης και των ξενοδοχείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να ανακοινώσει το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, το οποίο θα καλύπτει το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.
Ο Πρωθυπουργός θα θέσει το πολιτικό πλαίσιο αναγνωριζοντας οτι φετος θα εχουμε βαθια υφεση και στοχος είναι να διατηρηθουν θεσεις εργασιας και επιχιερησεις ωστε του χρονου να εχουμε μια δυνατη ανάκαμψη.
Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό.
Χτίζει συμμαχίες
Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, η Αθήνα, δια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των συναρμόδιων υπουργών, δομεί συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο.
Με το βλέμμα στραμμένο και στον τουρισμό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας. Βασικό θέμα θα αποτελέσει η ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κοροναϊού, τα μέτρα χαλάρωσης που οι γειτονικές χώρες λαμβάνουν και η σταδιακή αποκατάσταση των μεταξύ τους ταξιδιών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μία δέσμη αρχών που θα πρέπει να διέπει την ομαλοποίηση των διασυνοριακών μετακινήσεων, δίχως να προκαλείται κίνδυνος ανεξέλεγκτης έξαρσης των λοιμώξεων. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεννόηση για τις συνθήκες άρσης των κανόνων περιορισμού και της καραντίνας καθώς και για την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών.
Άνοιγμα συνόρων
Η κυβέρνηση έχει στόχο την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς έχει διαμορφωθεί θετικό κλίμα διεθνώς, λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού από τη χώρα μας, τις εικόνες από το άνοιγμα των ελληνικών παραλιών και φυσικά από το άνοιγμα της Ακρόπολης, που συγκέντρωσε θετικά σχόλια από ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ο Ιούλιος είναι μέχρι στιγμής η πιο ασφαλής πρόβλεψη για την επανεκκίνηση με συστηματικές ροές, αν και γίνονται προσπάθειες και για τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA MAg» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ανοίξουμε την αγορά μας, το λέμε σε όλο τον πλανήτη,. Θα είμαστε ανοιχτοί από 1 Ιουνίου, ελάτε να μας επισκεφθείτε», μια και την πρώτη Ιουνίου επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο ότι οι πτήσεις από το εξωτερικό μπορούν να ξεκινήσουν «εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί από την ΕΕ».
Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Βαρβισιώτης, ξεκαθάρισε πώς όσοι έρχονται στην Ελλάδα δεν θα τίθενται σε καραντίνα αλλά «σε σύντομο υγειονομικό έλεγχο κατά την άφιξή τους, με παράλληλη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των πρωτοκόλλων».
ΤΑZ: Αντί για ευρωομόλογα… Γερμανοί τουρίστες
Στο θέμα των καλοκαιρινών διακοπών αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung δίνοντας πληροφορίες στους αναγνώστες της για το τι ισχύει σε διάφορες χώρες.
Για την Ελλάδα για παράδειγμα αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η χώρα θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τον τουρισμό από την 1η Ιουλίου, ότι οι ξαπλώστρες στις παραλίες πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τρία με πέντε μέτρα και ότι «μαζί με άλλες χώρες που δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ από την πανδημία του κοροναϊού, όπως η Κύπρος, η Αυστρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και το Ισραήλ θέλει να οργανώσει ασφαλείς αεροπορικούς διαδρόμους μεταφοράς τουριστών, η Γερμανία δεν συμμετέχει προς το παρόν σε αυτό το σχέδιο».
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα συνεκτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
«Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού και της εστίασης για την οικονομία της χώρας, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, το σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.
Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε. Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό. Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.
Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Φέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα», είπε ο κ. Πέτσας.
Η μείωση του ΦΠΑ
Το πακέτο μέτρων για τον τουρισμό περιλαμβάνει και την εστίαση, με τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά οριστικά πια την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:
-Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
-Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
-Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.